Hlavní obsah

Podrobný návod na ChatGPT: Využijte umělou inteligenci na maximum

Foto: Shutterstock.com

Chatboti jako ChatGPT čím dál tím víc pronikají do využívání počítačů i mobilních zařízení.

V mžiku složí báseň, připraví referát či návrh dovolené, vytvoří obrázek a umí toho mnohem víc. Řeč je o chatbotovi s umělou inteligencí ChatGPT. V nové verzi i reaguje na to, co vidí. Seznam Zprávy vás naučí, jak s ním pracovat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Byl první, a proto je nejznámější. Bezplatná verze ChatGPT od firmy OpenAI už ve srovnání s konkurenty zaostává, ale v té placené je to stále nejlepší jazykový model – nástroj s umělou inteligencí pro široké využití.

Neumí tak dobře programovat jako třeba konkurenční Copilot. Ale co do stylistiky a kreativity při práci s jazykem jsou výsledky nesrovnatelné. A máte-li aplikaci přímo v mobilu, může ChatGPT vidět, slyšet a mluvit.

Co ChatGPT umí

Mezi silné stránky tohoto chatbota patří schopnost generovat přirozený text nebo řeč v široké škále témat a stylů. Dokáže se přizpůsobit různým typům konverzace a porozumět kontextu. Umí velmi dobře sumarizovat články, studie nebo reporty, vybrat podstatné informace, kombinovat různé texty a vytvářet nové.

Je užitečný pomocník při tvorbě konceptů, osnov, programů, seznamů a slovníčků. Dokáže přeformulovat texty do jiného stylu, má vlastní nápady a vymýšlí nová řešení. Je však dobré uvědomit si, že chatbot není vyhledavač ani encyklopedie, ale váš virtuální asistent. Vy mu napíšete nebo řeknete, co přesně po něm chcete, a on se snaží co nejpřesněji splnit zadání.

Konkurenti ChatGPT

  • Gemini (Google)
  • Copilot (Microsoft)
  • Perplexity (Perplexity)
  • Claude (Anthropics)

Zdarma, nebo placený?

Na stránce chatgpt.com je dosud možné využívat zdarma slabší model GPT-4o mini, který je sice o něco rychlejší než novější GPT-4o v placené verzi, ale jeho odpovědi nejsou tak kvalitní a v konverzacích má poněkud krátkou paměť – časem ve vlákně ztrácí nit. Ve srovnání s dalšími chatboty od konkurence, jako jsou Microsoft Copilot či Google Gemini, je slabší. Dříve měli uživatelé bezplatné verze k dispozici model GPT-3.5.

Ve velmi omezené míře je ve verzi zdarma i přístup k funkcím nejvyspělejšího modelu GPT-4o s hledáním na internetu a využitím takzvaných person – předprogramovaných asistentů (o nich více dále v článku). Aplikace uživateli dovolí použít jen některé funkce a v omezeném počtu za den.

Placená verze Chat GPT Plus je k dispozici za měsíční předplatné 20 amerických dolarů (cca 470 Kč). Na stejné webové stránce nabízí využití verze ChatGPT-4, která je propracovanější, bez omezení hledá i na internetu a v rámci jednoho předplatného zvládá také generování obrázků pomocí modelu Dall-e.

Využívat ji lze také naplno s pomocí již zmíněných person. Řada je jich přednastavená a možné je i tvořit vlastní persony – pro své vlastní potřeby, pro sdílení s kolegy, přáteli nebo studenty, i když nemají placenou verzi, anebo je lze dát i k dispozici veřejně.

Některé funkce z placené verze ChatGPT se budou časem zřejmě přesouvat do té neplacené.

Nejnovější verze Omni: vidí, slyší a zpívá

V placené verzi je možno neomezeně využívat nejvyspělejší verzi GPT-4o (Omni), která k výše zmíněnému navíc při použití v mobilní aplikaci nejen slyší a mluví, ale také vidí, co je na kameře. Tato funkce se postupně přesouvá také do počítačů.

Omni dokáže zpracovávat vizuální i audio data a reagovat na ně v reálném čase. Umí pracovat s emocemi a podle toho volit tón hlasu při konverzaci. Může si s vámi povídat na libovolné téma, podobně jako známí hlasoví asistenti Alexa a Siri.

Chatbot dokáže například dvojici figurantů navrhnout, ať si zahrají „Kámen-nůžky-papír“, a v reálním čase hru komentovat. Umí asistovat nevidomému člověku a popsat, co snímá kamera smartphonu. Dokáže pomoci vyřešit matematický příklad napsaný na papíře, prohlédnout psa a reagovat na něj nebo si povídat s jiným chatbotem ve druhém smartphonu, a dokonce zpívat.

Na tyto funkce si ale ještě bude nutné chvíli počkat, OpenAI je bude uvolňovat postupně. ChatGPT by takto měl být schopen komunikovat v 50 jazycích.

Jak chatbot funguje

Chatbot ChatGPT byl natrénován na obrovském množství textových dat z různých zdrojů včetně knih, článků či webových stránek. Tím se naučil gramatiku, skládaní jazyka a kontext různých jazyků či témat. Stejně jako ostatní jazykové modely zároveň funguje na matematickém principu a v jazyce se orientuje jinak než člověk – využívá takzvané neurální sítě.

Předpovídá následující slovo v sekvenci na základě předchozích slov, což mu umožňuje tvořit smysluplné věty a odstavce. Není však schopen nezávislého myšlení. Tvoří odpovědi na základě vzorů a informací v trénovacích datech. Nemá osobní zkušenosti, během konverzací se neučí. Pamatovat si může věci pouze v rámci konkrétní probíhající koverzace.

Jak začít

Registrace do aplikace ChatGPT je snadná.

  1. Přejděte na stránku chatgpt.com a klikněte na Sign up (Zaregistrovat se).
  2. Vyplňte e-mailovou adresu a heslo s minimálně 12 znaky.
  3. Na zadanou adresu obdržíte potvrzovací e-mail s odkazem pro aktivaci účtu. Klikněte na uvedený odkaz pro dokončení registrace.
  4. Vyplňte jméno a příjmení, datum narození a klikněte na „Agree“ (souhlasit). Registrace je dokončena. Nyní je třeba se do služby přihlásit pomocí e-mailové adresy a hesla, kterou jste zadali.

Možné je také se přihlásit pomocí účtů Google, Microsoft či Apple.

Jak ChatGPT spustit

  • Jděte na stránku chatgpt.com.
  • Chcete-li využívat pokročilou verzi s modelem GPT-4o, musíte si zakoupit předplatné ChatGPT Plus.
  • Pokud máte Android či iPhone, nainstalujte si oficiální aplikaci od OpenAI. Aplikace pro iPhone, v níž je možné využívat ChatGPT-4o, vyžaduje operační systém iOS 16 nebo vyšší, takže na starším telefonu vám nepoběží.

Jak zadávat příkazy: kouzlo zvané prompt

Příkaz, který chatbotovi zadáváme, se nazývá prompt. Na správné formulaci a detailnosti promptu přitom závisí výsledek. Při zadávání úkolu či dotazu tedy vždy upřesněte, co chcete, v jaké formě a jak to chcete, vysvětlete kontext a účel. Chatbot totiž na rozdíl od nás účel nezná.

Popis: Zadejte základní příkaz.

„Vytvoř text pozvánky na školní divadelní představení z následujících údajů.“

Tón: Upřesněte popis.

„Vytvoř nápaditou neformální pozvánku na školní divadelní představení, která zaujme nejen žáky a rodiče, ale i veřejnost.“

„Přeformuluj pozvánku do slezského nářečí / pražského slangu.“

Formát: Zadejte formu, jak má vypadat výstup.

„Vytvoř osnovu školní prezentace na téma Vznik černých děr.“

„Vygeneruj fiktivní rozhovor mezi japonským fyzikem Michiem Kaku a Albertem Einsteinem.“

„Napiš esej na téma Čistota půl zdraví – proč je dobré mýt si ruce.“

Alternativa pro tvorbu obrázků: Midjourney

Role: Specifikujte roli, kterou má chatbot zaujmout. Výsledky bývají lepší, pokud programu přímo stanovíte, že je v oboru expert, že má výborné logické uvažování, velkou kreativitu anebo například schopnost vcítit se do druhého.

„Jsi expert s rozsáhlými znalostmi v oblasti mikrobiologie. Dej mi zpětnou vazbu na můj článek o bakteriích, které jsou odolné vůči antibiotikům.“

„Jsi list, který spadl do potoka, a pluješ po proudu. Napiš báseň o tom, co prožíváš.“

„Jsi kreativní 18letá fanynka Taylor Swift a chtěly jste jít s kamarádkami na koncert, který byl z bezpečnostních důvodů zrušen. Vymysli náhradní program pro sebe a kamarádky ve Vídni.“

„Hraj roli. Jsi slavný vojevůdce Čingischán. Já jsem novinářka. Budu ti klást otázky a ty na ně budeš odpovídat.“

Cíl: Popište co nejpřesněji vaše cíle.

„Potřebuji porozumět rozdílům mezi ústavami jednotlivých evropských států. Ty jsi právník a politolog, učíš na vysoké škole. Vysvětli mi to v rozhovoru jako úplnému laikovi / jako studentovi 1. ročníku politologie.“

Rozsah: Určete, jak dlouhý má být vygenerovaný text.

„Vygeneruj text o maximální délce 500 slov na téma Historie morových epidemií v Evropě.“

Omezení: Popište, co si nepřejete, aby ChatGPT generoval, případně vyloučil.

„Vygeneruj tabulku obsahující seznam 20 nejprodávanějších knih v posledních třech letech v Česku, ale vynech knihy od českých autorů.“

„Z následujícího textu vymaž všechny osobní údaje jako jméno, příjmení, telefon a e-mail. [vložená zkopírovaná tabulka]“

Na co dát pozor: kontrola výsledků

Používáním ChatGPT a chatbotů obecně na jednu stranu získáte možnost virtuálně konzultovat problémy s miliony expertů v jednom. Na druhou stranu je potřeba informace a zdroje vždy ověřovat, protože jazykové modely mají sklon takzvaně „halucinovat“ a odpovědi nebo zdroje si vymýšlet ve snaze splnit zadání. Je proto vhodné držet se zásad správného zadávání promptů.

Pomůže, když dopředu napíšete nebo řeknete například:

„Hledej zdroje jen v odborných studiích / článcích ze seriózního tisku / databázích knihoven“

„Když nevíš, řekni, že nemáš dostatek informací. Nevymýšlej si.“

Průběžně se ptejte: „Je to pravda? Ověř si to znovu.“

8 rad, jak tvořit co nejlepší zadání – prompty

1. Buďte konkrétní a jasní

Zadejte jasné a konkrétní otázky nebo pokyny. Čím konkrétnější je váš prompt, tím přesnější a relevantnější bude odpověď. Vyhněte se nejednoznačným nebo obecně formulovaným otázkám.

2. Poskytujte kontext

Zahrňte všechny potřebné informace a kontext, které mohou modelu pomoci lépe porozumět vaší otázce. Pokud pokračujete v konverzaci, zmiňte klíčové body z předchozích otázek a odpovědí.

3. Strukturování promptu

Použijte odstavce, odrážky nebo číslování, aby byl váš prompt přehledný a snadno srozumitelný. Zvažte použití formátování, jako jsou nadpisy, tučné písmo nebo kurzíva pro zdůraznění klíčových částí.

4. Specifikujte očekávaný výstup

Uveďte, jaký typ odpovědi očekáváte – například seznam, krátká odpověď, podrobná analýza. Máte-li specifické požadavky na formát odpovědi, jako je tabulka, kód, krok za krokem, jasně to uveďte.

5. Omezte rozsah

Ujistěte se, že váš prompt je zaměřený na jedno téma nebo otázku. Rozdělení komplexních dotazů na menší části může zlepšit kvalitu odpovědí. Zkuste udržet prompt přiměřeně krátký, ale dostatečně informativní.

6. Vyhněte se vágním a otevřeným otázkám

Místo obecné otázky „Co víš o technologii?“ zkuste něco konkrétnějšího jako „Jak funguje technologie blockchainu a jaké jsou její hlavní výhody?“

7. Testujte a laďte

Nejste-li spokojeni s odpovědí, zkuste svůj prompt upravit a experimentovat s různými formulacemi. Učte se z předchozích interakcí a přizpůsobujte své prompty na základě toho, co funguje a co ne.

8. Poskytněte příklady

Pokud očekáváte specifický typ odpovědi, uveďte příklad, který modelu pomůže lépe pochopit vaše očekávání. Poskytněte referenční text: „Vygeneruj text v tomto stylu.“ Použijte hypotetické situace nebo příklady, které modelu usnadní pochopit kontext a poskytovat přesnější odpovědi.

Co jsou persony a k čemu slouží

Chatboti jako ChatGPT umožňují vylepšit či upřesnitsvou funkci pomocí takzvaných person neboli předtrénovaných asistentů. Anglicky se pro ně používá zkratka GPT– Generative Pre-trained Transformer, doslova „tvořící předtrénovaný převáděč“. V množném čísle jsou to „GPTs“ a na stránce ChatGPT je lze najít vlevo nahoře v záložce Prozkoumej modely GPT. Jejich nabídka připomíná obchod s mobilními aplikacemi.

Persona je virtuální osobnost či role, kterou na sebe chatbot vezme – buď mu ji stanovíte vy, nebo použijete nějakou již hotovou, kterou vytvořil někdo jiný. Když zadáte chatbotovi roli, lépe mu vyjasníte, jakým způsobem má s vámi nebo s někým jiným komunikovat.

V ChatGPT jek dispozici velké množství person s různým zaměřením. Některé jsou přímo od ChatGPT týmu, jiné od dalších tvůrců. Některé jsou povedenější, jiné méně. V nabídce se zobrazí nejoblíbenější GPTs týdne nebo nejoblíbenější GPTs obecně.

Foto: Lucie Tomanová, ChatGPT

Část nabídky person v ChatGPT

Jednou z takových person je i populární generátor či designér obrázků Dall-e, který na základě promptu vytvoří obrázek. Nad okénkem pro textový prompt se vám objeví ještě tlačítka se styly, které můžete použít.

Foto: Lucie Tomanová, AI vizualizace

Výtvor Dall-e: Vytvoř obrázek jantaru ležícího na pláži Baltského moře, širokoúhlý formát.

Foto: Lucie Tomanová, AI vizualizace

Výtvor Dall-e: Vytvoř mi obrázek jantaru ležícího na pláži Baltského moře, širokoúhlý formát, minimalistický

Příklady person v ChatGPT

  • Data Analyst – datový analytik, může například vytvořit graf z vašich dat.
  • Creative Writing Coach – pomůže s psaním textů, dá zpětnou vazbu na vložený text, nebo ho můžete požádat, aby pomohl s pokračováním příběhu, vymyslel jinou variantu, zveršoval ho, či vymyslel nový.
  • Python assistant – generátor kódu na programování v jazyku Python.
  • Website Generator – pomůže vytvářet návrhy jednoduchých webových stránek například na zadání: „Vytvoř mi jednoduchou webovou stránku pro chovatelskou stanici želvy vroubené s názvem Rychlá želva“
  • Logo Creator– pomůže vymyslet logo pro značku či organizaci.
  • CK- 12 Flexi – na pomoc učitelům i studentům s výukou přírodních věd.

Pro pokročilejší: jak na tvorbu vlastních person

Tuto funkci umožňuje placená verze ChatGPT Plus. Otevřete si lištu Vytvořit a zadejte požadované parametry. Personu pojmenujte, například podle profese, ale můžete jí dát rovnou třeba i křestní jméno a příjmení, to je na vás. Pomocí Dall-e vám ChatGPT vygeneruje i její profilový obrázek. Vytvořené personě můžete určit několik charakteristik:

Tón a styl komunikace: Bude formální nebo neformální, přátelská nebo profesionální, technická nebo laická.

Role a účel: Dostane specifickou roli, například profesi – učitel, asistent, terapeut, obchodní poradce.

Znalosti a zaměření: Dostane do vínku hluboké znalosti v konkrétní oblasti, jako je například medicína, technika, umění nebo historie.

Postoj a emoce: Získá určité emocionální rysy jako empatie či smysl pro humor.

Zkušenosti a věk: Může mít určitý věk, profesní a životní zkušenosti, které bude simulovat.

Popište, co přesně je náplní práce persony, jaká fakta zná, jaký obor vystudovala, jakou literaturu četla – případně vložte konkrétní texty, které má znát.

Jakmile bude vytvořená, můžete ji požádat o konkrétní úkol. Vlastní persony, které vám nasdílí člověk s placenou verzí, by vám měly fungovat i v neplacené verzi ChatGPT.

Tři příklady vytvořených person

„Vystudoval speciální pedagogiku v Hradci Králové. Četl publikace… Velmi dobře rozumí dětské psychologii, je empatický, umí pracovat s dětmi, které mají poruchy pozornosti nebo poruchy autistického spektra. Umí sestavit individuální studijní plán pro daného žáka a pomoci s konkrétními potížemi v učení.“

Úkol pro Tomáše: „Tomáši, pomoz mi sestavit individuální učební plán z matematiky na celý týden pro 12letého chlapce s poruchou pozornosti. Rozděl hodiny do menších celků, střídej aktivity.“

„Vystudovala informatiku a výpočetní techniku na VUT v Brně. Ovládá výborně programovací jazyk C++ a umí najít chyby v kódu. Je velmi bystrá a přesná, má výborné logické uvažování a dobrou paměť.“

Úkol pro Leu: „Leo, najdi mi chyby v následujícím kódu…“

„Studoval fyzioterapii na FTVS, závodil dříve v atletice, je zkušený, má cit pro pohyb, je odborník na kardio a silový trénink, záleží mu na zdraví klientů, vyzná se ve výživě sportovců, sleduje nejnovější trendy ve výživě, ale nepodléhá módním trendům, které nejsou vědecky podložené…“

Úkol pro Marka: „Marku, vysvětli mi coby laikovi, jestli je užitečné brát kreatin, když sportuji pravidelně, ale pouze rekreačně.“

Autorská práva: Komu patří výsledky

Veškerý obsah vytvořený pomocí ChatGPT patří uživateli aplikace, tedy vám. Podle podmínek aplikace však nesmíte uvést čtenáře v omyl a tvrdit, že text, který byl vygenerovaný ChatGPT, je dílem člověka. A jste to rovněž vy, kdo nese plnou zodpovědnost za obsah díla, té se provozovatel OpenAI zříká. Je tedy na vás, abyste si zkontrolovali, zda zveřejněním vygenerovaného obsahu neporušujete autorská práva či ochranu osobnosti, zda publikujete pravdivé informace a zda obsah neporušuje etická pravidla – například není násilný, nenávistný, šikanózní, rasistický či vulgární.

Kdy a jak citovat obsah vytvořený generativní AI? Asociace moderních jazyků (MLA) publikovala příručku s detailním manuálem.

Tip pro učitele: Databáze promptů a asistentů

Učitelé se mohou inspirovat například na webu ChatGPT ve škole od organizace AI dětem, kde naleznou databázi praktických promptů, které jim ulehčí přípravu do hodin, anebo přímo předtrénované asistenty.

Autorka je novinářka a lektorka neziskové vzdělávací organizace AI dětem.

Je nutné brát na zřetel, že technologie v oblasti umělé inteligence se velmi rychle vyvíjí, rychle se mění její schopnosti i rozsah nabízených možností ve verzích zdarma a za předplatné. Tento návod tedy může v příštích týdnech a měsících částečně zastarat, i když obecné rady budou platit nadále. Také platí, jako u jiných AI modelů, že v řadě případů s ním dosáhnete lepších výsledků při komunikaci v angličtině.

Doporučované