Hlavní obsah

Transgender plavkyně přišla o šanci na olympiádu, neuspěla s odvoláním

Foto: Profimedia.cz

Lia Thomasová na snímku z roku 2022.

Nejde o první případ, kdy bylo transgender sportovkyni zakázáno účastnit se ženských soutěží. Podobná pravidla platí i v atletice nebo cyklistice. Řada transgender žen se tak nezúčastní pařížských olympijských her.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Před dvěma roky vyhrála Lia Thomasová jako první transgender plavkyně americký univerzitní šampionát.

Krátce poté však mezinárodní federace World Aquatics rozhodla, že v ženských soutěžích mohou transgender sportovkyně závodit, jen pokud změnu pohlaví podstoupily do 12 let věku.

Američanka, která nedávno oslavila 25. narozeniny, se s tím nehodlala smířit a proti změně pravidel se v lednu odvolala k Arbitrážnímu soudu pro sport (CAS).

Neúspěšně. Tříčlenný panel ve čtvrtek rozhodl, že jelikož není oprávněna startovat v soutěžích v USA, nesplňuje ani podmínky pro soutěže pod hlavičkou World Aquatics.

Thomasová tak definitivně ztratila šanci zabojovat o účast na blížících se olympijských hrách v Paříži.

„Významný krok“

Plavecká federace rozhodnutí CAS uvítala a označila za „významný krok vpřed v úsilí o ochranu ženského sportu“.

Podle studie, o kterou se World Aquatics při změně pravidel opírala, mají sportovkyně, které prošly mužskou pubertou, podstatnou výhodu proti ženám od narození, a to i pokud jsou na lécích blokujících testosteron. Thomasová svůj univerzitní titul získala dva roky po změně pohlaví.

Nejde o první případ, kdy byl transgender sportovkyním zapovězen start na závodech. Řada sportů v posledních letech omezila možnost účastnit se soutěží pouze na biologické ženy od narození.

Podobně jako Thomasová se tak pařížské olympiády nemohou zúčastnit například francouzská sprinterka Halba Dioufová nebo britská cyklistka Emily Bridgesová. Ta v únoru ve svém prvním vysílaném rozhovoru od doby, kdy British Cycling zakázala transgender ženám účast na elitních závodech, řekla ITV News, že se proti tomuto zákazu také vymezí před soudem.

Porucha pohlavního vývoje

Mediálně známá je i kauza 33leté Caster Semenyaové, která se už roky soudí s atletickou federací World Athletics. Stejně jako Thomasovou ji zastupuje kanadská právní firma Tyr.

Její případ je ale poněkud odlišný –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ je vyloučena z běhu na 800 metrů podle pravidel pro sportovce s rozdílným vývojem pohlaví, kteří mají zvýšené hladiny testosteronu. Byla jí totiž diagnostikována porucha pohlavního vývoje.

V soudních sporech o zrušení nových pravidel Světové atletiky sice dvakrát nebyla úspěšná, loňský verdikt Evropského soudu pro lidská práva (ECHR), podle kterého byla diskriminována, jí ale umožnil v právním boji pokračovat.

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) přitom před třemi lety vyzval k vyšší inkluzi a uvolnění podmínek pro transgender sportovce.

Agentura Reuters letos ovšem upozornila na článek zveřejněný ve skandinávském periodiku Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports, který upozorňuje na to, že mužský tělesný vývoj skutečně může být pro sportovce výhodou.

Související témata:

Doporučované