Hlavní obsah

Pařížská policie uzavřela břehy Seiny, přístupné jsou jen na propustku

Foto: Pierre Laborde, Shutterstock.com

Na březích řeky Seiny se bude konat zahajovací ceremoniál letošních olympijských her. Ilustrační fotografie.

V okolí Seiny v Paříži začala ve čtvrtek platit bezpečností opatření. Do zóny se dostanou pouze lidé, kteří zažádali o přístup a obdrželi vstupní QR kód. Uzávěra bude platit do ukončení zahajovacího ceremoniálu olympijských her.

Článek

V centru Paříže podél břehů řeky Seiny začala ve čtvrtek platit olympijská zóna, která má sloužit jako protiteroristické opatření, informuje zpravodajská agentura AP. Zóna uzavřela kilometry dlouhou oblast jak pro Pařížany, tak pro turisty.

Do zóny se mohou dostat pouze ti, kteří předem zažádali o speciální propustku. Pomocí QR kódu pak projdou přes policejní kontrolní stanoviště dále za kovové zábrany vymezující bezpečnostní zónu zřízenou k ochraně zahajovacího ceremoniálu olympijských her 26. července.

Přestože úřady systém kódů oznámily již loni a několik měsíců se setkávaly s místními obyvateli, aby jim omezení vysvětlily, ne všichni o něm věděli. „To už je přes čáru,“ postěžoval si agentuře AP Nassim Bennamou, poslíček, kterému byl odepřen přístup na ulici vedoucí ke katedrále Notre-Dame. „Dokonce i GPS je zmatená, netuším, jak se dnes dostanu do práce,“ dodal.

Omezení se dotklo i turistů, kteří museli být přesměrováni, aby se dostali k nejznámějším pařížským památkám. „Netušili jsme, že potřebujeme QR kód,“ řekl agentuře AP 55letý Takao Sakamoto, který se nemohl dostat k Eiffelově věži. Nakonec si ji vyfotil pouze z dálky, zpoza plotů a policejních aut.

Naopak zahraniční návštěvníci, kteří přístupový QR kód mají, si mohou užívat téměř prázdné centrum Paříže. „Je to neskutečné, opravdu máme pocit, že jsme tu jediní,“ řekla Sarah Bartnicková z Kanady.

Opatření vstoupilo v platnost ve čtvrtek 18. července brzy ráno a potrvá až do slavnostního ceremoniálu. Paříž se ho rozhodla uspořádat na řece, nikoli na stadionu, jak tomu bylo v předchozích hostitelských městech. Většina bezpečnostních opatření na řece bude po skončení ceremoniálu odvolána.

Doporučované