Hlavní obsah

Pařížská cesta za vítězstvím. Fanoušci věří v úspěch českých sportovců

Foto: Filip Langer

Český fanoušek v Paříži na olympijských hrách.

České olympioniky vyrazila do Paříže podpořit skupina fanoušků ze Šumavy a Prahy. Svou výpravu ne nadarmo označují jako „cestu za vítězstvím“. Seznam Zprávám popsali své dojmy z návštěvy letních her.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Několikatýdenní čekání pro dvě skupiny českých fanoušků skončilo v týdnu, kdy přicestovali do francouzské metropole. „Cesta byla bez problémů. Autem nám to ze Šumavy trvalo 11 hodin bez velkých kolon a zdržení,“ říká Filip. Problémy nenastaly ani na německo-francouzských hranicích, kde jsou kvůli zvýšení bezpečnosti na olympiádě až do konce září zavedené dočasné kontroly.

Po příjezdu se skupina fanoušků ubytovala. Vše proběhlo hladce, a tak se šli projít pařížskými uličkami. „Naše cesta za vítězstvím začíná v hospodě. Francouzské. Proto pivo a víno. Takový pařížský Karlín,“ zažertovali. Hned druhá v pořadí byla nutná fotka s Eiffelovkou.

Olympiáda 2024 v Paříži

Češi vybojovali 5 medailí – 3 zlaté a 2 bronzové. Zlato získali duo Kateřina SiniakováTomáš Macháč, Josef Dostál, Martin Fuksa. Bronz si vysloužili Nikola Ogrodníková a šermíři Jakub Jurka, Jiří Beran, Martin Rubeš, Michal Čupr.

Letní olympiáda proběhla od 26. 7. do 11. 8. 2024 v Paříži. Soutěžilo se ve 32 sportech a 329 disciplínách, na olympiádu přijelo 111 českých sportovců.

Atmosféra olympijské Paříže skupinu z Šumavy a Prahy okouzlila. „Všude jsou fanoušci ze všech koutů světa, vlajky, dresy, je to úžasný,“ nedokážou si vynachválit olympijské prostředí.

Bezpečnostní opatření napříč Paříží

V pátek už nastal čas zavítat na beachvolejbalové zápasy. Před vstupem na stadion museli fanoušci projít dvěma bezpečnostními prohlídkami. „Bylo to rychlé a s úsměvem.“ Na samotném stadionu poblíž Eiffelovy věže, na který se vejde téměř 13 tisíc diváků, pak čeká pro zapálené fanoušky spousta stánků s oficiálními merch produkty nebo nealko nápoji. Povolené je ale i sbalit si vlastní láhev s vodou.

Foto: Radek Hron

Momentka z beachvolejbalového zápasu.

Právě bezpečnost je v souvislosti s olympiádou velmi skloňované téma. Kvůli obavám z nejrůznějších útoků v ulicích hlídkují tisíce policistů a vojáků. Jenže i tak už bylo několik sportovců a fanoušků v olympijském dějišti okradeno. I tak se čeští fanoušci v Paříži cítí bezpečně.

A bezpečnostní opatření se promítla i do dopravy. I v tomto případě ale skupiny fanoušků z Česka neregistrují výraznější problémy. „Doprava funguje dobře, ale metro je přeplněné. Na delší vzdálenosti jezdíme taxíkem, ve čtyřech se nám to i docela vyplatí,“ říkají.

Radost v Českém olympijském domě

Někteří zavítali dokonce i do Českého olympijského domu a vychutnali si i s olympioniky první medailovou radost. Jistotu cenného kovu ve čtvrtek přinesl postup Kateřiny Siniakové a Tomáše Macháče do tenisového finále ve smíšené čtyřhře. „Naprosto úžasná atmosféra v Českém olympijském domě. Otevřený je od 12:00 do noci. Vstup se platí, ale od 21:30 je vstup zdarma,“ popisovala Klára.

Před Českým domem v Paříži je také k vidění socha Davida Černého, kterou postavil na počest sedminásobné olympioničky Věry Čáslavské. Po závěrečném ceremoniálu 11. 8. se přesune do Prahy.

Celkově do Paříže přicestovalo již více než 10 tisíc českých fanoušků. Ministerstvo zahraničí na konci června odhadovalo, že olympijské hry navštíví až 50 tisíc českých sportovních nadšenců.

Prohlédněte si fotogalerii z Českého domu při zahájení OH:

+4

Doporučované