Hlavní obsah

Olympionik odsouzený za znásilnění nebude bydlet s ostatními sportovci

Foto: Profimedia.cz

Nizozemský plážový volejbalista Steven van de Velde.

Nizozemský plážový volejbalista Steven van de Velde byl v roce 2016 odsouzen ke čtyřem letům vězení za znásilnění dvanáctileté dívky. Po roce ho propustili, letos bude na olympiádě v Paříži reprezentovat Nizozemsko.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nizozemský plážový volejbalista a odsouzený násilník Steven van de Velde se bude na letních olympijských hrách v Paříži držet v ústraní. Nebude proto bydlet v olympijské vesnici a během akce také nebude mluvit s novináři. Informoval o tom nizozemský server NL Times.

Van de Veldeho účast na hrách vyvolala nedávno kritiku. Nyní devětadvacetiletý hráč byl v minulosti odsouzen za to, že třikrát znásilnil dvanáctiletou britskou dívku.

Olympiáda 2024 v Paříži

Češi vybojovali 5 medailí – 3 zlaté a 2 bronzové. Zlato získali duo Kateřina SiniakováTomáš Macháč, Josef Dostál, Martin Fuksa. Bronz si vysloužili Nikola Ogrodníková a šermíři Jakub Jurka, Jiří Beran, Martin Rubeš, Michal Čupr.

Letní olympiáda proběhla od 26. 7. do 11. 8. 2024 v Paříži. Soutěžilo se ve 32 sportech a 329 disciplínách, na olympiádu přijelo 111 českých sportovců.

Navzdory tomu sportovec s „plnou podporou“ Nizozemské volejbalové federace dorazil do Paříže. Podpořil ho i Nizozemský olympijský výbor. „Po propuštění van de Velde vyhledal a absolvoval odborné poradenství. Svému okolí –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ soukromě i profesně –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ prokázal sebepoznání a sebereflexi,“ uvedly organizace ve společném prohlášení.

Uvedly, že litují dopadu nepředvídané a obnovené pozornosti vůči všem, jež trpí traumatem v důsledku sexuálních deliktů a nevhodného chování. „V zájmu dotčených osob nebudou v této věci vydávána žádná další prohlášení,“ dodaly.

Britský bulvární deník The Sun se pozastavuje nad tím, že van der Velde bude na olympiádě držen od novinářů. Považuje to za odchylku od praxe, kdy sportovci po výkonu tradičně prochází zónou, kde čelí otázkám. Podle deníku to může vyvolat dojem, že pořadatelé chrání usvědčeného násilníka.

Mezinárodní olympijský výbor se brání, že neměl žádnou roli při výběru volejbalisty do nizozemského týmu.

Sportovci bylo v době sexuálního útoku 19 let. S dívkou se seznámil na sociálních sítích, v srpnu 2014 odcestoval do Spojeného království a ve městě Milton Keynes jí poskytl alkohol a znásilnil ji. Britské úřady případ zaregistrovaly vzhledem k jejímu věku: van de Velde ji ráno poslal na kliniku pro plánované rodičovství, aby si vzala „pilulku po“.

Van de Velde se pak vrátil do Nizozemska, v lednu 2016 ho ale vydali do Británie. Soud mu vyměřil čtyřletý trest odnětí svobody, který si mohl odpykat v Nizozemsku. Po roce byl propuštěn.

Po propuštění uvedl: „Chci napravit všechny nesmysly, které se o mně psaly, když jsem byl zavřený. Schválně jsem nic z toho nečetl, ale chápu, že to bylo dost zlé, že jsem byl označen za sexuální zrůdu, za pedofila. To ale nejsem –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ opravdu nejsem.“

Doporučované