Hlavní obsah

AI na překlady, prezentace i přepis hlasu: 7 tipů na užitečné nástroje

Foto: Shutterstock.com

Umělá inteligence může výrazně urychlit řadu úkonů v kanceláři i v soukromém životě.

Umělá inteligence už je dnes v kdejakém softwaru. Dokonce ji možná používáte i právě teď. Přibývá přitom užitečných aplikací, které mohou lidem ulehčit práci a život. Zde je přehled sedmi z těch, které mají opravdu široké využití.

Článek

Nástroje umělé inteligence neslouží jen ke generování obrázků a chatování. Mnohé můžete využívat i k praktickým věcem ve vašem zaměstnání nebo ve škole. Některé z nich možná pravidelně využíváte bez toho, abyste o tom věděli.

Připravili jsme pro vás několik tipů na programy, které můžete využít každý den pro překládání cizího textu, prezentace, marketink, grafické návrhy nebo přepis zvukového záznamu.

Překladače

S překlady potřebuje občas pomoci téměř každý. Není už přitom vždy nutné platit si služby profesionálních překladatelů. V nabídce je řada kvalitních AI nástrojů, díky nimž porozumíte nejen cizímu textu, ale také se domluvíte kdykoliv a kdekoliv.

1. DeepL

Dnes je jedním z nejvyužívanějších program DeepL. Tento program využívá neuronových sítí k chytré predikci následujících slov. To ve zkratce znamená rychlejší a kvalitnější překlady.

Největší výhoda DeepL oproti klasickému Google překladači je v jeho chápání jazyků, které mají jinou strukturu než typické germánské, románské a slovanské jazyky. Typickým příkladem toho jsou velice kvalitní překlady například japonštiny nebo korejštiny, kde význam vět je často ovlivněn kontextem. DeepL umí kontext perfektně pochopit a převést do preferovaného jazyka.

Jediným jeho omezením je menší množství podporovaných jazyků. Ty, které umí, však zvládá opravdu na jedničku. A kvalita je v překladech možná to důležitější.

2. Překladač Google

Google překladač dnes už sice není tím nejlepším, ale stále se může pyšnit největší knihovnou podporovaných jazyků. Zvládá třeba i množství menších regionálních jazyků specifických pro subsaharskou Afriku nebo odlehlé regiony Ruska.

Opravdu silnou stránkou překladače Google je ale jeho mobilní aplikace, která umí překládat fyzické nápisy. Stačí jen skrze aplikaci vyfotit nápis nebo značku a Google ji hned přeloží. Občas překlad není perfektní, ale mnohdy i to představuje velkou pomoc na cestách.

Srovnání překladačů a konkurence

NázevDeveloperZkušební verzeCena měsíčněVýhody
DeepLDeepLneZdarma / 8,99 eurPerfektní práce s jazyky
Překladač GoogleGooglenezdarmaMnožství jazyků, překlady obrázků

Další tipy na AI překladače

Tvorba prezentací, marketing

Pro mnohé lidi pracující v kanceláři a zvláště pro ty z marketinku není tvorba prezentací nic nového. Dnes už ale nemusíte používat jen klasický PowerPoint, který není zrovna flexibilní. Nabízíme tři alternativy využívající umělou inteligenci, které jsou mnohdy lepší, efektivnější a také cenově dostupnější než produkty Microsoft Office.

3. SlidesAI

Slides je AI rozšíření pro Google Slides – editor prezentací zdarma přístupný komukoliv s Google účtem. Práce s tímto rozšířením je opravdu jednoduchá, jen si jej stáhnete, v záložce rozšíření kliknete na Slides.io, napíšete zadání neboli prompt a program vám vygeneruje návrh. Výsledek sice nemusí být podle vašich představ hned na první pokus, často je to ale dobrá inspirace a krok správným směrem.

Co Slides umí hezky, je rozvrhnutí jednotlivých oddílů prezentace, aby na sebe logicky navazovaly. Dejte si však pozor na obrázky, které vám Slides do prezentace poskytne. Program neříká, odkud obrázky přebírá, a ze zkušenosti autora tohoto článku mohou být některé převzaty z různých publicistických webů. Proto raději v procesu tvorby prezentace zaškrtněte, že nechcete, aby aplikace Slides obrázky poskytovala.

4. Jasper

Pokud vás zaujaly Slides, ale potřebovali byste přímo osobního marketéra, který by vám navrhl nejen strukturu prezentace, ale i celou marketinkovou strategii a k tomu vygeneroval obrázky, můžete vyzkoušet i program Jasper. S cenou 59 dolarů na měsíc za plnou verzi je to drahý nástroj, ale stále ještě nabízí sedmidenní zkušební období, takže se ho nemusíte bát vyzkoušet.

5. Canva

Canva je multifunkční mediální editor a mimo jiné umí i tvořit prezentace. Práce v něm je opravdu snadná – stačí se jen přihlásit a máte přístup k řadě předpřipravených šablon. Tím, že Canva podporuje tvorbu videí, gifů, příspěvků na Instagram a mnoho jiného, máte přístup ke všemu na jednom místě. To vám umožní najednou vytvořit gif a hned jej vložit do prezentace. Výsledný produkt pak můžete rovnou sdílet. Nic si nemusíte stahovat.

Drobnou nevýhodou Canvy je menší množství ovládacích prvků a nástrojů pro tvorbu prezentací. Vše ale dobře funguje a velká škála médií, které Canva podporuje, z ní dělá šikovného pomocníka.

V placené verzi programu máte také přístup k řadě AI nástrojů na úpravu a generování obsahu v rámci balíčku Magic Studio. Hlavně funkce Magic Edit neboli kouzelná editace je nápomocná, pokud potřebujete rychlý a snadný „photoshop“.

Srovnání nástrojů na prezentace a marketink

NázevDeveloperZkušební verzeCena měsíčněVýhody
SlidesAISlidesAInezdarmaAutomatizovaná tvorba prezentací
JasperJasper AIAno – 7 dní59 dolarůMarketinkové strategie
CanvaCanvaneZdarma / 15 dolarůMultifunkčnost, snadnost použití

Přepis zvuků

Nástroje umělé inteligence vám dnes pomohou i s transkripcí. Má to ale háček – málo z nich umí pracovat s češtinou. I v tom málu se však najdou dva spolehlivé nástroje pro přepis zvuků na text i v naší mateřštině.

6. Whisper

Whisper je open source program, který si s češtinou poradí bez větších problémů. Jen si musíte dát pozor, aby ve vaší nahrávce nebylo moc zvuků na pozadí, jako jsou zvuky ulice. To, že je Whisper zadarmo, si však bere daň ve smyslu těžšího používání laiky. Lze si to ovšem ulehčit, když využijete například už předpřipravený, veřejně dostupný, program od novináře Jasona Booga.

7. Česky.AI

Jako základ slouží výše zmíněný Whisper a také program Česky.AI, momentálně jeden z nejlepších na přepis češtiny. Chcete-li ho vyzkoušet, můžete využít 120 minut textu zdarma. Poté už si budete muset buď dokoupit následné minuty, anebo si program předplatit.

Srovnání přepisovačů mluveného slova

NázevDeveloperZkušební verzeCena měsíčněVýhody
WhisperOpenAInezdarmaOpen source
Česky.AIGrowJOBAno – 120 minut textu189 Kč Velice dobrá čeština
Související témata:
kancelářské práce

Doporučované