Hlavní obsah

Z vesnice prchli na hotel, vadí fronty na jídlo i matrace. Češi mají lepší

Foto: Archiv Jakuba Jurky

Čeští sportovci v olympijské vesnici.

Dream Team amerických basketbalistů raději místo olympijské vesnice zamířil na hotel. Není jediný. Čeští sportovci si ovšem zázemí a servis v Paříži chválí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jako velmi prozíravý se ukázal tah české olympijské výpravy, která sportovcům do Paříže pořídila speciální matrace. „Jsou ještě o několik levelů výš než ty, které dodává pořadatel, a to dodává dobré matrace. Spaní považujeme za velmi důležité,“ vyprávěl Seznam Zprávám šéf výpravy Martin Doktor.

S kvalitou matrací v olympijské vesnici není spokojených více výprav, zejména americká. Tenistka Coco Gauffová sdílela na sociální síti TikTok video, v němž líčí, že si musela půjčit matraci na postel od lukostřeleckého týmu. Ta její byla příliš tenká, takže se na ní nedalo spát. „Zůstala jsem tu sama,“ dodala s tím, že ji spolubydlící postupně opouští a míří za komfortem do hotelu.

Olympiáda 2024 v Paříži

Češi vybojovali 5 medailí – 3 zlaté a 2 bronzové. Zlato získali duo Kateřina SiniakováTomáš Macháč, Josef Dostál, Martin Fuksa. Bronz si vysloužili Nikola Ogrodníková a šermíři Jakub Jurka, Jiří Beran, Martin Rubeš, Michal Čupr.

Letní olympiáda proběhla od 26. 7. do 11. 8. 2024 v Paříži. Soutěžilo se ve 32 sportech a 329 disciplínách, na olympiádu přijelo 111 českých sportovců.

Přestěhování zvolili i basketbalisté amerického Dream Teamu. A nejen kvůli kvalitnímu spánku, ale i frontám na jídlo.

Šest korejských plavců se už před startem soutěží odstěhovalo z olympijské vesnice do hotelu poblíž plavecké arény, aby se vyhnuli dlouhým cestám autobusem na sportoviště a zpět. Prezident Korejské plavecké federace Čong Čang-hun agentuře Yonhap řekl, že si členové mužské kraulařské štafety na 4×200 metrů stěžovali na autobusy bez klimatizace a s okny bez možnosti otvírání.

Mezi plavci, kteří se raději přestěhovali, byl mistr světa na 200 metrů volný způsob z mistrovství světa v Dauhá Hwang Sun-u, jenž označil autobusy za saunu. „Venku je chladněji než uvnitř. Obvykle trvá cesta z vesnice k aréně 40 až 45 minut, ale nám to trvalo více než hodinu a půl. Okna jsou zalepená, pravděpodobně kvůli obavám z teroristického útoku. Ale něco jsme prostě museli udělat,“ vysvětlil nezvyklý krok. Místo dlouhého cestování autobusy tak šestice korejských plavců bydlí v hotelu vzdáleném pět minut pěšky od La Défense Areny.

Na stejné matraci spí i doma

Čeští sportovci si ovšem na podmínky ve vesnici nestěžují, naopak zázemí chválí. „Se spánkem nemám problém. Sice jsou tu kartonové postele, ale český olympijský tým tam dává matrace, které jsme si mohli objednat a já na ní spím doma už přes rok. Ale kdyby byla horší, spalo by se mi hůř a celkově by to nebylo dobré, takže na jednu stranu americké sportovce chápu,“ přemítá vodní slalomářka Tereza Fišerová.

„Jiní sportovci mají matrace z tvrdé umělé hmoty, všechno v rámci ekologie a snižování nákladů. Proto raději volí hotely,“ doplňuje kordista Jakub Jurka.

„My máme matrace od ČOV, takže si nemůžeme stěžovat. Co jsem se bavil s našimi parťáky Chorvaty, tak ti jsou s matracemi spokojení. Dají se rozložit a složit podle toho, jak má člověk rád tvrdost postele,“ přidává se veslař Miroslav Vraštil.

Na Český dům pějí reprezentanti ódy. „Super místo, kde se setkáváme se všemi sportovci, máme perfektní zázemí, fyzioterapii, masáže, všechny vymoženosti rehabilitace. Máme to jiné než naprostá většina sportovců, protože Český olympijský výbor se stará také o naše pohodlí na pokojích, máme nejen speciální matrace, ale také pohodlnější židle,“ podotýká Jurka.

„Vesnice je naprosto parádní. Velice rozmanité domy na velkém prostoru. Člověk se trochu nachodí, ale je to moc příjemné místo. Český dům je na klidném místě a pokoje jsou prostorné a pěkné,“ souhlasí Vraštil.

Jurka vyzdvihuje i strategické umístění Českého domu. „Máme to kousek od autobusu, který nás vozí na sportoviště i do jídelny, asi jeden z nejlepších domů. Nedělíme se s jinými federacemi,“ oceňuje. „My čtyři kordisté máme krásný apartmán s terasou, úplně super. Žádný problém. Asi jako jediný sport můžeme trénovat přímo ve vesnici, ostatní jezdí na svá sportoviště až hodinu daleko.“

Otravné fronty v jídelně

Pokud by snad někde našli čeští sportovci nedostatky, pak zmíní fronty v jídelně. „Ze začátku byl problém –⁠⁠ a trochu i trvá –⁠⁠, že nestačili dodávat jídlo. Také se tvoří zbytečně fronty. Oproti Tokiu je ten systém postavený na frontě,“ srovnává čtyřnásobný olympionik Vraštil. „V Tokiu byly koridoru ke každému jídlu zvlášť. To je trochu otravné.“

Ale i to se zlepšilo. „Čekají se fronty, což na minulé olympiádě nebylo. Na začátku delší, teď už je to lepší, všechno se teprve rozjíždělo. Servis zrychlil, u každé výdejny jídla je víc lidí, je to daleko pohodlnější,“ pokračuje Jurka. „U všeho jsou napsané nutriční informace, kolik má co kalorií. Kuchyně je od asijské, francouzské až po arabskou. Je to hodně příjemné, zlepšilo se to, ale je tady hodně lidí a špatné zprávy pramení z pohodlí sportovců, kteří se nechtějí s ostatními tlačit ve frontách a hledat místo. Já bych rozhodně neměnil, máme super atmosféru,“ zdůraznil.

Vraštil čekal od jídelníčku pestřejší možnosti. „Jídlo v jídelně ujde, ale těšili jsme se na asijskou kuchyni, protože tu s parťákem milujeme, ale myslím, že sportovci z Asie tady musí trpět,“ usměje se. „Nakonec si člověk vybere a nají se k uspokojení. Většinou si dám nudle a kousek ryby nebo nějaké maso. My, jak musíme držet váhu, tak se v jídelně moc nezdržujeme a vybereme, co se nám zrovna líbí. Chybí mi sushi.“

Fišerová kývne: „Jídlo je trošičku slabší, než by se dalo očekávat ve Francii. Čekala jsem víc těstovin a francouzských jídel, ale každý si dokáže něco najít. Snídaně jsou božské. Lívance, vajíčka…“

Jurka si servisu pro české reprezentanty váží. „Jídlo by mohlo být trošku lepší v rámci výběru. Nevidím ale skoro žádný problém. Jsme jedni z mála, kteří jsou tak opečovávaní. Máme to na hodně vysoké úrovni. Každý se o nás stará.“

Jiný pocit si však z her odnáší jeden z japonských ragbistů, jemuž z pokoje v olympijské vesnici ukradli snubní prsten, řetízek a peníze. Trenér argentinských fotbalistů Javier Mascherano zase řekl, že před úvodním utkáním olympijského turnaje bylo okradeno několik jeho svěřenců. „Tyto incidenty byly nahlášeny policii. Vesnice je hodně zabezpečené místo. Je tam více než 180 bezpečnostních kamer,“ uvedla mluvčí her Anne Descampsová.

Olympijská vesnice přivítala více než deset tisíc sportovců. Každý očekává jiný komfort.

Doporučované