Hlavní obsah

Úspěch z paralympijských her. David Kratochvíl si doplaval pro zlato

Foto: Český paralympijský výbor, Seznam Zprávy

Paralympijský šampion se zlatou medailí ze závodu 400 metrů volný způsob, kterou vybojoval na loňském mistrovství světa v Manchesteru.

Šestnáctiletý nevidomý plavec David Kratochvíl vybojoval zlato na paralympijských hrách v Paříži v disciplíně na 400 metrů volný způsob. Informoval o tom Český paralympijský tým na síti X.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

O první oko přišel kvůli rakovině sítnice v necelém roce, o druhé v šesti. „Rodiče mě na to připravili tak, že jsem se vůbec nebál,“ řekl český parasportovec v rozhovoru pro Seznam Zprávy před hrami v Paříži. V rozhovoru také přiznal, že by pro něj byla medaile z paralympiády splněný sen. Ten se mu nyní vyplnil a on vyhrál v závodě na 400 metrů volný způsob.

David Kratochvíl je také držitelem dvou světových rekordů – na 50 a 200 metrů znak. Loni si doplaval na mistrovství světa v disciplíně 400 metrů volný způsob pro zlatou medaili a letos na jaře k ní přidal dalších pět medailí včetně titulu mistra Evropy. Studuje na tachovském gymnáziu a po maturitě by rád vystudoval psychologii. Kromě plavání se věnuje šachům, hraje na kytaru, na klavír i akordeon.

Závod kategorie S11 vyhrál Kratochvíl v evropském rekordu 4:26,34 minuty přesně s pětisekundovým náskokem.

Kratochvíl triumfem při paralympijském debutu navázal na titul mistra světa, který na stejné trati vybojoval vloni v Manchesteru. Na letošním mistrovství Evropy ve Funchalu získal na kraulařské čtyřstovce stříbro.

Na paralympiádě v Paříži bude startovat ještě v dalších pěti kategoriích: volný způsob 50 metrů, znak 100 metrů, polohový závod 200 metrů, prsa 100 metrů, motýlek 100 metrů.

Hry začaly slavnostně ve čtvrtek a potrvají do 8. září. Česko na nich zastupuje 32 sportovců.

V plavání jsou sportovci rozděleni do 14 klasifikačních tříd dle svého postižení.

Plavci s tělesným postižením jsou zařazování do tříd 1 až 10. Nižší třída odpovídá těžšímu postižení. Plavci je udělena jedna třída pro styl motýlek a volný způsob (S), jedna třída pro prsa (SB) a jedna třída pro polohový závod (SM). Výsledkem klasifikace je například S4/SB3/SM4.

Plavci se zrakovým postižením jsou zařazováni do tříd S11 – S13, kde třída S11 je určena pro sportovce s absolutní ztrátou zraku – na závodech musí plavat se začerněnými plaveckými brýlemi, třída S13 pro sportovce s nejmenší ztrátou, nebo nejmenším poškozením zraku.

Třída S14 je určena pro plavce s mentálním postižením.

Doporučované