Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb

AI chatboty nejsou perfektní, ale dejte jim šanci. Budete překvapení, co umí

Foto: Vojtěch Kupka, AI vizualizace

Lidé si stále více zvykají na konverzace se stroji. Ilustrační foto.

Chatboty s umělou inteligencí jako ChatGPT či Perplexity mají stále rezervy, ale i firmy už je nasazují do pracovních procesů. Na které se stojí za to zaměřit a který je právě pro vás? Srovnali jsme čtyři oblíbené aplikace.

Článek

Všeobecný zájem o AI chatboty explodoval v roce 2022 s příchodem ChatGPT od společnosti OpenAI. Do té doby se o umělou inteligenci zajímali jen technicky zdatní zájemci. Po veřejném spuštění ChatGPT mohl ale opravdu každý trávit čas experimentováním a objevováním téhle ne zase tak nové technologie.

Ačkoliv byl model od OpenAI přístupný první, dnes to vypadá, že jsme zavalení nabídkou všemožných chatbotů s umělou inteligencí na míru ušitých pro všemožné potenciální potřeby. Se Seznam Zprávami se pojďte blíže podívat na pár velkých modelů a vyberte si, který je právě pro vás.

1. ChatGPT: průkopník a snadno ovladatelný univerzál

ChatGPT byl prvním veřejně přístupným velkým jazykovým modelem a stále si udržuje svůj vrcholný status jako jeden z nejlepších chatbotů na trhu. Jeho největší výhodou je absolutní pohodlnost, s jakou jej můžete využít. Zkrátka jen zadáte do vyhledávače stránky ChatGPT a rovnou si můžete začít povídat s robotem.

Nemusíte se ale omezovat jen na pouhou konverzaci. ChatGPT umí analyzovat přiložené soubory, navrhovat šablony pro dokumenty, nebo vám třeba pomůže s návrhem plánu na dovolenou.

Nedoporučujeme mu ale věřit ve všem. Vždy je lepší, když si jeho odpovědi a výstupy ověříte. Sami výrobci uvádí, že si občas může program vymýšlet nebo takzvaně „halucinovat“ – tedy že vám model s naprostou jistotou řekne nepravdivou či zavádějící informaci. Toto není problém pouze ChatGPT, ale týká se to všech AI modelů. Naštěstí se halucinace s postupným vývojem objevují stále méně.

U ChatGPT máte také možnost se vždy vrátit k předchozím konverzacím, které jsou uloženy v levém menu. U placené verze máte navíc přístup ke generátoru obrázků Dall-e a také k GPT modelům neboli personám vytvořených ostatními uživateli. Pokud se pak budete cítit sebevědomě, můžete si vytvořit i vlastní model GPT.

Co jsou persony (GPTs) a k čemu slouží

Chatboty jako ChatGPT umožňují vylepšit či upřesnit svou funkci pomocí takzvaných person neboli předtrénovaných asistentů. Anglicky se pro ně používá zkratka GPT– Generative Pre-trained Transformer, doslova „tvořící předtrénovaný převáděč“. V množném čísle jsou to „GPTs“ a na stránce ChatGPT je lze najít vlevo nahoře v záložce Prozkoumej modely GPT. Jejich nabídka připomíná obchod s mobilními aplikacemi.

Persona je virtuální osobnost či role, kterou na sebe chatbot vezme – buď mu ji stanovíte vy, nebo použijete nějakou již hotovou, kterou vytvořil někdo jiný. Když zadáte chatbotu roli, lépe mu vyjasníte, jakým způsobem má s vámi nebo s někým jiným komunikovat.

V ChatGPT je k dispozici velké množství person s různým zaměřením. Některé jsou přímo od ChatGPT týmu, jiné od dalších tvůrců. V nabídce se zobrazí nejoblíbenější GPTs týdne nebo nejoblíbenější GPTs obecně. GPTs vám například přepíší nahraný text, opraví chyby, naplánují cestu do zahraničí, sestaví jídelníček… možností jsou tisíce.

2. Perplexity.Ai: pro studenty, akademiky a ty, kteří chtějí vědět více

Perplexity je chatbot vytvořený pro všechny, kteří chtějí poznat témata hlouběji. V obyčejném chatování je na tom podobně jako ChatGPT. Unikátnost Perplexity se však ukazuje v analýzách textu a ve zdrojování.

Foto: Vojtěch Kupka

Ukázka konverzace s Perplexity.

Pokud nahrajete do Perplexity jakýkoliv text a dáte modelu rozkaz text například sumarizovat, Perplexity vám během pár chvil shrne klíčové body dokumentu do několika snadno čitelných odstavců. Můžete se také ptát na konkrétní segmenty dokumentu a Perplexity je dokáže velice dobře analyzovat.

Další výhodou tohoto modelu je zdrojování, což dělá málokterý model. Kdykoliv vám Perplexity sdělí specifickou faktografickou informaci, uvede zdroj, ze kterého čerpá. Tato schopnost je zásadní, chcete-li výsledky své konverzace použít v práci nebo ve škole. Jiné AI modely zdroje dokážou uvádět také, ale často je k tomu musíte sami vyzvat a dělají to spíš v omezené míře.

Srovnání a ceny uvedených AI chatbotů

ChatbotDeveloperCena na měsícZkušební verzevýhody
ChatGPTOpenAIZdarma / 20 dolarů (cca 450 kč)neSnadný na použití
Perplexity.aiPerplexity AIZdarma / 20 dolarů (cca 450 kč)neZdrojuje, zkoumá do hloubky
Jasper.aiJasper AIod 49 dolarů (cca 1120 Kč)Ano (7 dní)Multifunkční pro práci, bleskurychlý
ClaudeAnthropicZdarma / 18 eur (cca 450 Kč)neVysoká kvalita konverzace, Artefakty

3. Jasper: pro firmy a tvůrce internetového obsahu

Jasper je bleskově rychlý model navržený pro tvůrce. Není to jen chatbot, ale komplexní aplikace, která vám umožní prozkoumat téma, tvořit dokumenty anebo připravovat kampaň pro sociální sítě a marketingové strategie. Nejde tedy pouze o chatování a celý model je tedy spíše cílený na profesionály a na firmy.

Chatbot Jaspera umí, podobně jako Perplexity, zdrojovat. Nemusíte se tedy neustále obávat, že si Jasper svoje odpovědi cucá z prstu. Jeho odpovědi jsou okamžité a velice organické. To znamená, že Jasper nezačíná svou odpověď shrnutím otázky, jako by přednášel u tabule před celou třídou. Chatbot vám také rovnou pomůže v psaní dokumentů v integrovaném textovém editoru.

Jeho velkou nevýhodou je ale cena. Jasper začíná na 49 dolarech na měsíc (cca 1120 korun). Nabízí sice sedmidenní zkušební verzi, tu ale zamyká pod osobními a firemními údaji, které zájemce musí povinně uvést. Zmíněných 49 dolarů vám navíc zpřístupní pouze polovinu funkcí a pro kompletní využití Jaspera musíte zaplatit minimálně 69 dolarů (cca 1570 korun).

Pokud ovšem máte firmu nebo se chcete profesionálně zviditelnit, uvedené částky se mohou opravdu vyplatit. Jasper bude pro vás dobrou volbou jako pomocník pro komunikaci na internetu a pro tvorbu reklamy.

4. Claude: Pomocník, který umí divy

Foto: Vojtěch Kupka, AI vizualizace

Osmibitová postavička kachny, jak ji naprogramoval Claude ve funkci Artefacts.

Na první pohled je Claude obyčejný chatbot. Zpočátku se vás zeptá na jméno a pomalu rozvádí konverzaci v příjemnou odpočinkovou interakci. Mluvit umí velice lidsky a nepoužívá okázalé shrnující fráze jako ChatGPT. S Claudem si ale nemusíte pouze povídat. Umí navrhnout různé věci, poradit a v obyčejné interakci je velice nápomocný.

Jako opravdový pomocník s plně využitým potenciálem se však Claude ukáže, když si najdete ve spodní části obrazovky volbu Feature Preview –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ náhled funkcí. Zde si můžete zapnou experimentální funkci Artefacts – Artefakty. Claude je díky ní schopen generovat interaktivní obsahy, které poté můžete společně editovat. S Claudem si tak můžete například vytvořit základní internetovou stránku i s HTML kódem, anebo třeba malou postavičku, kterou vsadíte do společně vytvořené videohry.

Opravdu k podivení je, že je Claude včetně funkce Artefacts zdarma. Stačí si jen vytvořit účet. Počítejte ale s tím, že se funkce Artefaktů může přesunout do placené verze, jakmile bude plně dokončena.

Na další aplikace s umělou inteligencí, které mají více funkcí, jako jsou Gemini či Copilot, se podíváme příště.

Doporučované