Hlavní obsah

Navrátil po osmnácti letech u tenistů skončil, kapitána střídá Berdych

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Tomáš Berdych, nový kapitán daviscupového týmu.

Jaroslav Navrátil skončil po vyřazení tenistů z Davisova poháru ve funkci kapitána. České reprezentanty povede bývalý hráč a dvojnásobný vítěz této týmové soutěže Tomáš Berdych.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Po osmnácti letech skončil ve funkci kapitána českého davicupového týmu Jaroslav Navrátil. Reprezentanty povede bývalý hvězdný tenista a dvojnásobný vítěz této týmové soutěže Tomáš Berdych. Vedení Českého tenisového svazu o svém rozhodnutí informovalo v tiskové zprávě a potvrdilo tak páteční informace Seznam Zpráv.

Sedmašedesátiletý Navrátil by si po mnohaleté úspěšné práci pro český tenis jistě představoval jiné odcházení než po palčivé kritice jeho rozhodnutí a fiasku týmu v letošním ročníku, v němž dohráli Češi o víkendu ve skupinové fázi, když nestačili i vinou zdravotních potíží na Španělsko, Austrálii ani Francii a obsadili ve skupině B ve Valencii poslední čtvrté místo. „K rozhodnutí došlo na základě naší dohody s Jaroslavem Navrátilem, v souladu s připravovanou koncepcí rozvoje českého tenisu do roku 2028, v reakci na generační obměnu týmu, ale také na aktuální dění ve Valencii,“ uvedl předseda svazu Jakub Kotrba.

Navrátil pod palbou

Navrátil se stal terčem kritiky bývalých hráčů Jana Hájka a Lukáše Rosola, že nominoval pouze čtyři z pěti možných hráčů, a jako možný důvod uvedli výhodnější rozdělení finanční odměny pro tým. „Tohle je šílené, už se na to nemohu dívat. Pan Navrátil už týmu nemá co dát, tenisově mu ujel vlak. Pokud chceme s touto generací udělat úspěch, měl by přijít někdo nový,“ řekl Hájek Seznam Zprávám.

Navrátil na kritiku reagoval tak, že si za svými rozhodnutími stojí. „Od nich to neberu. Jeden hraje v Německu deset let a vůbec se o český tenis nezajímá, druhý skončil s kariérou a nedovedu si ho představit jako trenéra,“ pověděl Navrátil na poslední tiskové konferenci ve Valencii.

Postavili si za něj také hráči Jiří Lehečka s Adamem Pavláskem s tím, že se po bitvě objevují generálové a loni, když český tým postoupil do čtvrtfinále, výtky na užší nominaci nezněly.

„V Česku každý čeká na nějaké klopýtnutí. Tohle je špatná vlastnost našeho národa,“ poznamenal Pavlásek.

„Tým má opravdu velký potenciál, já tomu věřím. A že se nepovedl tenhle rok… Já si myslím, že kluci se ještě do konce sezony všichni zlepší, jsem o tom přesvědčený, když budou zdraví. A jestli u toho zůstanu? Já chci zůstat, ale jestli nejsem pro hráče dobrým kapitánem, budu to respektovat. Ale o tom, jestli budu pokračovat, nebo ne, ať rozhodne někdo jiný. A to je vedení tenisového svazu,“ řekl Navrátil novinářům. „Člověk dělá pro český tenis 30 let, 18 let Davis Cup. Vytrénoval jsem pět hráčů do první světové stovky… Ano, nesu za to odpovědnost, že tento ročník byl nepovedený. Ale o mojí práci, jestli je validní, jestli jsem dobrý, špatný, mladý, starý kapitán, tak to ať opravdu rozhodne někdo jiný. Nebudu za kluky chodit, jestli jsem dobrý kapitán, nebo ne. To je pod moji úroveň. Každý rok není jen sluníčko. Letos se sešly věci, které člověk předpovídat nemůže. Teď jsem mohl mít pět hráčů, ale říkám, že si za nominací stojím,“ zopakoval.

Úspěchy Navrátila v Davis Cupu

Navrátil byl daviscupovým kapitánem od roku 2006. V letech 2012 a 2013 s týmem v soutěži triumfoval. „Jaroslavovi náleží veškerý respekt za vše, co pro český Davis Cup udělal, a jistě najdeme příležitost, kdy mu za to před plnou halou spolu s fanoušky poděkujeme,“ doplnil Kotrba.

Osmatřicetiletý Berdych ukončil kariéru před pěti lety. S Radkem Štěpánkem patřil k oporám reprezentačního týmu, který Davis Cup v letech 2012 a 2013 vyhrál. Probojoval se do finále Wimbledonu a na čtvrté místo světového žebříčku. Od minulé sezony působí jako člen trenérského týmu jednoho z nejlepších českých tenistů Jiřího Lehečky.

„S Davis Cupem jsem prožil nezapomenutelné momenty své tenisové kariéry, proto jsem s přijetím nabídky ani chvíli neváhal. Budu rád, když se mi povede s novou mladou silnou generací hráčů, která v Česku roste, znovu dokázat to samé, co jsme dokázali my před více než deseti roky,“ řekl Berdych.

S hráči se bude setkávat už během nadcházejících turnajů v Asii. V roli nehrajícího kapitána se poprvé představí v únoru 2025 v kvalifikaci o postup do skupinové fáze Davis Cupu. Soupeře a místo určí los Mezinárodní tenisové federace.

Doporučované