Hlavní obsah

Spory o platy. Couvne Babiš odborům a přidá plošně státním zaměstnancům?

V Duelu Seznamu diskutují o platech předseda školských odborů František Dobšík a předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Největší odborová centrála v zemi přitvrzuje ve svém tlaku na vládu ohledně růstu platů. Společně se sociálními demokraty vyzvali vládu, aby jim dala jasný termín, kdy budou společně jednat o navyšovaní mezd státních zaměstnanců. A obě strany potvrdily, že za spravedlivou variantu považují desetiprocentní přidání plošně všem.

Článek

Kabinet je ve svých plánech ale skromnější a chce přidávat jednotlivým profesím výběrově. Proti je i Asociace samostatných odborů. Kolik, kdy a kdo ze státních zaměstnanců dostane tedy přidáno?

Předseda školských odborů František Dobšík z ČMKOS a předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek diskutují v Duelu Seznamu.

Růst tarifů o deset procent?

Odbory žádají o stanovení termínu pro další jednání s vládou o platech ve veřejném sektoru. V srpnu by chtěly vyjednávání uzavřít a vědět, o kolik a odkdy si zaměstnanci státu a veřejných služeb polepší. Požadují růst tarifů o deset procent. Novinářům to po schůzce se zástupci ČSSD řekl předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Premiér Andrej Babiš (ANO) ČTK napsal, že se na něj odboráři s žádostí o schůzku kvůli platům neobrátili.

Vláda navrhuje zvýšení sumy na platy o šest procent a tarifů o dvě procenta. Víc by si měli přilepšit učitelé a hůř placené profese, nejnižší dvouprocentní tarifní růst by měli mít policisté či vojáci.

Odbory se s kabinetem v červenci dohodly na tom, že by rozhodnutí o přidání mohlo padnout v polovině srpna. Termín dalšího jednání zatím ale stanoven nebyl.

Babiš: Tolik přidávat nechceme

Babiš a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) se na nedávné schůzce s prezidentem Milošem Zemanem shodli na tom, že by desetiprocentní navýšení nebylo adekvátní. Vládní sociální demokraté naopak stojí na straně odborů. „Do jednání (ve vládě) půjdeme s tím, abychom se maximálně přiblížili požadavku odborů,“ uvedl šéf ČSSD Jan Hamáček.

Podle ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD) by hospodářský růst měli pocítit i zaměstnanci veřejných služeb. Podotkla, že třeba pracovníci České správy sociálního zabezpečení, kteří jednají s klienty, mají v průměru 21 000 korun hrubého a dvoutisícovou odměnu. „Každý supermarket nabízí 28 000 korun. Není možné, aby nám supermarkety odlákávaly zaměstnance,“ uvedla ministryně.

Ve veřejných službách a správě loni podle informačního systému ministerstva práce o průměrném výdělku pracovalo přes 634 700 zaměstnanců. Průměrný hrubý plat dosáhl 31 968 korun. Polovina pracovníků vydělávala víc než 29 840 korun hrubého. Částky jsou vyšší než v soukromém sektoru.

Reklama

Doporučované