Hlavní obsah

Apple konečně představil umělou inteligenci. A dal zkratce AI nový význam

Foto: Apple

Největší firma světa se přestala vyhýbat „umělé inteligenci“ a ukázala Apple Intelligence.

aktualizováno •

Snadno použitelná, osobní a bezpečná. Tak má podle šéfa firmy Apple vypadat „umělá inteligence pro nás ostatní“. Apple plánuje kombinovat lokální nástroje s „privátním AI cloudem“ i ChatGPT. Novinky ale nejsou k dispozici hned.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Nesmírně nás těší, že můžeme odhalit novou kapitolu inovací Apple. Apple Intelligence představuje naprostý převrat v tom, co mohou uživatelé s našimi produkty dělat – a co mohou naopak naše produkty udělat pro uživatele,“ uvedl generální ředitel Applu Tim Cook.

„Náš unikátní přístup kombinuje generativní umělou inteligenci s osobním kontextem uživatele,“ vysvětlil Cook. „Výsledkem tohoto propojení je nesmírně přínosný nástroj.“

Foto: Apple

Hezkou ukázkou užitečného zapojení „Apple Intelligence“ jsou chytré odpovědi v rámci e-mailů. Ty vám totiž generativní AI vytvoří na míru na základě kontextu. Navíc se vás zeptá na doplňující otázky a zakomponuje vaše volby do odpovědi.

Bylo to uprostřed úvodní přednášky vývojářské konference Apple WWDC, na které výrobce populárních iPhonů a iPadů každoročně představuje nejen novinky pro programátory, ale také nové funkce v nadcházejících verzích operačního systému.

Čím je Apple Intelligence jiná?

Tentokrát byla očekávání velká. Konkurenti jako Google, OpenAI nebo Microsoft totiž už více než před rokem představili celou řadu novinek, které jsou postavené na jejich jazykových modelech pro generativní umělou inteligenci. Firma Apple se naproti tomu zkratce „AI“ (artificial intelligence, tedy umělá inteligence) téměř úplně vyhýbala.

Před rokem Tim Cook vysvětlil, že do svých produktů firma už dlouho integruje různé formy strojového učení. „Lidé ale nyní mluví hlavně o těchto velkých jazykových modelech,“ uvedl v červnu 2023 Cook pro stanici ABC. Odkazoval tak například na model GPT-4, který pohání populární ChatGPT. „Myslím, že tyto modely jsou nesmírně slibné. Proto je ale potřeba být velmi opatrný při jejich vývoji a jejich nasazení.“

Jak tedy Apple hodlá zajistit, aby bylo nasazení umělé inteligence na iPhonu, iPadu nebo počítači Mac zodpovědné, osobní, snadno použitelné a zachovalo soukromí uživatele? To vše totiž slibuje nová „Apple Intelligence“, kterou bude firma integrovat do nových verzí operačních systémů. A ano, zkratka je skutečně „AI“, asi aby se to nepletlo…

Foto: Apple

Kromě textu umí Apple Intelligence lokálně generovat i obrázky. Nemusíte navíc psát „prompty“, ty si nástroj sám odvodí z vašeho kontextu. Můžete si tak třeba ozvláštnit poznámky nebo prezentace, které tvoříte na tabletu iPad.

Apple dlouhodobě klade důraz na bezpečnost a soukromí. Zdůrazňuje, že zatímco konkurenční Google vydělává na reklamách, příjmy Apple pocházejí z prodeje zařízení a služeb, a tak nemají finanční zájem na tom získávat od svých uživatelů co nejvíce dat.

V případě generativní umělé inteligence to Apple vyřešil dvojmo: Na nových telefonech poběží generativní umělá inteligence lokálně. Půjde o relativně malé modely, takže mohou běžet přímo na zařízení.

Foto: Apple

Apple se v oficiálních materiálech srovnává s menšími open-source modely.

Už ze srovnání s menšími modely je ale zřejmé, že jejich výstup nebude na úrovni nejnovějších „špičkových“ modelů jako GPT-4, Claude 3 nebo Gemini.

Proto nastupuje druhá část, které Apple říká privátní AI cloud. Telefon nebo tablet mohou poslat dotaz na speciální Apple servery, na kterých poběží silnější AI modely. Apple slibuje, že se na těchto dotazech nebude učit, nebude je dokonce ani nikam ukládat, a tato tvrzení prý bude schopen ověřitelně doložit nezávislým auditem.

Kromě toho také Apple oznámil spolupráci s OpenAI. Uživatelé se budou moci ptát ChatGPT, a to bez nutnosti se registrovat. Stačí zeptat se Siri a ta otázku zadá ChatGPT. Apple ale zdůrazňuje, že nic se nebude sdílet s OpenAI, dokud k tomu uživatel nedá – pokaždé znovu a explicitně – souhlas. Obava Elona Muska z „integrace na úrovni operačního systému“ je tak zřejmě lichá.

Inteligence „tak akorát“

Fungování na pozadí je samozřejmě důležité, ale pro většinu uživatelů bude neviditelné. Jak konkrétně se ale nová Apple Intelligence projeví během každodenního užívání telefonu nebo počítače Mac?

Zpočátku nijak. Novinky bude Apple uvolňovat postupně, napřed vývojářům, pak betatesterům, pak americkým uživatelům a pak teprve všem. Postupně by se ale měly alespoň některé z nich propracovat na miliardu telefonů, tabletů a počítačů.

Velkého upgradu by se měla dočkat asistentka Siri, na kterou posledních pár let směřovaly stížnosti i vtipy. Nově snad bude umět lépe porozumět kontextu, navázat na předchozí konverzace nebo dokonce spojit akce napříč více aplikacemi.

Podívejte se na stručný přehled novinek ve videu:

Ukázky nových funkcí využívajících umělou inteligenci Apple.Video: zdroj videa: Apple, střih a překlad: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Co se týče psaní, jde o očekávané funkce, takové, které už nyní zvládají nástroje od Googlu nebo Microsoftu. Můžete si nechat shrnout e-mail, přepsat e-mail do jiného stylu, zkontrolovat text apod. Tady bude záležet na tom, jak „po ruce“ tyto funkce budou.

Foto: Apple

Napsali jste příliš dlouhý e-mail? Na dvě kliknutí budete moci vytvořit stručný souhrn a vložit jej na jeho začátek.

Mnohem zajímavější mi přijde shrnutí notifikací a e-mailů. Místo toho, aby vás telefon zahrnul hromadou textu, může vám ukázat vlastní – strojově vygenerovaný – souhrn toho nejpodstatnějšího. Je to maličkost, ale docela podstatná. A pokud poběží přímo na zařízení, není potřeba obávat se nějakého úniku informací.

Foto: Apple

Souhrn notifikací vygenerovaný umělou inteligencí.

Také u tvorby obrázků – což rozhodně není žádná novinka – nabídne Apple pár příjemných drobností. Pro většinu uživatelů je dost neintuitivní psát tzv. prompty, tedy instrukce k vytvoření obrázku. Operační systém Apple to ale napíše za vás, na základě kontextu. Vy případně můžete nějaké instrukce doplnit.

Foto: Apple

Jednou z roztomilých možností bude tvorba emoji na míru situaci. Uvidíme, zda se to ujme.

Protože zatím nemůžeme nástroje Apple Intelligence vyzkoušet, bylo by nezodpovědné je hodnotit. Víme ostatně, že prezentace schopností generativní AI lze snadno zkreslit vhodným výběrem a sestřihem. Firma Apple v podstatě musela ukázat umělou inteligenci, a udělala to tak, jak vyplývá z její dlouhodobé strategie. Nemá ve zvyku funkce uvádět hned. Místo toho hledá způsob, jak je uvést způsobem, který je stravitelný pro většinového uživatele. V následujícím půl roce budeme moci posoudit, jak se jim to povedlo.

Výsledky dvě hodiny po otevření burzy NASDAQ nicméně jasně ukazují, že investorům se prezentace Apple líbila už nyní.

Foto: Nasdaq.com

Firma Apple se dostala na nový rekord 204 dolarů za akcii (v době aktualizace článku cena i nadále rostla). Od otevření burzy v 9:30 ráno newyorského času jde o více než pětiprocentní nárůst.

Může za to pravděpodobně fakt, že většina nově představených funkcí (zejména těch spojených s generativní AI) bude fungovat jen na nových iPhonech a iPadech. Ze „starších“ telefonů půjdou například spustit na iPhone 15 Pro a iPhone 15 Max, které jsou vybavené novým čipem A17.

Lze tedy předpokládat, že tlak na zakoupení nového telefonu bude letos na podzim větší než obvykle. A protože prodeje zařízení mají přibližně 80% podíl na příjmech firmy, vyšší počet prodaných iPhonů může mít na výslednou rozvahu zásadní vliv. Bez ohledu na to, jestli pak uživatelé nové funkce jako generování „smajlíků na míru“ nebo „chytré odpovědi“ skutečně využijí.

Generativní umělá inteligence na vzestupu

Od listopadu 2022, kdy firma OpenAI představila nástroj ChatGPT, lidé po celém světě experimentují s tím, jak jim generativní umělá inteligence může pomoci.

O tom, co nové nástroje umí, nebo neumí, se diskutuje z mnoha pohledů. Jedná se o skutečnou inteligenci a kreativitu? Výsledky jsou totiž nejen ohromující, ale také bizarní.

Objevila se rovněž plejáda podvodůzneužití generativní umělé inteligence. Pro řadu lidí je také pochopitelně důležité, jak tyto nástroje ovlivní pracovní trh.

Pokud vás zajímá, jak začít experimentovat s novými nástroji, podívejte se na naše základní tipy nebo na seriál Hrajeme si s AI.

Aktualizace: Doplnili jsme informace o změně cen po otevření americké burzy.

Související témata:

Doporučované