Hlavní obsah

Triatlonisté v Paříži museli zrušit trénink. Kvůli znečištění Seiny

Foto: Pierre Laborde, Shutterstock.com

Řeka Seina je znečištěna po včerejším silném dešti. Ilustrační snímek.

Po červencových testech byla Seina považována za dostatečně čistou pro plavání, ale silný déšť, který se ve francouzském hlavním městě během posledních 48 hodin objevil, způsobil, že se kvalita vody snížila.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Znečištění řeky Seiny si vynutilo zrušení plánovaného nedělního plaveckého tréninku olympijských triatlonistů v Paříži. Ve společném prohlášení Paříže 2024 a Světového triatlonu se uvádí, že testy prokázaly, že kvalita vody nedosahuje přijatelné normy. Informoval o tom web BBC Sport.

„Prioritou je zdraví sportovců. Testy provedené v sobotu v Seině odhalily úroveň kvality vody, která podle názoru mezinárodní federace World Triathlon neposkytuje dostatečné záruky pro konání závodu,“ uvádí se v prohlášení.

„Vzhledem k předpovědi počasí na příštích 48 hodin jsou Paříž 2024 a Světový triatlon přesvědčeny, že se kvalita vody před zahájením triatlonových závodů 30. července vrátí pod limitní hodnoty,“ dodalo.

Výrazné deště mohou vést k vyplavení nezpracovaných odpadních vod do řeky. „Jak bylo pozorováno v červenci, s letními podmínkami, kdy je více slunečního svitu a panují vyšší teploty, se kvalita vody v Seině výrazně zlepšila,“ dodává se v prohlášení.

Pokud by kvalita vody v den závodu nedosáhla požadované normy, jsou v programu triatlonových závodů zařazeny dva náhradní dny, 1. a 2. srpna. Pokud však nebude kvalita vody shledána vyhovující ani v těchto dnech, plavecká část triatlonu bude vypuštěna a stane se z ní duatlon. Plavecké závody na otevřené vodě se v případě potřeby mohou přesunout do Vaires-sur-Marne na řece Marně východně od Paříže.

Doporučované