Hlavní obsah

Štěch: Babiš považuje ČSSD za nepřítele. I když ji teď potřebuje, aby mohl vládnout

Pro Babiše jsme nepřítel, říká Milan Štěch.Video: Jana Lipská

 

Reklama

Bývalý předseda Senátu Milan Štěch říká, že prezident nadále porušuje ústavu, protože odmítá jmenovat nového ministra kultury.

Článek

Po více než dvou měsících se ve středu naplní vůle předsedy sociálních demokratů Jana Hamáčka a ministr kultury nominovaný jeho stranou opustí s půlnocí svůj úřad.

Jak známo, Hamáček se v polovině května dohodl s ministrem Antonínem Staňkem na tom, že sám podá demisi, protože s jeho prací ve vládě nebyla ČSSD spokojena. Antonín Staněk to sice udělal, ale prezident Miloš Zeman ji odmítl přijmout. A když poté na konci května navrhl podle ústavy premiér Babiš Staňkovo odvolání, prezident mu více než dva měsíce odmítal vyhovět.

I kvůli dlouhému prodlení nepovažuje jeden z největších kritiků účasti ČSSD v koaliční vládě s hnutím ANO Milan Štěch prezidentův krok za nic mimořádného.

„Stalo se to po dlouhé době a je už nejvyšší čas, aby pan prezident respektoval ústavu v plném rozsahu,“ vysvětlil Seznamu svůj postoj bývalý předseda Senátu.

Myslíte, že odvoláním ministra Staňka prezident ústavu „v plném rozsahu“ nerespektuje?

Vzhledem k tomu, že otálí a nechce jmenovat nového ministra (sociální demokracie navrhla na Staňkovo místo Michala Šmardu, ale toho dosud prezident nejmenoval – pozn. red.), tak si myslím, že ten stav porušování ústavy ve své podstatě nadále trvá.

Nemyslíte si tedy, že by odvoláním Antonína Staňka ztratila smysl ústavní žaloba, kterou předkládá na prezidenta Senát?

Krok Senátu má smysl, protože to je hodnocení nebo kritika dlouhodobého přístupu prezidenta republiky. Podle mého názoru je porušování ústavy u pana prezidenta dlouhodobé. V jeho chování je jistá kontinuita. Proto si myslím, že je na místě, aby se tím zabýval Ústavní soud.

Co říkáte postoji premiéra Babiše, který odmítá řešit průtahy s výměnou na ministerstvu kultury tím, že podá kompetenční žalobu, jak to doporučuje mimo jiné řada ústavních expertů? A co říkáte na jeho poslední výroky, že celou kauzu způsobila ČSSD?

Pan Babiš se tak jako obvykle snaží hledat nějakého nepřítele. Dělal to i jako místopředseda vlády, když ještě nebyl premiér. Za cíl si vybral sociální demokracii, někdy od roku 2011, jak je známo z jeho prohlášení a z nahrávek, které jsou veřejně k dispozici. Tehdy prohlásil, že nemůže dovolit, aby zemi vládli Hašek se Sobotkou. A v této snaze pokračuje, sociální demokracie příliš nepřála jeho podnikatelským aktivitám, které byly na hraně nebo za hranou zákona. Proto sociální demokracii považuje za hlavního nepřítele. Byť ji teď využívá k tomu, aby mohl vládnout.

Reklama

Související témata:

Doporučované