Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Fotky už nejsou fotky. Mobily čeká revoluce, říká viceprezident Googlu

Foto: foto: Google, koláž: Pavel Kasík, Seznam Zprávy, AI vizualizace

Michiel van Eldik, viceprezident firmy Google pro zařízení a služby v oblasti EMEA, nám ukázal úpravy fotek pomocí AI na mobilech Google.

Co je fotka a co už fikce? Podle viceprezidenta Google Michiela van Eldika přichází nová éra smartphonů. Zapřáhnou umělou inteligenci na počkání, říká v rozhovoru pro SZ.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

Už tak nejasná hranice mezi reálnou fotografií a fikcí se dále rozmlžuje. Fotomontáže lze totiž snadno vytvářet přímo na mobilu. Jeden z telefonů, který se tím chlubí, je Pixel od firmy Google.

Telefony Pixel – jak už název napovídá – si na fotkách už od svého příchodu na trh zakládají. Nyní jsou přístroje poprvé oficiálně dostupné i v Česku, a viceprezident společnosti Google nám při té příležitosti nastínil, kam podle něj budoucnost trhu s mobilními telefony směřuje. A také to, že fotografie už nebude, co bývala.

„Jsme na prahu nové éry smartphonů,“ myslí si van Eldik, viceprezident Googlu zodpovědný za hardware a služby v regionu EMEA. „Umělá inteligence otevírá dveře ke zcela novým zážitkům. Telefon se stane skutečně inteligentním a užitečným asistentem.“

Je to vůbec ještě fotka?

Mobilní telefony už dlouho intenzivně zpracovávají pořízené fotky. Třeba zesvětlením částí fotografie (tzv. HDR). Ale to, co dělá nový Pixel a další konkurenční telefony, jde nad rámec těchto úprav. Do fotek si mohu přidat, co tam nebylo, nebo smazat předměty i lidi. Je to pak ještě vůbec fotografie?

Věřím, že jde o pozitivní trend. Protože to, zda tyto funkce lidé použijí, nebo ne, je zcela na nich. Takže pokud pořídíte fotku a je rozmazaná, můžete ji nechat rozmazanou, nebo si ji necháte automaticky doostřit. Nikoho nenutíme, aby fotky upravoval. Vidíme ale, že to hodně lidí s nadšením využívá.

Vyzkoušeli jsme nové funkce telefonu Pixel 8 Pro v praxi, podívejte se, jak umí nahradit obličeje nebo vymazat celé postavy:

Ukázka AI úprav na telefonu Pixel 8 Pro: výběr nejlepších obličejů a generativní výmaz objektů z fotky.Video: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Přesto si myslím, že lidé obvykle od fotky čekají, že zachycuje realitu. A to už teď vlastně čekat nemohou.

Záleží na uživateli. Když třeba někdo dělá fotku pro sociální sítě, chce nejspíš, aby byla perfektní. Chci, aby se mé dítě koukalo do objektivu, ne jinam. Takže řada lidí pro to najde využití, ale je to jejich volba.

Fotografie často slouží jako důkaz, ať už pro naše známé, nebo třeba pro pojišťovnu. Ale když bude každý moci vytvořit fotomontáž za pár sekund, tak tahle možnost nejspíš skončí. Fotkám už prostě nebudeme moci věřit.

Samozřejmě, existují lidé s nekalými úmysly. Chci také dodat, že se snažíme implementovat umělou inteligenci nesmírně zodpovědně. Nechceme být první, kdo danou možnost představí, ale chceme to udělat správně. Spolupracujeme s Evropskou komisí a dalšími institucemi. Chceme, aby byl výsledek pro lidi užitečný.

Ukázali jsme, že většina lidí nepozná fotku od výtvoru umělé inteligence

Budete nějak označovat fotky, které prošly úpravami s využitím generativní umělé inteligence?

Ano, snímek je označen metadaty dle standardu IPTC jako „Vytvořen pomocí Google AI“.

Kdy se dočkáme lepšího asistenta?

Teď k něčemu, kde má naopak ještě umělá inteligence v telefonu velké mezery. Asistenti v mobilech – ať už ten od Google, nebo Siri od Apple – možná vypadali chytře v roce 2017. Ale dnes, rok a půl po uvedení ChatGPT, jsou jejich odpovědi často až legračně neužitečné. Zrovna nedávno jsem chtěl znát čas západu slunce a místo toho jsem dostal definici z Wikipedie… Dočkáme se nějakého pokroku?

Asistent je podle nás klíčovou součástí uživatelského dojmu z telefonu. Pracujeme na dalším rozvoji a vylepšeních. Už jsme ukázali řadu vylepšení našeho chatbota Gemini a jsem si jistý, že o něm ještě uslyšíte. Jistě chápete, že nemůžeme poodhalit budoucí plány. Rádi uživatele překvapíme a potěšíme, až to bude hotové. (Aplikaci Gemini je už dnes možné v některých zemích přidat místo výchozího asistenta Google - pozn. red.)

Tím se dostáváme k tomu, že lidé dnes od mobilního telefonu čekají mnohem více věcí než dříve. Jaká je vaše vize nejbližší budoucnosti?

Řeknu to takto: Celé odvětví mobilních telefonů je zoufale zralé na razantní inovaci. A my jsme odhodláni takové inovace přinést. Určitě vidíte, jak řada výrobců začíná zapojovat umělou inteligenci. Myslím ale, že to půjde mnohem dál, že se celé odvětví od základu obnoví.

Foto: Google

Google rád připomíná, že oni se na umělou inteligenci plně zaměřují už od roku 2016 (snímek z celosvětového uvedení Pixel 8 z října 2023).

Hodně lidí si tak nějak zvyklo, co od telefonu čekat. Často mají svou oblíbenou značku a té se drží. Podle nás ta inovace nebude jen hardwarová. Samozřejmě, že máme rádi náš design, ale pro nás je v centru AI. Půjde o nápomocné, užitečné nasazení umělé inteligence. Dáváme lidem postupně nové AI nástroje, které posilují jejich produktivitu a kreativitu. A uživatelé začnou mít úplně nová očekávání.

Co konkrétně si pod tím máme představit?

Pro hodně lidí je označení „umělá inteligence“ dost matoucí. Všechno je umělá inteligence, všude samé AI. Proto se snažíme to pomocí zařízení Pixel přenášet do hmatatelné reality. Jsou tu konkrétní funkce, pro video, pro fotku, pro baterku, všude. Díky tomu vidíte, jaký je přínos. Dáváme tomu konkrétní jména.

U telefonů Pixel 8, Pixel 8 Pro a u nového Pixel 8A slibujete sedm let bezpečnostních aktualizací a také nových funkcí po uvedení na trh. To znamená, že by měl ten telefon vydržet aktualizovaný až do roku 2029 nebo 2030. Ale za sedm let přece bude nový hardware úplně někde jinde. Neovlivní to nové AI funkce?

Ano, toho jsme si vědomi. Je to novinka, sedmiletou záruku aktualizací nabízíme až od osmé řady. Přemýšleli jsme, co to znamená z pohledu hardware, a svému slibu chceme dostát.

Samozřejmě nevím, jaké funkce budeme nabízet za sedm let. To víme obvykle několik měsíců dopředu, ale s tím, jak rychle se svět AI vyvíjí, tak to bude myslím ještě rapidnější. Ty cykly jsou teď spíš v řádu týdnů.

Bude toho hodně nového. Hodně nových AI funkcí. A musíme dbát na to, abychom tyto funkce dobře komunikovali.

Telefony Pixel jsou známé tím, že mají téměř čistý operační systém Android a patří mezi telefony prémiové. Čím se lišíte od konkurenčních prémiových telefonů?

Řekl bych, že náš design je jedinečný a často máme lepší specifikace. Podle mého je ale náš hlavní důraz na užitečnost.

V řadě evropských zemí, do kterých jsme už vstoupili, jsme nyní třetí nejpoužívanější značka mobilních telefonů, a nehodláme se zastavit jen tam.

Mluvíme o mobilních telefonech jako o užitečných pomocnících, ale pro hodně lidí telefony naopak představují zosobnění problematických dopadů technologií. Nebo aspoň určité úzkosti z toho, jak mobilní telefony mění naše návyky, a životy našich dětí. Vnímáte to také?

Samozřejmě. Já mám pět dětí, od sedmi do 21 let. Vím, o čem mluvíte. Chceme být nesmírně zodpovědní i v této oblasti. Nově, když nastavujete nový telefon Pixel 8a, můžete jej rovnou přidat jako zařízení pro dítě a pak nastavit pomocí správy rodinných zařízení (Family Link).

Telefony mohou být škodlivé, když na nich trávíme příliš času atd. Ale také představují nové možnosti a příležitosti pro kreativitu a produktivitu. Což doufáme znamená, že lidé budou čas trávit nejen za obrazovkou.

Čeká nás hodně inovací, především ve spojení s AI. A my chceme ukázat, co to znamená, chceme, aby to bylo konkrétní, aby to šlo vysvětlit. A aby to lidi bavilo.

Co na telefonu baví vás?

Miluju focení, obzvláště noční fotografii. Mám chatu na jednom z řeckých ostrovů, tam je v noci opravdová tma, bez světelného smogu. Vidíte hvězdnou oblohu nad sebou. A zachytit hvězdnou oblohu, to se mi s jiným telefonem než tím naším zatím nepodařilo.

Doporučované