Hlavní obsah

Stalo se před rokem: Policie odřízla 23 obcí Olomoucka, nakažených bylo 25

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Co se dělo v Česku 16. 3. 2020: Kvůli rostoucím číslům nakažených uzavřeli hygienici Uničov, Litovel a dalších 19 obcí do karantény, aby tam zabránili dalšímu šíření koronaviru. Lidé nemohli opustit území těchto měst a obcí na dobu 14 dnů. Pohled do uzavřené Litovle.Video: Eliška Hypšmanová, Vlasta Macháčová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Loni bylo k 16. březnu 2020 celkem 298 potvrzených případů. Babišův kabinet vydal s platností od 16. března zákaz volného pohybu lidí s výjimkou cest do práce, za rodinou, k lékaři nebo pro základní životní potřeby.

Článek

Přesně před rokem kvůli rostoucím číslům nakažených uzavřeli hygienici časně ráno Uničov, Litovel a dalších 19 obcí do karantény, aby tam zabránili dalšímu šíření koronaviru.

Celkem bylo v uzavřené oblasti 25 nakažených.

Lidé nemohli opustit území těchto měst a obcí po dobu 14 dnů, zavřené byly dálniční sjezdy a oblast střežili policisté. Uzávěra, která omezila v oblasti i výrobu, se dotkla téměř 24 tisíc obyvatel a trvala do 30. března.

„Nemůžeme z města ani do města. Dovnitř jen pokud máme trvalý pobyt, ven jen pod pohrůžkou karantény,“ uvedl tehdy jeden z obyvatel Litovle pro Seznam Zprávy.

Uzavření přišlo ze dne na den bez jakéhokoliv varování, bez možnosti se připravit. Na nečekanou situaci tak kromě obyvatel museli okamžitě reagovat jak tamní pečovatelské služby, tak i místní zaměstnavatelé nebo firmy mimo uzavřenou oblast. Chyběli zaměstnanci, ochranné pomůcky, někde měli problémy se zásobováním.

„Ráno jsem jel do práce. Od zátarasů u Unčovic byla kolona aut a policisté jednotlivě kontrolovali řidiče. Ptali se mě, kam jedu, tak jsem říkal, že do Olomouce do práce. Když se mě zeptali, odkud jsem a já řekl, že z Litovle, tak mě nekompromisně otočili zpátky,“ popsal tehdy ranní cestu do práce Lubomír Vychodil z Litovle.

Ředitelka domova pro seniory v Uničově Monika Glatterová musela řešit opačný problém – její personál se nemohl dostat do práce. „Polovinu zaměstnanců mi na hranicích lokality vůbec nepustili do práce,“ stěžovala si tehdy šéfka zařízení pro více než šedesát klientů.

Díky pospolitosti ve společnosti se ale mnoho problému podařilo vyřešit. Díky švadlenám z Uničova i okolních obcí měli v domově pro seniory dostatek roušek, krajští představitelé a město Uničov zase obstarali dezinfekci a jednorázové roušky.

Rozhodnutí hygieniků vyvolalo ale mezi obyvateli v uzavřené oblasti rozporuplné emoce. Na sociální sítích se například řešilo, kdo za uzávěru může a měl by za to pykat.

„To jde člověk s odpadky do popelnice, nemá na těch pár vteřin roušku na nose, a během chvilky ho všichni pranýřují ve facebookové skupině, kde diskutují obyvatelé města,“ kroutil tehdy hlavou jeden z obyvatel Litovle.

Někteří zase považovali zavření hranic obcí za nespravedlnost a křivdu. „To, co tady máme my, by měla dodržovat celá Česká republika,“ řekla v pořadu MY na Seznam Zprávách jedna z obyvatelek Litovle, podle které nařízení udělalo z obyvatel „pokusné králíky.“ Starosta Litovle Viktor Kohout uvedl, že až do léta podle něj lidé nesli nálepku „Bacha, jsme z Litovle.“

Připomeňte si pořad My, v karanténě z loňského března:

My, v karanténě: Byli jsme jak pokusní králíci, bylo to na palici. Natáčeli jsme lidi v izolaci.Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

I na jeho adresu zaznívala kritika, proč vedení města proti uzavření více nezabojovalo. „Ono po boji je každý generál, ale občané vzpomínky na březen srovnávají se současným stavem v mnoha tisících nakažených denně. Srovnávat se to však nedá. Tenkrát to bylo v ČR něco nového a do té doby se všichni modlili u televize, aby to nedorazilo z Wu-chanu či z Itálie k nám. A najednou to bylo přímo v našem městě,“ uvedl starosta pro ČTK.

V den uzavření oblasti bylo na Litovelsku a Uničovsku evidováno 25 případů koronaviru, v celém Olomouckém kraji jich bylo 32, což je s dnešními čísly nesrovnatelné.

Uzavření Litovelska však tehdy hygienici odůvodnili až 1000 kontakty s vazbou na pozitivní případy, což bylo v té době zcela mimořádné.

Následné uvolnění přísných opatření vyvolalo mezi obyvateli rozporuplné emoce. Někteří měli radost, jiní se začali obávat, zda nepřišlo zbytečně brzy.

„Je to tady jako v Kocourkově. Při dvaceti nemocných nás zavřou, teď je na Litovelsku a Uničovsku dohromady přes sto nakažených –⁠ a oni otvírají. Jakmile lidé začnou pendlovat, bude to jen horší,“ svěřila se tehdy Seznam Zprávám paní Hlavinková z Litovle.

A jak to vidí ve městě dnes?

Starosta Litovle Viktor Kohout má za to, že zásadně jiné jsou pocity lidí. Loni na jaře obyvatelé města projevili velkou míru sounáležitosti, solidarity, pochopení a lidskosti. „A teď? Opět je to tady, protože to nezmizelo. Akorát z mnoha lidí se to dobré vytratilo. Na jaře jsme šili roušky, dodržovali karanténu, tleskali zdravotnickému personálu, poště, krizovému štábu, všem. A teď už je cítit, že už toho mají všichni dost. V celé republice stoupá nervozita z nejistoty, z obav o zdraví, rodiče jsou nervózní z distanční výuky, ze strachu o práci a existenci,“ citovala jej agentura ČTK.

Starosta požádal občany o ohleduplnost a respekt k platným nařízením: „Jak už se někde psalo, tak právě toto je projevem charakteru, slušnosti a lidskosti. Spíše než hledat viníky, je třeba brát ohled jeden na druhého.“

Před rokem touto dobou jsme si aktuální mnohatisícové přírůstky nakažených covidem-19 a více než sto obětí každý den neuměli představit. Před rokem touto dobou jsme se teprve učili chápat, co to ten nový koronavirus vlastně je. V miniseriálu Seznam Zpráv vám budeme v následujících týdnech připomínat některé kroky Česka v boji s pandemií.

Reklama

Související témata:

Doporučované