Hlavní obsah

Přijeďte do Paříže, zabijeme vás. Izraelští sportovci čelí výhrůžkám smrtí

Foto: Profimedia.cz

Vyloučení Izraele a Ruska z olympiády požadovali propalestinští aktivisté na mítinku v Paříži.

E-maily s výhrůžkami smrtí vygeneroval robot a ne skutečná organizace, která by mohla představovat hrozbu. I tak ale vyrazí na olympiádu ozbrojení agenti tajné služby Šin bet.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Izraelští sportovci mířící na olympiádu do Paříže dostali během týdne výhrůžky smrtí. Informovala o tom izraelská média.

Server Walla News napsal, že sportovcům přicházely online zprávy psané špatnou hebrejštinou, někteří také přijali hovory ze zahraničních čísel. Ve čtvrtek a v pátek dostalo výhrůžky smrtí e-mailem hned 15 olympioniků. E-mail byl podepsaný Organizací na obranu lidu, která však neexistuje, poznamenal server The Times of Israel. Pisatelé hrozí, že „poškodí jakoukoliv přítomnost Izraele na olympiádě“ a že „židovská lobby kontrolující francouzský parlament už nebude o ničem rozhodovat“.

V dopise se dále píše, že „osud sionistů bude stejný jako osud Palestinců v Gaze, pokud budou i nadále všechny ohrožovat“.

Olympiáda 2024 v Paříži

Češi vybojovali 5 medailí – 3 zlaté a 2 bronzové. Zlato získali duo Kateřina SiniakováTomáš Macháč, Josef Dostál, Martin Fuksa. Bronz si vysloužili Nikola Ogrodníková a šermíři Jakub Jurka, Jiří Beran, Martin Rubeš, Michal Čupr.

Letní olympiáda proběhla od 26. 7. do 11. 8. 2024 v Paříži. Soutěžilo se ve 32 sportech a 329 disciplínách, na olympiádu přijelo 111 českých sportovců.

„Proto nejste zváni do Paříže 2024. Pokud přijedete, vezměte v úvahu, že máme v úmyslu zopakovat události z Mnichova 1972,“ pokračuje e-mail s odkazem na masakr na olympiádě v Mnichově, při kterém teroristická skupina Černé září vtrhla do olympijské vesnice a vzala izraelské sportovce jako rukojmí. Jedenáct olympioniků a jednoho německého policistu tehdy teroristé zavraždili. „Připravte se na intifádu,“ radí pisatel izraelským sportovcům.

Pozvánka na vlastní pohřeb

Někteří izraelští sportovci, včetně vlajkonoše zahajovacího ceremoniálu, judisty Petera Palčika, obdrželi pozvání na vlastní pohřby.

Zaměstnanci bezpečnostních složek nicméně v pátek oznámili, že hrozby prozkoumali a zjistili, že je vygeneroval robot a ne skutečná organizace, která by mohla představovat hrozbu pro sportovce.

Jak informoval francouzský týdeník Le Point, organizátoři chystají během her ceremonii k uctění památky zavražděných. Místo a čas, kde se obřad uskuteční, z bezpečnostních důvodů neprozradili.

„Bylo nám jasné, že se takový troll objeví. Připravili jsme se na to. Dali jsme sportovcům instrukce, co dělat, když se to stane, a měli jsme na toto téma řadu mítinků,“ řekla šéfka izraelského olympijského výboru Jael Aradová.

Výhrůžky pokračovaly i o víkendu. Poté, co letadlo s izraelskými sportovci přistálo v Paříži, informoval britský list The Daily Telegraph o ozbrojených agentech izraelské tajné služby Šin bet, kteří byli vysláni do Paříže na dosud největší bezpečnostní operaci během olympiády.

Izraelský ministr kultury a sportu Miki Zohar listu řekl, že bezpečnostní přípravy na pařížskou olympiádu začaly už před rokem a že se rozpočet za tu dobu zdvojnásobil, aby reagoval na výhrůžky přicházející s válkou Izraele proti Hamásu.

Her se zúčastní 88 izraelských sportovců. Všichni obdrží bezpečnostní instrukce od Šin bet, stejně jako jejich týmy, řekl Zohar. Ne všichni budou mít bodyguardy, dodal. „Snažíme se, aby se sportovci cítili svobodně, ale také bezpečně a nebáli se. Nechceme, aby si příliš všímali ochranky,“ řekl.

Velkou bezpečnostní výzvou je už zahajovací ceremoniál, který proběhne v centru města na Seině, ne tedy na stadionu, jak je obvyklé. To s sebou samozřejmě nese bezpečnostní rizika, i proto bude 10 500 přítomných olympioniků hlídat na 40 tisíc příslušníků bezpečnostních složek.

Izraelci si pochvalují spolupráci s francouzskou vládou, nebezpečí si ale uvědomují - bývalý šéf Šin bet Jaakov Peri řekl, že zaútočit může Hamás i jiná teroristická organizace, nebezpečí vidí i v tamní hladině antisemitismu. „Téměř za vším stojí Írán,“ poznamenal.

Zvláštní bezpečnostní opatření si pak vyžádají zejména tréninky a zápasy izraelského fotbalového týmu.

Kromě výše zmíněných výhrůžek se odpůrci Izraele snažili zabránit jeho účasti na olympiádě i legální cestou. Palestinský olympijský výbor žádal vyloučení Izraele z her kvůli tomu, že podle něj páchá Izrael v Pásmu Gazy genocidu, další skupiny pak z obdobných důvodů požadovaly vyloučení Izraele i Ruska. Mezinárodní olympijský výbor ale ani v jednom případě nevyhověl.

Prazdroj dal olympiádě vale

Za současných podmínek odmítá olympijské hry podporovat i Pilsner Urquell, peníze plánuje poslat českým sportovcům. Pivovaru vadí účast ruských a běloruských olympioniků, kterým MOV dovolil soutěžit pod neutrální vlajkou. Argumenty Prazdroje, ale i dalších sponzorů, si přečtěte v článku.

Doporučované