Hlavní obsah

Ustřelený oštěp. V Tokiu by to stačilo na zlato, v Paříži je Vadlejch čtvrtý

Foto: Profimedia.cz

Oštěpař Jakub Vadlejch byl čtyři centimetry od olympijské medaile.

Oštěpaři Jakubu Vadlejchovi chyběly čtyři centimetry od olympijského bronzu. Ve velkolepém finále bral zlato Pákistánec Nadím rekordním hodem.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nikdy v olympijské kvalifikaci neházeli oštěpaři tak daleko. Bylo zřejmé, že Paříž uvidí velkolepé, ustřelené finále. Okruh medailových aspirantů se vyhoupl aspoň na šestici atletů. Mezi nimi i stříbrný z minulých her v Tokiu Jakub Vadlejch, ve 33 letech na vrcholu sil, letošní evropský šampion. Od medaile ho tentokrát nakonec dělí nicotné čtyři centimetry a skončí čtvrtý…

Zahříval se postupně. První pokus 80,15 metru ho nepotěšil. Jen zakroutil hlavou. Zůstal více než pět metrů za kvalifikačním hodem.

Olympiáda 2024 v Paříži

Češi vybojovali 5 medailí – 3 zlaté a 2 bronzové. Zlato získali duo Kateřina SiniakováTomáš Macháč, Josef Dostál, Martin Fuksa. Bronz si vysloužili Nikola Ogrodníková a šermíři Jakub Jurka, Jiří Beran, Martin Rubeš, Michal Čupr.

Letní olympiáda proběhla od 26. 7. do 11. 8. 2024 v Paříži. Soutěžilo se ve 32 sportech a 329 disciplínách, na olympiádu přijelo 111 českých sportovců.

Když si Keshorn Walcott narazil baseballovou čepici kšiltem dozadu a pak poslal oštěp do vzdálenosti 86,16 metru, jen zdvihl ukazováček k pařížskému nebi: Pozor, začínáme!

Po první sérii byl Vadlejch sedmý.

Ve druhé si s oštěpem ležérně zažongloval, zaplněné Stade de France, 80 tisíc diváků a mezi VIP například i hollywoodský herec Ryan Gosling, začalo tleskat: 84,52 metru.

Vadlejch pokrčil čelo. Slavný trenér Jan Železný si na tribuně odfoukl.

Posun na třetí pozici.

Jenže pak Anderson Peters oslavil pokus 87,87 metru.

Fachmani oštěpu začínají být rozehřátí.

„Ze začátku jsem se hledal, pak jsem přidával metry,“ pravil do kamery České televize Vadlejch.

Pákistánské zlaté zjevení

Pákistánec Aršad Nadím v zeleném tílku předvádí rozvážný rozběh, zacupital jako utahaný oř, styl vypadá neuhlazeně, jenže rukou švihne jako superhrdina. Letí to daleko, hodně daleko, pořád to letí! 92, 97 metru! Dámy a pánové, olympijský rekord je překonán.

Soupeře nejspíš v tu chvíli napadlo, že mohl zůstat u kriketu, jenže neměl na něj kvůli sbírání bavlny tolik času. Takže 92,97 metru.

„Nebyl jsem jediný, kdo na to koukal jako blázen. Nádherně trefil oštěp, letěl téměř sám,“ zíral Vadlejch.

To bude fuška. Zlato visí vysoko.

Němec Julian Weber hodí 87,33 metru a skočí na chvíli na třetí místo.

Keňan Yego se položí po hodu udatnou hrudí na zem. 87,72 metru by stačilo na minulých hrách v Tokiu na zlato. A nejen tam. Jenže teď je to informace dobrá leda pro zajímavost.

Obhájce olympijského zlata Ind Čopra ne a ne překonat hranici 90 metrů. 89,45 metru a druhé místo.

Třetí série. Vadlejch posílá oštěp do vzdálenosti 88,50 metru, krásný výkon. Patnáct centimetrů pod jeho letošním maximem, kterým získal v Římě evropské zlato. Na hrách v Paříži je z toho průběžná třetí pozice. Zatleská si, zapumpuje pěstí, leč ve tváři má soustředěnost, nehne brvou. Desátý nejdelší hod kariéry nemusí na medaili stačit.

A jak se ukáže, ani stačit nebude.

Grenaďan Peters, dvojnásobný světový šampion, překonává českého atleta o čtyři centimetry. Vážně 88,50 metru nestačí ani na bronz? Sakra práce! V Tokiu bral za 86,67 metru stříbro, Čopra za 87,58 metru zlato, jenže netřeba vzpomínat. Realita je jiná.

Vadlejchovi další tři pokusy nevychází.

Nadím ještě potvrdí zlato dalším hodem přes 90 metrů. Hlavu zaboří do země, poklekne, pomodlí se.

Působí jako zjevení, jež se na velkých mítincích objevuje jen výjimečně. Ostatně letos házel pouze jednou. Ovšem házet umí, loni na mistrovství světa získal stříbro a odsunul Vadlejcha na třetí místo. Teď si zlepšil osobní maximum o více než dva metry a vymazal 16 let starý olympijský rekord Nora Andrease Thorkildsena. Pákistán v olympijské historii získal všechny tři zlaté v pozemním hokeji, v atletice neměl až dosud žádnou.

Nadím roky trénoval bez trenéra, ale už jistě nelituje, že nehraje milovaný kriket. I tohle je krásný olympijský příběh. „Je to olympijský šampion, historický unikát,“ smeká Vadlejch.

Brambora jej sice pranic netěší, avšak dělal, co mohl. „Výkon skvělý, pořadí horší. Chtěl jsem medaili, čtyři centimetry budou hodně dlouho mrzet,“ povzdechl si. „Mám ve sbírce šest velkých medailí, vyhrané Diamantové ligy, takže čtvrté místo je pro mě nezvyklé a musím to vstřebat. Ale ten výkon je jedním z nejkvalitnějších v novodobé olympijské historii. Myslím, že se mi to rozleží a budu za to rád, jenže ty medaile jsou krásné a líbila by se mi.“

Doporučované