Hlavní obsah

AI pro studenty přepíše nahranou přednášku, udělá výtah z knihy i test na míru

Foto: Vojtěch Kupka, AI vizualizace

Umělá inteligence může při studiu významně ulehčit práci. Ilustrační obrázek

Potřebujete si procvičit učivo, najít konkrétní pasáž v odborné literatuře nebo jako podklad pro psaní seminární práce udělat rychlý výtah z textu? Tři šikovné aplikace s umělou inteligencí s takovými úkoly pomohou.

Článek

Nástroje umělé inteligence dnes přináší spousty příležitostí. V centru pozornosti jsou dnes v Česku převážně chatboti a generátory obrázků. Co když jste ale student a potřebujete se naučit na test nebo potřebujete napsat seminární práci?

V tomto článku představíme výběr tří AI programů pro studenty a ukážeme vám, jak s jejich pomocí můžete studovat snáze a efektivněji. V omezené míře pochodíte i s češtinou, ale aplikace jsou bonusem hlavně pro ty, kteří nemají problém s angličtinou.

1. Perplexity: všudypřítomný stážista

Perplexity je ideální pomocník zejména pro vysokoškolské studenty a akademiky obecně. Větší důraz na samostudium literatury a množství seminárních prací, na které studenti ne vždy mají dostatek času, dává tomuto programu prostor zazářit.

Máte-li elektronickou verzi knihy, článku nebo studie, můžete je do Perplexity nahrát. Program velice spolehlivě textu porozumí a je schopen připravit úderné sumarizace. Můžete se také zeptat na konkrétní kapitoly nebo část knihy, kterou byste očekávali v případném testu, a program připraví odpověď na míru. Můžete s ním komunikovat v češtině, a to i v případě, že jste mu nahráli text v cizím jazyce.

Výhodou Perplexity je také zdrojování. I když do něj nahrajete vlastní text, program má občas tendenci vyhledávat odpovědi na otázky mimo něj. Vždy však uvede zdroj, takže stále víte, jestli bere odpovědi z internetu, či zadaného textu, a podle toho můžete upravovat zadání čili prompt. S trochou cviku lze program držet pevně na uzdě.

Co se týče uživatelské zkušenosti, Perplexity je velice podobný ChatGPT, sám ho totiž používá. Liší se jen barevným schématem. Co jej od zmíněného chatu odlišuje, je neustálé zdrojování a výborná analýza nahraných textů.

Ve verzi zdarma máte k dispozici tři nahrané texty denně, takže není okamžitě nutné platit za prémiovou verzi. Pokud ale plánujete práci s větším množstvím textů a vyžadujete lepší kvalitu zpracování, musíte si připlatit.

Srovnání AI aplikací pro studenty

NástrojDeveloperCena za měsícZkušební verzeVýhody
PerplexityPerplexity AIZdarma / 20 dolarů (cca 450 Kč)NeZdrojuje, analýza nahraných textů
QuizletQuizletZdarma / 159 KčAno – 7 dníMemorování, kvízy
WhisperOpen AIZdarma – open sourceNeOpen source, přepisuje hlas, zvládá češtinu

2. Quizlet: soukromý učitel

Quizlet je nástroj pro lidi, kteří potřebují trochu pomoci se strukturou studia. A možná ještě více pro ty, kteří se potřebují „našrotit“ na test. V programu si můžete tvořit nespočty setů kartiček k zapamatování a kvízů. Lze si také nastavit strukturu studia a v prémiové verzi máte k dispozici rovněž AA chatbota, který je připraven být vaším soukromým učitelem.

Hlavní zaměření programu je na kartičky k memorování. Vytvořit si je můžete sami, anebo si je lze stáhnout ze sad vytvořených ostatními uživateli. Kartičky si můžete upravovat dle libosti a Quizlet vám vytvoří plán, podle kterého bude nabízet jednotlivé sety kartiček a kvízy.

Program má ale řadu nevýhod a tou hlavní je chybějící podpora češtiny. Což může být problém třeba po žáky základních a středních škol, kteří ještě nejsou v angličtině dost zdatní. Můžete si psát i vlastní sety v češtině a kartičky budou bez problému fungovat. Ale pokud neovládáte angličtinu či jiné podporované jazyky, Quizlet nabízí jen tyto vámi vytvořené kartičky a velká část dalšího obsahu je pro vás špatně použitelná.

Foto: Vojtěch Kupka, AI vizualizace

Aplikace s AI pomůžou s rychlou orientací v literatuře i v memorování učiva.

Quizlet je také omezen svým relativně úzkým zaměřením. Hlavně publikace a předpřipravené výukové sety jsou zaměřeny jen na úzký okruh předmětů – fyziku, matematiku, biologii, chemii, jazyky a obchod. Mimo tyto oblasti program i v placené verzi předpokládá, že si vytvoříte všechno sami.

Pro českého studenta bez znalosti jiných jazyků se tedy placená verze Quizletu nevyplatí, protože to hlavní – kartičky – je dostupné ve verzi zdarma. Pokud pro vás ale angličtina problém není, nabízí Quizlet opravdu užitečného pomocníka při studiu.

3. Whisper: volně dostupný přepisovač záznamu

Whisper je volně dostupný open source systém na rozpoznání přirozeného jazyka. Zní to trochu krkolomně, ale v zásadě to znamená, že se jedná o přepisovač audio nahrávek do textu. Využití tohoto programu pro studium sice není tak jednoznačné jako u Perplexity, nebo Quizlet, ale mnozí po něm mohou úspěšně sáhnout.

Nejvíce program využijí zejména vysokoškolští studenti, pokud mají k dispozici nahrávky přednášek. Whisper nahrávku převede do textové podoby, ve které je následná orientace velice jednoduchá. Whisper obstojně zvládá češtinu, s čímž se nemůže chlubit každý jazykový nástroj.

Obrovskou výhodou Whispera je cenovka. Žádná totiž není. Program je open source, tedy každý si jej může stáhnout a upravit podle svých představ. Tato skutečnost ale také znamená, že pro obyčejného uživatele může být překážkou už jen program zprovoznit.

Naštěstí jsou na světě uživatelé, kteří ostatním ulehčují práci. Vyzkoušet proto můžete předpřipravenou, veřejně přístupnou verzi Whispera, kterou nachystal novinář Jason Boog v rámci programu Google Colab. Jediné, co potřebujete, je připravit si v počítači zvukový soubor mp3 či video soubor mp4 a následovat postup krůček po krůčku.

Doporučované