Hlavní obsah

Vylučování sportovců i bojkot. Politika olympijské hry ovlivňovala vždy

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Vrcholící olympijské hry v Paříži doprovází dva ozbrojené konflikty –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ války na Ukrajině a v Pásmu Gazy. Rusové a Bělorusové mohou startovat pouze pod neutrální vlajkou, izraelská výprava čelí protestům i výhružkám.

Článek

Olympijské hry si od svého vzniku zakládají na ideji apolitičnosti, ani letos se nicméně největší sportovní událost neodehrává v geopolitickém vakuu.

Hovoří se tak nejen o účasti více než tří desítek ruských a běloruských sportovců, byť pod neutrální vlajkou, ale i o nevyslyšených výzvách, aby ve francouzské metropoli nemohli startovat Izraelci.

Ve stínu speciální vojenské operace

Rusové nemají omezený přístup na olympijské hry poprvé. Zatímco ale dřívější zákazy a suspendace souvisely s dopingovými skandály, z vrcholících her v Paříži bylo Rusko suspendováno kvůli zmíněné invazi na Ukrajinu.

Zákaz se vztahoval na ruské a běloruské sportovce, kteří jsou spojeni s armádními či bezpečnostními složkami, případně veřejně podpořili speciální vojenskou operaci, jak Kreml agresi vůči Ukrajině označuje. MOV jim rovněž zablokoval účast v kolektivních sportech. Atletika si pak pro ně prosadila vlastní plošný zákaz.

Sankce MOV znamenaly, že na území Ruska ani jeho spojence Běloruska nelze pořádat žádné mezinárodní sportovní akce a nesmějí se používat vlajky, státní hymny ani jakýkoli jiný národní symbol obou zemí.

Olympijské hry 2024

Letní olympijské hry se do francouzské metropole vrací po sto letech. Těšit se můžeme na nové sporty, jako je například breakdance, ale i ty tradiční. Co potřebujete vědět o olympijských hrách 2024 v Paříži a kdy jsou v akci Češi?

Mezinárodní olympijský výbor nicméně slevil ze svého původního postoje z roku 2022, kdy se uvažovalo o absolutním zákazu účasti na všech mezinárodních sportovních akcích.

„Olympijské hry nemohou zabránit válkám a konfliktům,“ uvedl MOV k rozhodování o účasti ruských a běloruských sportovců pod neutrální vlajkou. „Nemohou ani řešit všechny politické a sociální výzvy v našem světě. To je sféra politiky. Olympijské hry však mohou být příkladem pro svět, kde všichni respektují stejná pravidla a jeden druhého.“

Oficiálně se pak výbor odvolával také na používání ukrajinských sportovišť na okupovaných územích.

Do Paříže nakonec přijelo 32 „neutrálních sportovců“ z Ruska a Běloruska, kteří do pátečního poledne získali jednu zlatou a tři bronzové medaile.

Kdo startuje pod neutrální vlajkou?

Vyhýbání se tématu, mlčení. Na olympijské hry v Paříži míří 15 ruských sportovců. Přestože mohou startovat pod neutrální vlajkou díky tomu, že nepodporují Putinovu válku, kolem jejich účasti panuje skepse.

Výhrůžky Izraelcům

V kontextu rozhodnutí nechat startovat sportovce ze země, která vede válku na Ukrajině, pouze pod neutrální vlajkou, se zvedl odpor vůči účasti Izraele.

Podle některých totiž mlčení MOV o dění v Pásmu Gazy představuje dvojí metr. Židovský stát Pásmo Gazy neanektoval ani nepřevzal její sportovní organizace. Jak ale upozornil časopis Time, při vojenské operaci, která je reakcí na krvavý útok teroristů z Hamásu ze 7. října, byla zničena velká část infrastruktury, včetně sportovních zařízení.

Stadion Jarmúk pak měla izraelská armáda přeměnit v prostor pro zadržování palestinských vězňů, což Palestinský fotbalový svaz odsoudil jako „jasné porušení Olympijské charty“.

Koncem května Palestinský olympijský výbor odhadoval, že od 7. října bylo zabito 300 palestinských sportovců. O život přišel i bývalý fotbalista a trenér palestinského olympijského fotbalového týmu Hani al-Masdar.

+15

Z oficiálních míst kritika na izraelské sportovce nezaznívala, ve francouzské metropoli se ale potýkali s protesty, výhrůžkami smrtí a urážkami. Francouzské úřady jim v reakci na to poskytly ochranu.

Osmičlenná palestinská výprava je zatím v Paříži bez medaile, Izraelci jich získali sedm.

Mluvčí letošních her k protestům uvedl, že organizace „tyto činy co nejdůrazněji odsuzuje“, a dodal, že olympijské hry „jsou časem harmonie a tolerance“.

Kritické projevy vůči vedeným konfliktům se ale mohou objevit i přímo na sportovištích. Francouzské úřady podle serveru Politico například vyšetřují incident, kdy diváci během fotbalového utkání Izraele s Paraguayí rozvinuli transparent s nápisem „Genocidní olympiáda“ a měli ukazovat „provokativní gesta antisemitské povahy“.

Sportovci mají oficiálně zakázáno vyjadřovat během soutěží a oficiálních ceremonií své politické názory, někteří ale mohou hranice otestovat například tím, že odmítnou podání ruky. Dříve tak činili například ukrajinské tenistky vůči svým ruským soupeřkám nebo i irský basketbalový tým vůči tomu izraelskému.

Politika hry ovlivňovala vždy

Letošní hry v Paříži rozhodně nejsou těmi, kterých by se politika dotkla nejvíc.

Doporučované