Hlavní obsah

Video: Takhle vypadá světový rekord. Surfař pokořil gigantickou vlnu

Bez komentáře: Adrenalinový rekord. Surfař sjel impozantní vlnu. Video: twitter/SebastianSurfs, twitter/nathanbaugh27

 

Reklama

Německý surfař Sebastian Steudtner přepsal historii tohoto sportu. Sjel na prkně nejvyšší vlnu a může se pyšnit světovým rekordem. V úterý byl zapsán do Guinnessovy knihy rekordů.

Článek

Rekordní vlnu o výšce 26,21 metru překonal v lokalitě Nazaré, která se nachází blízko slavné pláže Praia do Norte v Portugalsku už v říjnu 2020. Steudtner na obrovské vlně předvedl naprosto bezchybnou jízdu, kterou patřičně ocenily stovky diváků na pobřeží, píše německy server Focus.

Přes rok a půl pak trvalo, než byl sjezd uznán jak Světovou surfařskou ligou (WSL), tak kontrolory z Guinnessovy knihy rekordů.

Odborníci museli snímky a videa pečlivě studovat a počítat s různými deformacemi, které by mohly zkreslovat velikost vlny. „Úspěšný pokus byl nakonec toto úterý uznán a zapsán jako světový rekord,“ povšiml si americký deník The Washington Post.

„Byly zdolány všechny hory, byly překročeny všechny pouště. Jediným z velké části neprobádaným prvkem je voda,“ řekl Steudtner pro německou tiskovou agenturu. „Na to, že sportuji v tomto živlu, jsem pyšný.“

Steudtner se přitom teprve v 16 letech přestěhoval na Havaj, aby se naučil surfovat.

„Není to světový rekord v pojídání nejvíce párků v rohlíku nebo v tom, že máte nejvíce piercingu. Ale v tom, že surfujete na vlně vytvořené přírodou,“ dodal sportovec.

Německý surfař svým výkonem překonal předchozí rekord Brazilce Rodriga Koxy. Ten v roce 2017 sjel vlnu o výšce 24,4 metru; bylo to na stejném míst jako Steudtner.

Portugalské Nazaré je velmi oblíbené mezi surfaři. Díky obrovské podmořské rokli v blízkosti pobřeží se zde vytváří velké vlny.

Steudtner patří dlouhodobě mezi světovou špičku v disciplíně Big Wave. Už třikrát získal nejvyšší ocenění v tomto sportu. Nyní sbírku doplnil o světový rekord.

Reklama

Doporučované