Hlavní obsah

V Seině naměřili vysoké hladiny bakterií

Foto: Pierre Laborde, Shutterstock.com

Řeka Seina v Paříži, ilustrační fotografie.

V Seině se minulou neděli vyskytovala vysoká hladina bakterie E. coli a řeka nebyla vhodná ke koupání, ukazují nově zveřejněné údaje.

Článek

Pařížské regionální orgány v pátek zveřejnily údaje o stavu množství bakterií E. coli v řece Seině. Podle měření, která probíhala předešlou neděli, 18. července, je hladina bakterie vysoká. Podle hygieniků by bylo koupání v Seině zdraví nebezpečné, informuje server The Guardian.

Čisticí akce v řece probíhaly již delší dobu, kvůli obavám o účastníky plaveckých maratonových a triatlonových závodů, které se během olympiády v řece uskuteční. Starostka Paříže Anne Hidalgová proto slíbila, že se v řece vykoupe, aby dokázala, že je bezpečná. Učinila tak 17. července, necelých 10 dní před zahájením olympijských her.

Starostčino plavání se uskutečnilo po obavách, že rozsáhlá úklidová akce selhala. Práce zahrnovaly vylepšení městské kanalizační sítě a výstavbu záchytného a čisticího systému za 1,4 miliardy eur (36 miliard korun), který má zadržovat bakteriemi zatíženou dešťovou vodu při přívalových deštích a která byla uvedena do provozu před měsícem.

Měření množství bakterií E. coli a enterokoků ukázalo, že během šesti ze sedmi dnů sledovaného období (17.–⁠⁠⁠⁠⁠⁠23.7.) bylo jejich množství pod hranicí nebezpečnosti, avšak v neděli by plavání bylo zdraví nebezpečné. Po zveřejnění nových informací obavy o zdraví sportovců opět vzrostly.

Triatlonové závody se budou konat 30., 31. července a 5. srpna, plavecký maraton pak 8. a 9. srpna. Paratriatlon se uskuteční 1. a 2. září. Před závody bude voda znovu prověřena –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ existují nouzové plány na přesunutí plaveckého maratonu do Vaires-sur-Marne, kde se konají závody ve veslování a kanoistice, zatímco triatlon by se změnil na duatlon sestávající pouze z cyklistické a běžecké části.

Koupání v Seině, která protíná Paříž, je kvůli zdravotním rizikům zakázáno od roku 1923. V roce 1990 tehdejší starosta Paříže a pozdější prezident Jacques Chirac slíbil, že ji vyčistí natolik, aby se v ní dalo koupat, ale nepodařilo se mu to.

Doporučované