Hlavní obsah

Ze sklepa ke triumfu v Paříži. Ukrajinská výškařka si výhru nenechá pro sebe

Foto: Profimedia.cz

Jaroslava Mahučichová slaví na Stade de France v Paříži zisk zlaté medaile ve skoku do výšky během olympijských her v Paříži, 4. srpna 2024.

aktualizováno •

Jaroslava Mahučichová se rozhodla z pařížské výhry podpořit svou zemi, která už déle než 900 dní vzdoruje ruským invazním silám.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Olympijská šampionka Paříže 2024, fenomenální skokanka do výšky Jaroslava Mahučichová darovala část své výhry na pomoc válkou ohroženým zvířatům na Ukrajině.

Rodačka z Dnipra se sama v začátcích ruské invaze musela před ruskými raketami schovávat. Tehdy, na konci února 2022, opustila svůj domov ve městě, které bylo pod pravidelným ruským ostřelováním. Odstěhovala se ke své trenérce na venkov. Když se rozezněly sirény, schovávaly se ve sklepě.

Na halové MS v Bělehradu v březnu 2022 cestovala houževnatá, tehdy 21letá dívka autem tři dny. Skočila 202 cm a - vyhrála.

Odešla do Německa, kde momentálně žije a trénuje. Ale na svou zemi nezapomíná. „Chci poděkovat ozbrojeným silám Ukrajiny a všem vojákům, dobrovolníkům a lidem, kteří nás podporují,“ řekla Mahučichová novinářům po své olympijské výhře v Paříži. „Tahle medaile je pro celou mou vlast.“

Teď část ze své výhry domů posílá, jak informovala ve čtvrtek ukrajinská organizace pro záchranu zvířat UAnimals. Sportovkyně jí věnovala milion hřiven, tedy v přepočtu přes 550 tisíc korun. A dále přímo podpořila čtyři konkrétní útulky.

„V současné době je na Ukrajině mnoho zvířat bez domova a útulky potřebují podporu, aby se mohly postarat o každé z nich,“ citoval atletku web Novynarnija. „Kromě finanční a dobrovolnické podpory můžete také adoptovat zvířata z prověřených útulků do své vlastní rodiny. I můj kocour je z útulku, není čistokrevný, ale je to ten nejlepší kocour na světě a můj nejoblíbenější skokan. Takže pokud máte možnost zachránit zvíře – zachraňte ho!“

Mluvčí UAnimals Ljudmila Smoljarová v prohlášení ocenila laskavý čin sportovkyně. „Díky němu získají tisíce zvířat léky, jídlo a své vlastní teplé místo na spaní. Jsme také vděční za ochotu hovořit o ochraně zvířat a přitahovat pozornost široké veřejnosti k tomuto tématu. Sníme o tom, že jednoho dne se pomoc zvířatům stane běžnou a každodenní záležitostí v ukrajinské společnosti, a právě takové silné hlasy, jako je hlas Jaroslavy Mahučichové, přibližují tento okamžik,“ uvedla.

Mahučichová, která je nejen olympijskou vítězkou, ale také mistryní světa v hale i pod širým nebem a evropskou šampionkou, rovněž slíbila připsat část bonusu vypláceného za výhru ve prospěch Ozbrojených sil Ukrajiny a fondu psychologické podpory.

Doporučované