Hlavní obsah

Superhrdina Djokovič, nejlepší tenista všech dob. Svůj odkaz stále posouvá

Foto: Profimedia.cz

Novak Djokovič si na olympiádě splnil další sen a milník.

Srbský tenista Novak Djokovič zlatem na olympijských hrách zkompletoval kariérní Golden Slam. To se ani Rogeru Federerovi nepodařilo. A v sedmatřiceti stále nemá dost.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když srbský tenista Novak Djokovič získal zlato na olympijských hrách v Paříži a zkompletoval kariérní Golden Slam, čímž ještě zvýraznil svůj fantastický odkaz v celé sportovní historii, vyťukal na sociální síť: „Srbsko, podařilo se nám to! Miluji tě, Nola.“

Za pár hodin si jeho vyznání k lásce vlasti přečetlo pět milionů lidí.

Olympiáda 2024 v Paříži

Češi vybojovali 5 medailí – 3 zlaté a 2 bronzové. Zlato získali duo Kateřina SiniakováTomáš Macháč, Josef Dostál, Martin Fuksa. Bronz si vysloužili Nikola Ogrodníková a šermíři Jakub Jurka, Jiří Beran, Martin Rubeš, Michal Čupr.

Letní olympiáda proběhla od 26. 7. do 11. 8. 2024 v Paříži. Soutěžilo se ve 32 sportech a 329 disciplínách, na olympiádu přijelo 111 českých sportovců.

Nolovi se podařilo něco skutečně výjimečného a znovu se mezi tenisovými milovníky rozhořela vášnivá debata o nejlepším hráči všech dob.

Kurážný Novak Djokovič, či gentleman Roger Federer?

„Určitě Djokovič,“ vypálí Jiří Novák, česká tenisová legenda. „Vždycky jsem byl Federerovec, ale Novak svými úspěchy už ho trumfl. Tím nechci tvrdit, že je kvalitnější tenista než Roger nebo Nadal, tohle je odskočená trojka v celém tenise. Navzájem si brali grandslamové tituly. Špatně se to srovnává s dobou a s hráči třeba před padesáti lety,“ řekla Seznam Zprávám devětačtyřicetiletá někdejší světová pětka, jež ještě na kurtech s trojicí superhrdinů měřila své schopnosti.

Novák se může pyšnit skalpy všech tří, byť se začínajícím mládencem Djokovičem se potkal jen ve čtyřhře. „Na turnaji v Umagu. Bylo mu asi sedmnáct a už tehdy bylo znát, jaký je to talent,“ vybaví si.

Jasno o největším tenistovi všech dob má také aktuální nejlepší český tenista Jiří Lehečka. „Novak dokázal, že v tenise není statisticky nikdo lepší než on. Myslím si, že tento jeho vytoužený poslední velký titul potvrdil, že je to doopravdy GOAT tohoto sportu,“ říká uznale. „Jsem za něj strašně rád, moc mu to přeju. Když člověk ví, co všechno tenisu obětoval a co pro to dělá, tak mu to snad ani nejde nepřát.“

Djokovič ve finále her udolal Španěla Carlose Alcaraze v parádním zápase na antukovém dvorci Philippea Chatriera po dvou hodinách a 52 minutách dvakrát 7:6. Nasazené dvojce a vítězi letošního Roland Garros oplatil porážku z červencového finále Wimbledonu a vyhrál první turnaj v sezoně.

Až příště, amigo

Mimochodem, ve Wimbledonu se Djokovič s Novákem potkali v zázemí v posilovně a třebaže se neviděli sedmnáct let, Novak za Novákem přišel, vřele ho pozdravil, podal ruku a poptal se, jak se mu daří. „To bych dodal k debatě o tom, jaký je Nole člověk. Nemůžu na něj říct nic špatného, i když někdo tvrdí, že je arogantní,“ má Novák opačnou zkušenost.

Tu svou přidává také dvaadvacetiletý Lehečka: „Novaka vnímám jako inspiraci a názornou ukázku, jak se to dělá nejlépe. Osobně jsem s ním mluvil jen párkrát a vždycky s ním byla sranda. Byl velice sdílný.“

Djokovič, vítěz rekordních 24 grandslamových turnajů, získal kariérní Golden Slam jako pátý hráč v historii. Před ním ovládli olympiádu i všechny čtyři grandslamy z mužů jen Američan Andre Agassi a Španěl Rafael Nadal. Z tenistek tento milník zvládly Němka Steffi Grafová a Američanka Serena Williamsová.

„Dal jsem do toho srdce, duši, tělo, prostě všechno, abych vyhrál olympijské zlato. Byla to úžasná bitva, úžasný souboj,“ zářil Djokovič, jenž při absenci Itala Jannika Sinnera plnil roli turnajové jedničky do puntíku. V sedmatřiceti.

Na síti X pak ještě Alcarazovi pogratuloval k vynikající olympiádě. „Vzhledem k vašemu věku, vaší energii a způsobu hry vás pravděpodobně čeká dalších dvacet olympiád. Vaše zlato přijde,“ napsal. „Až příště, amigo.“

Dosud byl Djokovič na olympijských hrách nejlépe třetí v Pekingu v roce 2008. Při předchozích třech olympijských startech prohrál dvakrát v semifinále (2012 a 2020) a ztratil i zápasy o bronz. „I proto jsem před finálovým utkáním nebyl tak nervózní, protože medaili už jsem měl jistou,“ líčil.

Celý jeho počin je o to mimořádnější, že na začátku června absolvoval operaci kolena a přišel o post jedničky. Dostat se bleskově do vrcholné formy? Pro fachmana ve svém oboru žádný problém. Za pár týdnů postoupil do finále Wimbledonu, olympijským turnajem pak prošel bez ztráty setu a triumfoval pod pěti kruhy jako nejstarší tenista od roku 1908. Jednadvacetiletému Alcarazovi vzal příležitost stát se nejmladším tenisovým olympijským šampionem v historii. Španělská hvězda utrpěla první porážku po dvanácti zápasech. „V těžkých chvílích do toho dal něco extra a trefoval neuvěřitelné údery. Takhle prohrát opravdu bolí,“ neskrýval Alcaraz slzy.

Jedničkou 428 týdnů

Djokovič si prošel tenisovou akademií Nikoly Piliče v Mnichově, na okruhu je od roku 2003. Zdárně bojuje proti času. Dokázal toho tolik, až z toho padají klobouky i brady. V čele žebříčku ATP dohromady strávil rekordních 428 týdnů (druhý Roger Federer byl jedničkou 310 týdnů).

V roce 2016 se stal prvním hráčem v historii, který na odměnách vydělal přes 100 milionů dolarů (nyní téměř 185 milionů). Triumfů mohl mít ještě více, nebýt covidu, neboť jako neočkovaný přišel o několik grandslamových účastí, předloni byl kvůli tomu dokonce deportován z Austrálie. I to je ukázka toho, že zůstává vždy svůj a nepodléhá tlaku okolí, ačkoli tím přichází o výhody i miliony.

Nejdéle jej trénoval bývalý československý reprezentant Marián Vajda. „Můj výborný kamarád. Takže i od něj vím, jaký Djokovič je ve skutečnosti člověk,“ pokračuje Novák.

Kromě Vajdy vedli Djokoviče také Andre Agassi, Radek Štěpánek, Boris Becker či Goran Ivaniševič. Tihle všichni brousili jeho hru k dokonalosti. „Nemá slabinu, naprosto komplexní tenista, co umí úplně všechno na nejlepší úrovni,“ chválí Novák.

Oceňuje také to, jak Djokovičovi až na malé výjimky drží tělo, jak zvládá velkou zátěž. US Open začne v New Yorku za necelý měsíc a s pýchou srbského národa se musí zase počítat jako s hlavním aspirantem na titul. „Je toho rozhodně schopný,“ žasne Novák.

Doporučované