Hlavní obsah

Začíná biková řežba v Glentress a Češi nebudou chybět

Foto: Getty Images, Getty Images

Horký favorit pro závod horských kol Angličan Tom Pidcock v jednom z těžkých úseků.

Mountainbiková aréna Glentress Forest pro světový šampionát 2023 se zvedá kousek od městečka Peebles v hrabství Scottish Borders 40 km na jih od hlavního skotského města Edinburghu a 90 km na východ od největšího města Glasgow.

Článek

/Od našeho spolupracovníka Šimona Pravdy z Glentress Forest/

Racci a vrány na polích, kamenné statky s kravami, ovcemi a koňmi, malebné vesničky s kamennými domy. Krajina trochu podobná naší Vysočině, jen v dálce se zvedající holé kopce plné ovcí. Tak vypadá jižní Skotsko v okolí dějiště mountainbikové části cyklistického mistrovství světa.

Všude jsou hrady a hlavně zříceniny. Jedna z nich je dokonce asi jen půl kilometru od cílového prostoru – Horsburgh Castle ze 16. století. Hned vedle golfového hřiště.

Přímo v Glentress najdete tribuny, pár domů, jeden hotel, obří parkoviště nebo pozorovací místo pro koukání na divokou zvěř. Pak už jen namotaná trať, která mizí v kopcovitém lese plném kapradí, který z listnatých stromů přechází do hustého jehličnatého. Skoro jako u nás v Novém Městě na Moravě.

Takových tratí jsou tu desítky. Na relativně malém prostoru (pět kilometrů od jihu k severu, tři kilometry od východu k západu) se zvedají z cca 200 m n. m. od řeky Tweed až do 602 m, na nejvyšší bod bikového království Dunslair Heights.

Samotná závodní trať disciplíny XC je samozřejmě mnohem kratší, jen 3,5 km s převýšením 145 m, ale o to šílenější. Výrazně posouvá technické limity jezdců a pro některé bude opravdovým oříškem. Místy připomíná sjezd nebo úseky endura.

Skok přes potůček, příšerně prudká „rock section“ z obřích kamenů nebo další obří skoky se zdají ještě těžší, než jsou někteří jezdci běžně zvyklí. Už tu bylo hodně pádů i pár zranění, a proto nejtěžší místa začali organizátoři ještě před startem upravovat, aby nebyla tak nebezpečná.

Pomoc enduristů

Česká reprezentace najížděla těžké úseky s pomocí jezdce endura Matěje Charváta. Důležité bylo, aby si každý zafixoval i alternativní dráhy B a C a zvážil případnou časovou ztrátu na úkor rizika pádu. Je totiž rozdíl jezdit těžké úseky v tréninku a potom v ostrém závodním tempu v chumlu dalších soupeřů.

Zatímco Jitce Čábelické se tahle místa zprvu moc nezamlouvala, náš největší mužský favorit Ondřej Cink byl evidentně v dobré náladě.

S Čechy na trati v uplynulých dnech kroužily za značné pozornosti i největší hvězdy – zábavný Peter Sagan, čerstvý mistr světa ze silnice Mathieu van der Poel a samozřejmě hlavní domácí favorit Tom Pidcock. „MVDP“ se zřejmě i kvůli obtížnosti trati nakonec rozhodl vynechat čtvrteční short track a soustředí se až na sobotní hlavní závod.

Na trati Pákistánka

Mezi jezdci z klasických MTB zemí, k nimiž se počítají i naši, se na trati objevili i exotičtí jezdci, třeba Namibijec, Pákistánka nebo Maročan.

Už při trénincích byli podél trati fanoušci, kteří pokřikovali na jezdce a povzbuzovali je.

A závodníci to budou potřebovat. Původní kvalifikace na short track XCC (jede se cca 20 minut) byla zrušena, a tak na start nastoupí na 75 mužů místo obvyklých 40 a přes 50 žen.

Snad bude všem přát počasí. Zatím prší minimálně a i na další dny vypadá předpověď dobře.

Doporučované