Hlavní obsah

Rumunský premiér se na protest nezúčastní závěrečného olympijského ceremoniálu

Foto: Profimedia.cz

Rumunská gymnastka Ana Bǎrbosuová přišla o bronzovou medaili.

Rumunský premiér se nezúčastní závěrečného ceremoniálu olympiády v Paříži na protest proti verdiktu rozhodčích vůči rumunským gymnastkám. Jednali podle něj nečestným způsobem.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Rumunský premiér Marcel Ciolacu se odmítl zúčastnit závěrečného ceremoniálu olympijských her na protest proti finále ženských gymnastek. Dvě rumunské gymnastky v něm nezískaly medaili, informuje americká CNN. „S Anou Bǎrbosuovou a Sabrinou Maneca-Voineaovou jednali rozhodčí ve finále naprosto nečestným způsobem,“ uvedl Ciolacu.

Bǎrbosuová skončila na čtvrtém místě po zvratu událostí kolem americké gymnastky Jordan Chilesové, která původně skončila na pátém místě se skóre 13,666 bodu. Její trenéři podali žádost o zpochybnění hodnocení obtížnosti, které jí udělili rozhodčí, a uspěli. Američanka získala další 0,1 bodu a umístila se na bronzové příčce, ze které sesadila Bǎrbosuovou. Ciolacu označil tento krok za nepřijatelný. Odvolání podle něj nerozumějí trenéři ani špičkoví technici.

Olympiáda 2024 v Paříži

Češi vybojovali 5 medailí – 3 zlaté a 2 bronzové. Zlato získali duo Kateřina SiniakováTomáš Macháč, Josef Dostál, Martin Fuksa. Bronz si vysloužili Nikola Ogrodníková a šermíři Jakub Jurka, Jiří Beran, Martin Rubeš, Michal Čupr.

Letní olympiáda proběhla od 26. 7. do 11. 8. 2024 v Paříži. Soutěžilo se ve 32 sportech a 329 disciplínách, na olympiádu přijelo 111 českých sportovců.

„Je nepřijatelné, aby v takovéto soutěži, která podporuje hodnoty jako respekt, porozumění a kvalitu, byla dívka, která poctivě získala medaili, brutálně připravena o výsledek své čtyřleté práce! Nemohl jsem se dívat na její slzy a s klidem přijmout, že něco takového je naprosto normální!“ prohlásil.

„A skutečnost, že stovky milionů diváků z celého světa byly stejně jako my Rumuni touto hrůznou scénou šokovány, ukazuje, že někde v systému organizace této soutěže je něco špatně,“ dodal.

Sabrina Maneca-Voineaová dostala penále 0,1 bodu za opuštění žíněnky, i když se podle videa nezdálo, že by cvičební plochu skutečně překročila. Rumunská gymnastická federace předložila Mezinárodní gymnastické federaci žádost o podrobnou analýzu, proč byl trest udělen.

Doporučované