Hlavní obsah

Nejlepší AI generátory obrázků: Udělají z vás umělce, ale někdy jim to trvá

Foto: Vojtěch Kupka, AI vizualizace

Výtvor Midjourney: robot sedící při západu slunce na pobřeží a čtoucí knihu

Internet se plní nespočtem unikátně vypadajících obrázků, které vytvořila umělá inteligence. Který nástroj ale vybrat, když si chcete vyrobit svůj vlastní? Seznam Zprávy srovnaly čtyři přední generátory, dva jsou částečně zdarma.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V oboru umělé inteligence veřejnost nejprve zaujali chatboti, s nimiž si lidé mohou povídat. Před dvěma lety pak přišlo něco dalšího: model Dall-e 2 od společnosti OpenAI odstartoval boom zájmu o generované obrázky.

Začal tím závod technologických firem o vytvoření co nejlepšího generátoru, který bude tvořit co nejhezčí díla a co nejlépe porozumí zadání uživatelů neboli „promptům“. Na závodní dráze se objevila řada modelů, čtyři z nich však s přehledem vedou: Dall-e, Midjourney, Stable Diffusion a Adobe Firefly.

Každý se hodí na něco jiného a bude vyhovovat jiným uživatelům. Dva z nich, Firefly a Stably Diffusion, zatím nabízejí kredity zdarma, což je dobré využít. Vývojáři totiž pomalu, ale jistě přecházejí na placené modely, hlavně kvůli vysokým energetickým nákladům.

Dall-e: jasný jak facka

Dall-e byl první a společně s Midjourney je dnes tím nejznámějším generátorem obrázků. Oproti ostatním generátorům je opravdu jednoduchý na používání. Je zabudovaný do chatbota ChatGPT a umožňuje naprosto plynulý přechod od chatování k tvorbě obrázků. Nemusíte tedy využívat jinou webovou stánku ani si nic stahovat. Jen si otevřete ChatGPT a popíšete svůj vysněný obrázek. Nutno je však mít předplacenou verzi ChatGPT Plus.

Foto: Vojtěch Kupka, AI vizualizace

Dall-e: robot sedící při západu slunce na pobřeží a čtoucí knihu

Chcete-li pak výsledek změnit, stačí změnu popsat do chatovacího okénka. Dále lze také využít zabudovaného „štětce“. Tím lze vybrat specifickou část obrázku, kterou chcete upravit.

Dall-e ale není perfektní a ne vždy poskytne kýžený obrázek na první dobrou. Absence podrobnějšího menu, jaké najdete u dále zmíněných programů, vás bude nutit k dlouhému zadávání příkazů neboli promptování, což může méně trpělivé uživatele odradit.

  • Tvůrce: Open.ai
  • Cena: v rámci měsíčního předplatného 20 dolarů (cca 460 Kč) za ChatGPT Plus

Srovnání AI generátorů obrazu

GenerátorCenaKredity zdarma?
Dall-e20 dolarů/měsíc (cca 460 Kč)Ne
Midjourney10 dolarů/měsíc (cca 230 Kč)Ne
Stable Diffusionod 10 dolarů/1000 kreditů (cca 230 Kč)25
Adobe Firefly6 eur/100 kreditů/měsíc (cca 150 Kč)25/měsíc

Midjourney: krása na první pokus

Jestli vás při zmínce o generátoru obrázků nenapadne Midjourney, posledních pár let jste asi žili v jeskyni mimo civilizaci. Midjourney je dnes vysoce populární hlavně pro své nádherné a esteticky líbivé obrázky. Dokáže je navíc vyrobit krásné hned na první dobrou, což není něco, čím by se mohly chválit i ostatní generátory. Ať už jde o roztomilého robůtka jak vystřiženého z filmu, anebo o obraz ve stylu Vincenta van Gogha, pro Midjourney to není problém.

Foto: Vojtěch Kupka, AI vizualizace

Midjourney: stará radnice v dlouho opuštěném městě v Japonsku

Dosud byla ovšem problémem dostupnost Midjourney, donedávna se k ní dostali jen uživatelé sítě Discord. Pokud je vám více než třicet, možná jste o ní ani neslyšeli. Discord je sociální síť, která původně vznikla pro hráče počítačových her, aby spolu mohli efektivně komunikovat během hraní. V době covidové pandemie se však rapidně rozšířila ve všeobecnou sociální síť.

K použití Midjourney bylo nutno si nejprve vytvořit Discord účet a ten si propojit s Midjourney na jeho stránce. Pro některé byl nevýhodou i fakt, že s programem v tomto prostředí nepracujete sami.

Abyste si vygenerovali obrázek, musíte vstoupit do jedné z místností kanálu Midjourney na Discordu a do veřejného chatu napíšete příkaz „/imagine“ a přidáte prompt. Každý další návštěvník stejné místnosti poté může váš obrázek a úpravy vidět. Stejně jsou tyto obrázky automaticky nahrány do Midjourney galerie.

Foto: Vojtěch Kupka, AI vizualizace

Midjourney: robot sedící při západu slunce na pobřeží a čtoucí knihu

Na Discordu takto Midjourney funguje i nadále, ale novinkou od 23. srpna 2024 je možnost využít jej i na webovém rozhraní bez Discordu, s přihlášením přes Google účet. Tvořit je takto navíc možné v soukromí, a nikoliv ve veřejném kanále.

Midjourney z počátku fungovala zkušebně zdarma. Od dubna 2023 už ji najdete pouze jako placenou od 10 dolarů za měsíc, a to stejně na Discordu i na webovém rozhraní.

  • Tvůrce: Midjourney
  • Cena: měsíční předplatné od 10 dolarů (cca 230 Kč)

Podrobný návod na práci s Midjourney

Stable Diffusion: vyšší kontrola nad výsledkem

Model Stable Diffusion má jednu výhodu – stále poskytuje zkušební přístup skrze kredity zdarma. Stačí si jen otevřít stránky Dream Studia a po vytvoření uživatelského účtu máte jednorázově k dispozici 25 kreditů.

Foto: Vojtěch Kupka, AI vizualizace

Stable Diffusion: rušné město složené z cukrátek

Prvním příjemným překvapením je uživatelské menu, kde můžete podpořit váš prompt zvolením specifického stylu. Lze zde také nastavit míru přesnosti, s jakou se bude program držet zadání. Stejně jako tomu je i u Midjourney, dokáže Stable Diffusion vygenerovat hezký výsledek na první pokus, což je pro netrpělivé bonus.

Technicky zdatné zájemce může potěšit, že je tento nástroj také open source. To znamená, že si jej kdokoliv může volně stáhnout na vlastní počítač a dále jej upravovat pro vlastní potřeby.

Pokud se ale chystáte Dream Studio využít, musíte se obrnit trpělivostí. Zejména při úpravách obrázků není prostředí studia zrovna jednoduché na práci a chvilku strávíte seznamováním a experimentováním. Odměnou je však výrazně větší kontrola nad výsledným produktem než u Dall-e nebo Midjourney.

  • Tvůrce: Stability.ai
  • Cena: od 10 dolarů za 1000 kreditů (cca 230 Kč)

Adobe Firefly: ideální na kombinaci fotek a generovaných obrázků

Foto: Vojtěch Kupka, AI vizualizace

Adobe Firefly: rušné město složené z cukrátek

První, co vás při tvorbě obrázků v Adobe Firefly zaskočí, je množství ovládacích prvků. Od preferovaných stylů přes reference až k různým efektům, typům osvětlení a dalším. Firefly ovšem nabízí nejvíce volnosti a kontroly nad konečným obrázkem ze všech zmíněných AInástrojů. Navíc umožňuje upravovat fotografie jednoduše pomocí promptů. Jde zde vidět, že tvůrci hojně využívaného Photoshopu znají své zákazníky.

Stejně jako u Stable Diffusion, i Firefly nabízí 25 kreditů na vyzkoušení zdarma, a tedy vám nic nebrání si s programem chvíli hrát. Tyto kredity se navíc každý měsíc obnovují. Množství ovládacích prvků u Firefly ale také představuje překážku pro lidi, kteří se nechtějí dlouze seznamovat s prostředím, které není úplně intuitivní.

  • Tvůrce: Adobe
  • Cena: 6 eur za 100 kreditů na měsíc (cca 150 Kč)
Foto: Vojtěch Kupka, AI vizualizace

Adobe Firefly: robot sedící při západu slunce na pobřeží a čtoucí knihu, lo-fi

Doporučované