Článek
Má malou hospodu s belgickými pivy na pražském Novém Městě. Zaměstnává několik lidí. Jako všichni, kdo mohli, požádala i Erika Řeháková během koronakrize o pomoc stát. O tak zvaný kurzarbeit, tedy o peníze na mzdy zaměstnanců, si napsala hned v březnu, kdy restaurace musely ze dne na den zavřít.
Jenže odpověď nedostala. Žádnou - ani potvrzení, ani zamítnutí. Úřady nedaly vědět ani to, jestli vůbec žádost vyplnila správně.
Nastalo komunikační ticho.
Na pomoci od státu byla přitom Erika Řeháková závislá. Nepochodila totiž ani u banky, která jí úvěr okamžitě odmítla. „Pokud jste zavřený bar/restaurace, banka vám žádost o úvěr zamítne na interní kritéria,“ dostala odpověď.
Jediné, co zbývalo, byl rozvoz lahvového piva. Víc dělat nemohla. „Bylo to ani ne 10 procent z našich běžných tržeb,“ říká Řeháková.
Peníze nakonec přišly. Ty od státu. Týden potom, co Bierhuis mohl otevřít alespoň zahrádku a začít lepit statisícové ztráty. Opět ale bez jediného slova.
Hospodská krize
Ekonomové odhadují, že v důsledku koronavirové epidemie může zaniknout až 30 procent restaurací. Podle statistik společnosti Bisnode jsou provozovatelé restaurací dokonce jednou z nejohroženějších skupin podnikatelů.
Jednou z mála cest, jak něco vydělat, byl rozvoz jídla nebo výdejová okénka. Finančně to ale mnohým nepomohlo.
Majitelé podniků přežívali z vytvořených rezerv, ale nedostatek financí nakonec dostihl skoro všechny. Hodně z nich muselo i propustit své zaměstnance. I proto očekávali pomoc od státu a žádali o podporu v rámci programu Antivirus.
Žádná pomoc ale zejména pro žadatele kurzarbeitu v Praze dlouho nepřicházela.
Podle ministryně práce a sociální věcí Jany Maláčové vše funguje dobře. Přiznala ale, že v Praze šlo vyřizování žádostí pomaleji. „Protože ta měla čtvrtinu těch žádostí. Takže obrovský nápor. Logicky zde má většina firem své sídlo. Prahu jsme posílili a teď se ukazuje, že už nám ten proces běží,“ dodala Maláčová pro Televizi Seznam.
Podle ministryně je již teď většina žádostí vyřízena. Ve středu zbývaly asi čtyři tisíce.
Otevřít nestačí. Chybět budou turisti
Navíc restaurace už v pondělí mohou otevřít i své vnitřní prostory. Podle majitelů ale bude trvat ještě dlouho, než se do nich lidé znovu naučí chodit.
A třeba podle Zdeňka Pohlreicha bude klíčové až znovuotevření hranic a návrat turistů do Česka.
„Návrat turismu a oživení města. Já čekám nějaký stabilní návrat k normálu, ale věřím, že lidé budou chtít žít zpátky svůj život.“
Zatím totiž ani povolení otevřít restauratérům moc nepomohlo.
Návrat k „normálu“ tak může podle majitelů provozoven trvat i třeba rok nebo více.
Reportáž a rozhovor z pořadu Detail TV Seznam se Zdeňkem Pohlreichem sledujte ve videu nad článkem. Televize Seznam vysílá Detail každý čtvrtek od 21:25 hodin.