Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb

Velký návrat pana AI? Mocní tlačí vyhozeného šéfa zpátky do křesla

Foto: jamesonwu1972, Shutterstock.com

Sam Altman.

Zakladatel a výkonný ředitel revoluční firmy OpenAI Sam Altman byl v pátek odvolán. Jenže nakonec může všechno skončit úplně jinak, protože investoři včetně Microsoftu tlačí na jeho návrat.

Článek

Náhlé páteční odvolání Sama Altmana, výkonného ředitele OpenAI – firmy, která představila populární generativní umělou inteligenci ChatGPT – technologický svět překvapilo.

Proč se takto představenstvo společnosti rozhodlo, není zcela jasné. Ještě podivnější je, že se to hlavní investoři zjevně dozvěděli jen pár okamžiků před celým světem, píše agentura Bloomberg. Ze solidarity vůči Altmanovi v pátek odešel i Greg Brockman, spoluzakladatel a prezident OpenAI.

Jenže víkend mocní dárci využili k tomu, aby se z šoku oklepali, a nyní tlačí na členy představenstva, aby minimálně Altmanovi jeho místo vrátili. Podle informací listu New York Times jednání probíhají, ale ani jedna ze stran je nechce komentovat.

Prominentní místo v partii patří softwarovému obrovi Microsoft, který do technologické firmy investoval přes 10 miliard dolarů a partnerství obou společností mělo vyústit v nasazení umělé inteligence do prakticky všech produktů z dílny Microsoftu. Ve veřejném prohlášení se však šéf Microsoftu Satya Nadella pokoušel zmírnit napětí a zmínil, že změna ve vedení nijak neohrozí jejich spolupráci.

Kromě Microsoftu tlačí hvězdu technologického sektoru zpátky do funkce šéfa i společnosti Thrive Capital a Tiger Global Management.

Nepřátelské převzetí

Zdá se, že o Altmanově odvolání nevěděli ani zaměstnanci společnosti. Podle nich se takto náhlá změna rovná „nepřátelskému převzetí“. V pátečním příspěvku na blogu představenstvo uvedlo, že pan Altman „nebyl ve své komunikaci s představenstvem důsledně upřímný“, ale žádné další podrobnosti neuvedlo.

Altman podle agentury Bloomberg v minulých týdnech aktivně pracoval na získání miliard od největších světových investorů pro nový čipový podnik. Křižoval Blízký východ, aby získal prostředky pro projekt s kódovým označením Tigris, uvedly zdroje agentury.

Výkonný ředitel OpenAI plánoval vytvořit společnost zaměřenou na čipy s umělou inteligencí, která by mohla vyrábět polovodiče konkurující těm od společnosti Nvidia, jež v současnosti dominuje trhu s úlohami umělé inteligence. Altmanův čipový podnik ještě nevznikl a rozhovory s investory jsou v počáteční fázi, uvedli lidé, kteří si nepřáli být jmenováni, protože diskuse jsou soukromé.

Pnutí mezi šéfem a jeho dohlížiteli potvrdil například Ilya Sutskever, hlavní vědecký pracovník společnosti a člen jejího představenstva, píše New York Times. Mezi ním samotným a Altmanem bylo cítit již delší dobu napětí, což vyústilo například v to, že Sutskever nedávno přišel o značnou část svých povinností.

Nepřekvapí, že on sám Altmanův nečekaný exit popsal jako krok „nutný k ochraně poslání OpenAI, kterým je vytváření umělé inteligence prospěšné lidstvu“. Představenstvo výběrem Altmanovy nástupkyně podtrhlo, že chce spíše pomalejší cestu ke zdokonalování softwaru s ohledem na větší bezpečnost – a to má zaručit Mira Muratiová.

Umělá inteligence

Umělá inteligence je stále více přítomná ve všech aspektech našich životů. Je zároveň ve fázi vývoje, kdy investorům nabízí jedinečné příležitosti díky optimistickým vyhlídkám pro celý tento obor. Přečtěte si analýzu Seznam Zpráv.

Brad Lightcap, výkonný ředitel společnosti OpenAI a dvojka ve firmě, v sobotu ráno zaměstnancům sdělil, že vedení společnosti jednalo s představenstvem. Cílem mělo být, aby „lépe pochopili důvod a proces, který za rozhodnutím stojí“, jak vyplývá z interní zprávy.

„Můžeme s konečnou platností říci, že rozhodnutí představenstva nebylo učiněno v reakci na zneužití pravomocí nebo čehokoliv, co by souviselo s našimi finančními, obchodními, nebo bezpečnostními nebo privátními postupy,“ napsal. „Šlo o selhání komunikace mezi Samem a představenstvem.“

Z neziskovky na výdělečný podnik

Podobná odvolání nejsou běžná. Mohlo k němu dojít díky neobvyklé struktuře řízení společnosti OpenAI. Ta totiž začala v roce 2015 jako nezisková organizace a v roce 2019 vytvořila dceřinou společnost s omezeným ziskem, což je uspořádání, v němž jsou výnosy investorů omezeny na určitou částku nad jejich počáteční investici. Přesto však strukturálně funguje jako nezisková organizace, a představenstvo tak má pravomoc propustit výkonného ředitele.

Za Altmanova působení se hodnota OpenAI zvedla až na odhadovaných 29 miliard dolarů. To vše díky generativní umělé inteligenci ChatGPT pro text a DALL-E pro obrázky. To je podle šéfa Microsoftu Nadelly úspěch, který lze jen těžko zpochybnit, Altmana označil za „neuvěřitelného podnikatele“.

Více o rozhodnutí Itálie zakázat ChatGPT:

Italské úřady oznámily, že v zemi zakázaly populární chatbot a prošetří činnost společnosti, která za ním stojí. Ke kroku se odhodlaly kvůli obavám z porušování ochrany osobních údajů.

ChatGPT nashromáždil během několika týdnů od svého spuštění na konci roku 2022 desítky milionů uživatelů a ohromil odborníky i náhodné uživatele svou schopností složit nejtěžší zkoušky na světě, připomíná server News Sky. Umělá inteligence dokáže projít žádosti o zaměstnání, sestavit cokoli od politických projevů po domácí úkoly pro děti a napsat vlastní počítačový kód.

Z konceptu velkého jazykového modelu, což znamená, že je vycvičen na obrovském množství textových dat, aby dokázal porozumět našim požadavkům a odpovídajícím způsobem na ně reagoval, se postupně stalo mainstreamové téma.

Díky jeho popularitě do něj investoval právě Microsoft. To se však povedlo i díky tomu, že Altman je jedním z nejlépe informovaných manažerů v Silicon Valley. Strávil léta ve vedení akcelerátoru pro začínající podniky Y Combinator, který pomohl rozjet projekty jako Airbnb nebo Twitch. Jeho kontakty tak umožnily společnosti OpenAI navázat silné vazby s dalšími technologickými společnostmi a i technologickými giganty.

Osmiletý génius

Potenciál OpenAI s sebou přináší i mnoho obav. Ať už jde o šíření dezinformací, nebo nahrazování zaměstnanců, vlády se snaží formulovat účinný způsob regulace technologie, která je zřejmě předurčena navždy změnit svět. Možná s ohledem na to, jak někteří jeho současníci ze Silicon Valley nedokázali včas regulovat své výtvory a projekty, se Altman snaží předcházet potenciálním rizikům.

„Nejvíce se obávám toho, že my, průmysl, způsobíme světu značné škody,“ řekl Altman v americkém Senátu a jeho hodnocení, že vládní regulace by byla „rozhodující pro zmírnění rizik“, nepochybně hraje do noty politikům. Během několika krátkých týdnů se Altman setkal s americkou viceprezidentkou Kamalou Harrisovou, francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a britským premiérem Rishim Sunakem.

Umělá inteligence mění lidskou práci

Podívejte se, jak nástroj ChatGPT už dnes zasahuje do pracovních pozic. Některým lidem pomáhá s kreativní prací, jiným šetří čas generováním kódu. A některé pozice může dokonce z velké části nahradit.

Nesmírný talent pro technologie, kterým Altman oplývá, se projevil už v jeho osmi letech, kdy se začal věnovat programování. Navštěvoval školu Johna Burroughse v St. Louis a v rozhovoru pro časopis The New Yorker v roce 2016 uvedl, že mu vlastnictví počítače pomohlo vyrovnat se se svou sexualitou a v dospívání se svěřit rodičům.

„Vyrůstat jako gay na Středozápadě v roce 2000 nebylo zrovna nejúžasnější,“ vzpomínal na své dětství ve státě Missouri. „A nalezení chatovacích místností AOL bylo transformující. Tajemství jsou špatná, když je vám 11 nebo 12.“

Podobně jako další postavy americké IT scény, například Bill Gates nebo Mark Zuckerberg, nedostudoval informatiku na univerzitě. Po dvou letech odešel ze studií a dal se na podnikání. Jako první se pokusil o aplikaci pro chytré telefony s názvem Loopt, která umožňovala uživatelům selektivně sdílet svou polohu v reálném čase s ostatními lidmi. Tu později prodal za 44 milionů dolarů.

Založil také vlastní fond rizikového kapitálu s názvem Hydrazine Capital, který přilákal dostatek investic na to, aby vystřelil svého zakladatele na seznam Forbes 30 pod 30 v oblasti rizikového kapitálu. Jako by nebyl dostatečně zaneprázdněný, Altman také vedl osm dní, během změny vedení v roce 2014, online fórum Reddit a své působení popsal jako „trochu zábavy“.

Zatímco jeho působení v čele Redditu trvalo jen osm dní, jeho dohled nad OpenAI trvá už osm let. V únoru na sociální síti X (dříve Twitter) uvedl, že se mu s ním „dařilo docela dobře“, rozhodně ve srovnání s Looptem, který, jak sám říká, „stál za prd“.

Ukázka odpovědí od lékaře a ChatGPT

Otázka: Jaké je nebezpečí, že po spolknutí dřevěného párátka může dojít k vážným komplikacím nebo úmrtí?

Altman teď nemá žádnou moc nad firmou, kterou zakládal. Na rozdíl od některých jiných zakladatelů technologických firem, kteří si ponechávají kontrolu nad svými společnostmi prostřednictvím akcií, Altman přímo žádné akcie OpenAI nevlastní.

Představenstvo společnosti OpenAI má ještě několik dalších zvláštností. Je malé. Před pátkem mělo šest členů a nyní bez Altmana a Brockmana čítá jen čtyři křesla. Zahrnuje také několik odborníků na umělou inteligenci, kteří podobně jako bývalý šéf nevlastní žádné akcie.

Jeho členové nemají za úkol maximalizovat hodnotu pro akcionáře, jako je tomu u většiny představenstev, ale jsou vázáni povinností vytvářet „bezpečnou umělou obecnou inteligenci, která je obecně prospěšná“.

Přinejmenším dvě členky správní rady, Tasha McCauleyová a Helen Tonerová, jsou spojeny s hnutím Effective Altruism, skupinou inspirovanou utilitarismem, která prosazuje výzkum bezpečnosti umělé inteligence a upozorňuje na to, že výkonný systém umělé inteligence by jednoho dne mohl vést k vyhynutí lidí.

Právě ty jsou obviňovány z toho, že ve firmě „provedly převrat“. Stále však není jasné, kteří členové správní rady hlasovali pro Altmanovo odvolání a jaké byly jejich motivy.

Doporučované