Hlavní obsah

AI asistent Copilot vytvoří prezentaci či naprogramuje web. Ukážeme, jak na něj

Foto: Lucie Tomanová, Microsoft Copilot, AI vizualizace

Piloti v retro stylu vytvoření nástrojem Designer v aplikaci Copilot.

Microsoft Copilot, dříve Bing, je umělá inteligence v podobě každodenního asistenta. Najde informace, vytvoří text či obrázek a umí i programovat. Je integrovaný i do Wordu, Excelu a dalších programů. Poradíme, jak s ním pracovat.

Článek

S vlastními chatboty využívajícími umělou inteligenci v poslední dobou přišlo hned několik velkých společností zároveň. Nejznámější je stále ChatGPT od Open AI, v závěsu za ním pak Gemini od Googlu, Microsoft Copilot a Claude od firmy Antropics.

Ačkoli už nyní všechny modely vidí na internet, nejsou to vyhledavače ani encyklopedie, nýbrž velké jazykové modely, které s lidmi komunikují přirozeným jazykem na základě významů. Mohou pomoci s novými nápady, hledat alternativní řešení, zpracovávat texty, dokumenty a data.

Při práci s nimi si však musíte dát pozor na výsledky. Jsou to spíš vaši virtuální asistenti, kteří jsou schopni splnit úkol natolik dobře, nakolik přesně jim ho vy dokážete zadat.

Asistenti typu Copilota jsou skvělí v sumarizaci delších textů nebo v kombinaci několika textů dohromady. Mohou vám pomoci přestylizovat text, například e-mail, tvořit obsah na web nebo sociální sítě, tiskové zprávy nebo slovníčky. Dokážou vytáhnout z textu podstatné informace a pomoci vám tak s učením nebo s tvorbou prezentací.

Mohou ovšem také pomoci s generováním kódu při programování. Právě v tom je silná stránka Copilota, kterého vývojáři původně vytvořili jako asistenta při programování. Pokud jde o práci s textem, není tak obratný a sofistikovaný jako například ChatGPT v nejnovější verzi. Copilot ovšem zároveň externě využívá některé funkce ChatGPT.

Výhody a nevýhody Microsoft Copilot

Výhody

  • Automatizace rutinních úkolů: Copilot výrazně zjednodušuje běžné úkoly, jako je psaní e-mailů, vytváření prezentací nebo analýza dat.
  • Integrace s Microsoft 365: Díky integraci s aplikacemi Microsoftu může Copilot pracovat přímo s vašimi soubory a dokumenty.

Nevýhody

  • Závislost na Microsoft 365: Pokud nejste uživatelem Microsoft 365, Copilot v Pro verzi nevyužijete naplno.

Copilot dnes funguje jako osobní asistent při práci s aplikacemi, jako jsou Word, Excel, PowerPoint a další. Pomáhá vám automatizovat úkoly, jako je psaní textů, analyzování dat nebo vytváření prezentací. Na rozdíl od obecných jazykových modelů, jako je ChatGPT, je Copilot úzce propojený s vašimi daty a dokumenty v rámci Microsoft 365, což mu umožňuje poskytovat personalizovanější výsledky.

S dalším vývojem AI můžeme očekávat, že nástroje jako Copilot budou čím dál více integrované do našeho pracovního života. V budoucnu budou schopny lépe porozumět složitějším požadavkům a nabídnout personalizovanější řešení. AI by měla převzít více rutinních úkolů, což lidem umožní zaměřit se na kreativnější a strategické úkoly​.

Co umí verze Copilota, která je zdarma

V prohlížeči na webu Copilota na vás jako první vykoukne bezplatná verze. Umí fungovat jako jazykový model, generovat programovací kód a tvořit obrázky. Copilota v bezplatné verzi lze využít také v podobě aplikací pro systémy Windows, Android, MacOS a iPadOS.

V době vydání tohoto článku má aplikace přístup k modelům GPT-4 a GPT-4 Turbo mimo špičkové časy. Využít lze také tvorbu a úpravu obrázků v programu Designer s omezením na 15 denně. A jak už bylo zmíněno, Copilot umí generovat kód v několika programovacích jazycích – Python, JavaScript, Java, C#, C++ nebo Ruby.

Hlavní funkce Copilota při práci s textem a tabulkami

1. Tvorba textů

  • Psaní e-mailů: Zadáte například: „Napiš e-mail klientovi, který shrne aktuální stav projektu a požádá o další instrukce.“
  • Psaní dokumentů: Můžete rychle vytvořit návrh dokumentu, sepsat příspěvek na sociální sítě nebo generovat komplexní zprávy.

2. Úprava textů

  • Oprava gramatiky: Copilot dokáže opravovat překlepy, gramatické chyby a také přeformulovat věty pro lepší čitelnost.

Jak zadávat příkazy – promptovat

Příkaz, který chatbotovi zadáváme, se nazývá prompt. Na správné formulaci a detailnosti promptu přitom závisí kvalita výsledků. Při zadávání úkolu či dotazu tedy vždy upřesněte, co chcete, v jaké formě a jak to chcete, vysvětlete kontext a účel. Chatbot totiž na rozdíl od nás účel nezná.

Popis: Zadejte základní příkaz.

„Vytvoř text pozvánky na školní divadelní představení z následujících údajů.“

Tón: Upřesněte popis.

„Vytvoř nápaditou neformální pozvánku na školní divadelní představení, která zaujme nejen žáky a rodiče, ale i veřejnost.“

„Přeformuluj pozvánku do slezského nářečí / pražského slangu.“

Formát: Zadejte formu, jak má vypadat výstup.

„Vytvoř osnovu školní prezentace na téma Vznik černých děr.“

„Vygeneruj fiktivní rozhovor mezi japonským fyzikem Michiem Kaku a Albertem Einsteinem.“

„Napiš esej na téma Čistota půl zdraví – proč je dobré mýt si ruce.“

Role: Specifikujte roli, kterou má chatbot zaujmout. Výsledky bývají lepší, pokud programu přímo stanovíte, že je v oboru expert, že má výborné logické uvažování, velkou kreativitu anebo například schopnost vcítit se do druhého.

„Jsi expert s rozsáhlými znalostmi v oblasti mikrobiologie. Dej mi zpětnou vazbu na můj článek o bakteriích, které jsou odolné vůči antibiotikům.“

„Jsi list, který spadl do potoka, a pluješ po proudu. Napiš báseň o tom, co prožíváš.“

„Jsi kreativní 18letá fanynka Taylor Swift a chtěly jste jít s kamarádkami na koncert, který byl z bezpečnostních důvodů zrušen. Vymysli náhradní program pro sebe a kamarádky ve Vídni.“

„Hraj roli. Jsi slavný vojevůdce Čingischán. Já jsem novinářka. Budu ti klást otázky a ty na ně budeš odpovídat.“

Cíl: Popište co nejpřesněji vaše cíle.

„Potřebuji porozumět rozdílům mezi ústavami jednotlivých evropských států. Ty jsi právník a politolog, učíš na vysoké škole. Vysvětli mi to v rozhovoru jako úplnému laikovi / jako studentovi 1. ročníku politologie.“

Rozsah: Určete, jak dlouhý má být vygenerovaný text.

„Vygeneruj text o maximální délce 500 slov na téma Historie morových epidemií v Evropě.“

Omezení: Popište, co si nepřejete, aby chatbot generoval, případně vyloučil.

„Vygeneruj tabulku obsahující seznam 20 nejprodávanějších knih v posledních třech letech v Česku, ale vynech knihy od českých autorů.“

Tipy, co vyzkoušet

  • Plánování výletů: „Pomoz mi, prosím, naplánovat přechod Krkonoš s noclehem na horských chatách“
  • Pomoc s vařením: „Mám doma rajčata, cibuli, šunku a těstoviny. Co z toho mám uvařit k večeři? Vytvoř mi recept.“
  • Osobní trenér: „Navrhni mi týdenní cvičební plán tak, abych cvičila hodinu denně a postupně procvičila všechny svalové partie. Je to tréninkový plán pro udržení kondice rekreačního sportovce, ženy mezi 35 a 45 roky. Zahrň lehké činky, jódu, pilates, plavání, cviky na strojích v posilovně, plavání a protahování.“

Generování obrázků

Copilot využívá nástroj Designer, který je založen na technologii Dall-e. Umožňuje vám vytvořit až 15 obrázků za den, v placené verzi pak 100. Podobně jako jiné modely vytvoří i Designer v Copilotovi čtyři verze obrázku. A jste-li přihlášení, ve vašem účtu zůstanou uloženy. Obrázky máte možnost dále nechat upravit. Nástroj Designer je možné využít i samostatně online.

Prompty pro obrázek mohou vypadat například takto:

„Muž a žena jako piloti v letadle Cessna. Oba mají sluchátka, kožené bundy. Žena je hlavní pilotka, proto sedí nalevo. Žena má tmavé vlasy na mikádo, muž krátký blond sestřih… pastel, retro styl.“

Foto: Lucie Tomanová, Microsoft Copilot, AI vizualizace

Piloti vytvoření Designerem na základě uvedeného promptu.

„Vytvoř mi obrázek páru plameňáků, který hnízdí na továrním komíně jako čápi.“

Foto: Lucie Tomanová, Microsoft Copilot, AI vizualizace

Plameňáci na komíně dle nástroje Designer

Nebo anglicky: „futuristic portrait of a 35-year-old woman with dark brown hair and eyes, fair skin, in a cyberpunk style, with Italian features“

Foto: Lucie Tomanová, Microsoft Copilot, AI vizualizace

Futuristická žena dle zadání.

Programování a tvorba jednoduchých webových stránek

Pro generování jednoduchých stránek stačí zadat například: „vygeneruj mi kód pro jednoduchou html stránku“.

Copilot sepíše kód, který vytvoří stránku s nadpisem a krátkým textem. Stačí ho zkopírovat do textového editoru, například Poznámkového bloku, a uložit s příponou .html. Poté soubor otevřete ve webovém prohlížeči a uvidíte svou první webovou stránku.

Když v kódu schválně vymažete nějakou část a vložíte ji zpět do Copilota k opravě, odpoví:„Vidím, že jste udělal malou chybu v kódu. Nadpis a odstavec by měly být uvnitř <body> tagu, nikoli <head>. Tady je opravený kód:…

Jak Copilot funguje při generování kódu

Copilot je navržen tak, aby pomáhal vývojářům nejen při psaní kódu, ale i při jeho ladění. Zde je podrobnější pohled na jeho funkce:

  • Kontextová analýza: Copilot analyzuje kód, který píšete, včetně proměnných, funkcí a struktury kódu. Na základě toho rozpoznává, co se snažíte dosáhnout, a nabízí odpovídající návrhy kódu.
  • Generování návrhů: Poskytuje rychlé návrhy doplňující bloky kódu nebo dokonce celé funkce. Je schopen zrychlit psaní kódu tím, že navrhuje opakující se úkoly.
  • Interaktivní učení: Copilot se přizpůsobuje vašemu stylu kódování a jeho návrhy se zřesňují. Funguje v různých vývojových prostředích, jako jsou Visual Studio a VS Code, a podporuje více programovacích jazyků.

Ladění neboli debugging s Copilotem

Ačkoli Copilot není plnohodnotný nástroj pro ladění kódu, může pomoci s identifikací chyb a návrhy na jejich opravu:

  • Identifikace chyb: Analyzuje kód a identifikuje možné chyby nebo problematické části a navrhne na ně opravy.
  • Vysvětlení chybových hlášení: Copilot může dekódovat chybové zprávy a navrhnout, jak je opravit, přičemž poskytne konkrétní příklady kódu, které chyby odstraní.
  • Optimalizace kódu: Navrhuje optimalizace pro zlepšení výkonu a stability kódu, což zlepšuje efektivitu vývoje.

Srovnání s jinými asistenty a chatboty

Aplikace (model)ZaměřeníSilné stránkySlabé stránky
CopilotProduktivita v MS 365Integrace s MS 365, porozumění kontextu dokumentůMéně univerzální, spjat s ekosystémem Microsoft
ClaudeObecný jazykový model, dlouhé konverzaceDlouhé konverzace, porozumění kontextuMéně známý, omezenější přístup k informacím
GeminiUniverzální jazykový modelPráce s různými daty, kreativní texty, překladyRelativně nový, schopnosti se vyvíjejí
ChatGPT-4Obecný jazykový model, kreativní textyKreativní texty, komplexní konverzaceMéně zaměřen na produktivitu v konkrétním prostředí

Co umí placená verze Copilot Pro

Placená verze je první měsíc zdarma, později stojí 550 korun měsíčně. Je rychlejší díky vyššímu výkonu a má přednostní přístup k modelům GPT-4. Je také dostupná v aplikacích Microsoft 365, logicky však k tomu vyžaduje účet u Microsoftu.

Můžete v ní vytvořit až 100 obrázků denně v programu Designer, navíc lze volit i jiný než čtvercový formát. Můžete využívat všechny funkce neplacené verze, ale navíc máte chatbota integrovaného do všech programů Office. Předplatitelé služby Copilot Pro mohou používat Copilot i ve webových aplikacích jako Word, PowerPoint, Outlook a Excel bez samostatného předplatného Microsoft 365.

Pokud máte také předplatné pro Microsoft 365 osobní nebo Microsoft 365 pro rodiny, budete mít Copilot ve verzích pro Windows nebo Mac v programech Word, Excel, PowerPoint, Outlook a OneNote.

Máte-li tato předplatná a ve svých aplikacích Microsoft 365 nevidíte Copilot, možná budete muset aktualizovat aplikace Microsoft 365. Ujistěte se také, že jste k aplikaci Microsoft 365 přihlášení pomocí stejného účtu Microsoft, který má předplacený Microsoft 365 i Copilot Pro.

Integrace Copilota do programů Office - příklady využití

Foto: Lucie Tomanová

Copilot v PowerPointu: Vytvoř mi prezentaci o dějinách českého letectví.

Praktické využití Copilota pro různé profese

Copilot je univerzální nástroj, který mohou využívat lidé v různých profesích. Zde jsou tři příklady, jak Copilot může konkrétně pomoci:

Majitelka kozí farmy:

  • Správa farmy: Copilot může vytvořit denní a týdenní plány úkolů, jako je krmení koz, dojení a údržba zařízení. Navíc může sledovat zdravotní stav zvířat, připomínat očkování a veterinární kontroly.
  • Výroba a prodej: Automatizuje účetnictví, sleduje prodeje, generuje faktury a sleduje zásoby produktů. Tím se paní farmářce výrazně ulehčí administrativa.
  • Marketing: Pomoc s generováním textů pro sociální média, psaní newsletterů a optimalizací obsahu webových stránek pro lepší viditelnost ve vyhledávačích (SEO).

Učitel matematiky na druhém stupni základní školy:

  • Příprava výukových materiálů: Copilot může generovat pracovní listy, testy a prezentace na základě učebních osnov a aktuálních témat. Tím učiteli usnadní přípravu na hodiny.
  • Hodnocení: Automatizuje hodnocení testů a úkolů, vytváří přehledy o pokroku studentů a poskytuje statistiky pro rodiče a vedení školy.
  • Výuka: Generuje interaktivní cvičení a poskytuje vysvětlení složitých matematických konceptů.

Mladý programátor z průmyslové školy, který chce pracovat v IT firmě:

  • Studium a osobní projekty: Copilot poskytuje návrhy kódu, vysvětluje složité programovací koncepty a pomáhá při řešení domácích úkolů. Navíc pomáhá vytvářet osobní projekty, které mohou být součástí portfolia.
  • Hledání práce: Pomáhá s tvorbou životopisů, motivačních dopisů a simulací pohovorů. Generuje také tipy pro efektivní hledání zaměstnání v IT firmách.

Copilot pro školy

Copilot ve verzi pro školy by měl pomoci učitelům s přípravou na jednotlivých hodin či celých kursů, například vytvářet časový harmonogram, aktivity, kvízy, nebo hodnocení testů a odevzdaných prací.

Může fungovat jako asistent pedagoga, který pomůže s administrativou, vytvoří individuální studijní plán podle úrovně znalostí nebo schopnosti soustředění každého studenta, a zároveň dokáže poskytnout personalizovanou zpětnou vazbu. Verze pro školy neuchovává uživatelská data, takže je bezpečná z hlediska zneužití citlivých informací. Příklady použití:

Související témata:
Microsoft Office

Doporučované