Hlavní obsah

Válečný zločinec na olympiádě? Syrští aktivisté bijí na poplach

Foto: The Syria Campaign na síti X, SZ

Omar Al-Aroub má blízko k autoritářskému syrskému režimu, v jehož čele stojí Bašár Asad.

Syrští aktivisté tvrdí, že šéf tamního národního paralympijského výboru, blízký diktátoru Asadovi, se podílel na válečných zločinech během občanské války. Snaží se mu zabránit v účasti na olympijských hrách v Paříži.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Omar al-Aroub je šéfem syrského národního paralympijského výboru a v létě 2023 byl ve francouzské metropoli na jednání. Řada syrských opozičních novinářů a aktivistů však byla jeho účastí šokována, informuje Deutsche Welle.

Al-Aroub má blízko k autoritářskému syrskému režimu, v jehož čele stojí Bašár Asad. Syrský diktátor je obviněný ze spáchání mnoha válečných zločinů, včetně útoků chemickými zbraněmi v průběhu třináct let trvající občanské války v zemi. Al-Aroub je známý jako vysoce postavený člen ozbrojených brigád Baas, milice napojené na Asadovu vládu. Předtím byl lídrem Národního svazu syrských studentů (NUSS), který je rovněž napojen na Asadův režim.

Londýnská aktivistická skupina Syrian British Consortium (SBC) si al-Arouba všimla při zkoumání možných válečných zločinů, kterých se NUSS dopustila během protivládních protestů v letech 2011 až 2013. Vyšetřování potvrdilo jeho zapojení a podílení se na válečných zločinech, uvedla pro DW Yasmine Nahlawi, hlavní vyšetřovatelka SBC.

„Víme, že najímal jiné studenty, aby informovali o demonstrantech a podíleli se na násilném potlačování protestů. Víme, že je vyzbrojil obušky, a objevily se zprávy, že rozdával také střelné zbraně,“ řekla Nahlawi. „Máme svědectví, že vydal rozkaz použít tolik násilí, kolik bude potřeba – s výjimkou smrti. Nařídil lidem, aby vyhazovali studenty, kteří se postavili proti režimu, z oken studentských kolejí, a nařídil [svým] studentům, aby bili muže do intimních partií tak silně, až budou neplodní.“

Nahlawi a její kolegové vyslovili obavy, že se al-Aroub vrátí do Evropy, aby se zúčastnil červencových olympijských her v Paříži nebo následné paralympiády. S pomocí londýnské organizace The Syria Campaign založili na síti X petici, která vyzývá organizátory, aby al-Aroubovi účast na pařížské olympiádě zakázali. V minulosti už se olympijských her zúčastnil, a to v Tokiu v roce 2020. Na rozdíl od jiných syrských lídrů však na něj nebyl vydán zatykač a není ani na žádném sankčním seznamu.

Doporučované