Hlavní obsah

Chcete vědět, zda vás někdo šidí pomocí AI? Tyto čtyři detektory to rozeznají

Foto: Vojtěch Kupka, Midjourney, AI vizualizace

Odhalit texty psané umělou inteligencí zvládne zase jiná AI.

Odhalí, když si někdo ulehčí práci textem, v němž mohou být neověřené výmysly umělé inteligence či ukradené myšlenky. Ocení to třeba učitelé, manažeři nebo marketéři. Otestovali jsme čtyři AI detektory, jejichž význam stále roste.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Chcete vědět, zda napsal tuhle esej opravdu student, jestli jsou informace v textu skutečně ověřené výzkumem v praxi nebo zda jisté zjištění či například slogan autor s využitím AI třeba i nevědomky neukradl u někoho jiného. Dostal jsem za úplatu opravdu originální textové dílo, které neporušuje něčí autorské právo? Neplatím někomu za dlouhé texty, které měl hotové za pár sekund?

V době rozšířených modelů umělé inteligence jsou podobné otázky čím dál tím víc na místě. Obsah generovaný umělou inteligencí se dnes šíří po internetu jako lavina. Stejně tak ovšem více a více společností nabízí programy, které dokážou takový obsah odhalit.

Ať pracujete kdekoliv, je dobré vědět, odkud vítr vane. Proto jsme si pro vás připravili čtyři populární generátory a porovnali jejich vlastnosti. Je ovšem třeba dát pozor, že nástroje umělé inteligence jsou čím dál tím sofistikovanější. A na AI detektory nelze úplně stoprocentně spoléhat.

1. PlagiarismCheck.org AI detektor

Detektor od společnosti Plagiarism Check, známý také jako TraceGPT, je dnes jedním z nejpopulárnějších. Důvodem je hlavně jeho přesnost, podrobnost a také možnosti udělovat kontrolní certifikáty v pdf. Jak název napovídá, služba rovnou nabízí i kontrolu plagiátorství, a to dohromady s kontrolou citací, parafrází a samozřejmě s kontrolou AI. Můžete si jej navíc spojit s programy Google Docs anebo v případě studentů se službou Moodle.

Silnou stránkou tohoto detektoru není jen podrobný rozpis detekovaných částí textu, ale i množství textu, které dokáže najednou zpracovat – až 97 stránek. Tento detektor je také opatrnější než ostatní programy a zřídka označí text za 100% psaný AI. To platí i o očividných textech od ChatGPT. Naopak u textu pouze upraveného chatbotem Claude se detektor při našem testování netrefil vůbec.

Vyšší kvalita programu ale není zdarma. Momentálně nabízí PlagiarismCheck jen jeden zkušební pokus zdarma a poté už vás rovnou povede k platební bráně. Program vám také jasně neřekne, za co konkrétně platíte. Jak tomu také ve světě AI bývá, PlagiarismCheck zatím nepodporuje češtinu.

Srování detektorů AI

NázevDeveloperVerze zdarmaCena za premium / měsícČeština
Plagiarismcheck.org. AI detectorTeaching Writing Online1 pokus9,99 dolarů (cca 233 Kč)Ne
QuillBotLearneoAno8,33 dolarů (cca 194 Kč)Ne
CopyleaksCopyleaks TechnologiesNe16,99 dolarů (cca 396 Kč)Ano
GPTZeroGPTZeroAno10 dolarů (cca 233 Kč)Ano

2. QuillBot

QuillBot je jedním z populárních online překladačů. Umí toho ale výrazně více. Program umí citovat, dělat sumarizace, kontrolovat plagiáty anebo detekovat AI obsah. Služba je v omezené formě dostupná zcela zdarma. Pokud ale chcete přístup ke všem funkcím, musíte si ji předplatit.

Zdarma si QuillBota můžete nainstalovat i jako rozšíření pro Google Chrome. To je velice praktické, zvlášť pokud píšete e-maily v angličtině nebo v jiných podporovaných jazycích. Quillbot vám rovnou opraví gramatické chyby a případně nabídne lépe znějící fráze.

Jednou z výrazných funkcí QuillBota je jeho AI detektor, který je rychlý, snadno ovladatelný a hlavně zdarma – i když je omezen jen na 1200 slov najednou. Detektor dokáže zpracovat jak vložený text, tak nahrané soubory.

Foto: Vojtěch Kupka, Midjourney, AI vizualizace

Řada aplikací detekuje nejen text generovaný AI, ale také plagiátorství.

Text psaný čistě AI (zkoušeno na ChatGPT 4o mini a Claude) zvládá odhalit s vysokou mírou jistoty. V našem testování většinou takový text odhalil s 83–⁠⁠⁠⁠⁠⁠100% přesností a podobně na tom byly i čistě lidsky psané texty. Změna ale přišla, když model Claude upravil lidský text tak, aby se rýmoval. V tu chvíli QuillBot nedokázal určit, že byl text upraven a označil jej jen na 56 % generovaný.

AI detektor od QuillBota momentálně nepodporuje češtinu. Funguje pouze pro angličtinu, němčinu, španělštinu a francouzštinu. V případě, že budete potřebovat ověřit text v těchto jazycích, nabízí QuillBot snadnou a levnou cestu, jak na to.

3. Copyleaks

AI detektor od Copyleaks je dalším široce populárním nástrojem. Co je na něm možná ještě více sympatické, je i to, že podporuje češtinu. Stejně jako tomu je u ostatních programů, i Copyleaks společně s detekcí AI obsahu nabízí také kontrolu plagiátorství a tvorbu pdf certifikátů. Pro firmy dále nabízí i API řešení pro přímou integraci do firemních systémů.

Velkou výhodou Copyleaks, mimo velice dobrou AI detekci, je vaše kontrola nad jeho nástroji. Můžete si například zadat, aby program prohledával i vícejazyčné texty pro potenciální plagiáty, což není něco, co by nabízely ostatní programy. V tomto se podobá programu TurnitIn, který je hojně využívaný na vysokých školách. Oproti TurnitInu je ale tento běžně dostupný.

Obecně program odhaluje AI psané texty bez problému. Kde ale pokulhává, je u textů upravovaných AI. Zde moc nedělá rozdíl v tom, jestli je text pouze upravený, a rovnou ho označí jako celý vygenerovaný.

Copyleaks také není zadarmo, i když se tak zprvu tváří. Dovolí vám seznámit se s jeho menu, můžete zadat své texty. Ale jakmile zmáčknete tlačítko „Scan“, ocitnete se rovnou na platební bráně.

4. GPTZero

GPTZero je jedním z mála kvalitních AI detektorů, které stále nabízí své služby zdarma. Je sice omezen na 10 tisíc slov měsíčně, i to ale na běžné kontroly stačí. Jeho minimalistické rozhraní vám sice nedá možnost hlubšího uzpůsobení na míru jako třeba Copyleaks, zato ale dostanete hluboký rozbor každé jednotlivé věty. Také podporuje češtinu. Dostanete ale upozornění, že výsledky nemusejí být perfektní, protože program ještě nemá češtinu plně zmapovanou.

Program vám nejprve řekne, nakolik procent si myslí, že byl text AI generovaný, a poté nabídne podrobný rozbor a označí jednotlivé podezřelé věty. Právě v tomto podrobném rozboru se skrývá i jeho největší výhoda. Program vám neřekne jen „Tohle je AI text“, ale označí, co se mu konkrétně nelíbí a jak moc.

Překvapivě dobře si také poradil s texty upravenými chatbotem Claude. Při našem testování sice nedokázal určit, že je text upravený – verze zdarma tuto možnost nenabízí. Dokázal však poukázat na to, že části textu jsou psané AI. V tomto případě selhaly prémiové programy jako Copyleaks a Plagiarismcheck.org.

Bezplatná verze pochopitelně neobsahuje veškeré funkce. Pokud si připlatíte, budete mít přístup také k certifikátům a kontrole plagiátorství.

Doporučované