Hlavní obsah

Umělou inteligencí proti urážkám. MOV chce chránit sportovce před online útoky

Foto: Shutterstock.com

Útoků na účet sportovců je více než kdy dříve. Ilustrační fotografie.

Elitní sportovci čelí otřesným online útokům. Mezinárodní olympijský výbor odhaduje, že během her v Paříži vznikne na sociálních sítích více než půl miliardy příspěvků, některé z nich jsou nenávistné či dokonce vyhrožují násilím.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Podle odhadu Mezinárodního olympijského výboru (MOV) vznikne během letošních letních olympijských her  více než půl miliardy příspěvků na sociálních sítích, informuje BBC. Jsou nejen projevem fandění a národní hrdosti, ale také nenávisti, urážení, obtěžování a dokonce i vyhrožují násilím.

Nenávistné příspěvky jsou rizikem pro duševní zdraví olympioniků, nemluvě o jejich výkonu. MOV proto řeší, jak za pomoci systému umělé inteligence nehodným příspěvkům předcházet. Nástroje umělé inteligence bude texty prověřovat, aby sportovce ochránila před kyberšikanou a urážkami.

Počet útoků na internetu ve vrcholovém sportu narůstá a mnozí sportovci požadují, aby se pro jejich ochranu dělalo více. Například americká tenistka Sloane Stephensová informovala, že v minulosti po zápase obdržela více než 2000 urážlivých zpráv. Anglický fotbalista Jude Bellingham se zase vyjádřil k rasistickým urážkám, které jsou pravidelně směrované na něj i další hráče, přičemž Anglická fotbalová asociace oznámila, že financuje policejní jednotku zaměřenou na stíhání osob, které hráče urážejí.

„Olympijské hry se v posledních letech stále více zaměřují na ochranu duševního zdraví sportovců. Svět sportu musí počítat s tím, jakou roli hrají sociální sítě,“ sdělila vedoucí oddělení bezpečného sportu MOV Kirsty Burrowsová. „Umělá inteligence není všelék, ale je důležitou součástí v boji proti útokům. Bez systému umělé inteligence by nebylo možné se s objemem dat vypořádat,“ dodala.

Při velkém objemu obsahu nestačí funkce vyhledávacího filtru, která zachytí konkrétní škodlivá slova nebo fráze. Je zapotřebí nástroje, který dokáže zpracovat význam obsahu, tedy nejnovější generace umělé inteligence. „Tyto nástroje využívají mnohostranný přístup,“ vysvětlil Qublai Ali Mirza, docent univerzity v Gloucestershire, který se zabývá propojením umělé inteligence a kyberšikany.

Pod pojem „kyberšikana“ se řadí

- verbální útoky a dehonestování, pomlouvání, očerňování

- dehonestování pomocí fotografie či videa

- vyhrožování

- vydírání, takzvaný sextortion (sexuální nátlak)

- krádež identity, tvorba falešných profilů (např. na seznamkách, inzeráty)

- kyberšikana uvnitř online her, krádež postav apod.

Doporučované