Hlavní obsah

Nevhodné oblečení už v Pekingu vedlo k diskvalifikaci. I mezinárodnímu sporu

Foto: Profimedia.cz

Sara Takanašiová krátce po diskvalifikaci ze soutěže smíšených družstev.

Šaty dělají člověka. A v případě olympijských her také ukončují sny sportovců a rozdmýchávají mezinárodní spory. Jeden takový – kvůli kroji – se rozhořel mezi Pekingem a Soulem.

Článek

Své o tom ví pětice závodnic, které z finále skoku na lyžích smíšených družstev vyřadily příliš volné nohavice. Kombinézy sportovkyň dle zpráv neodpovídaly předpisům. Mezi lyžařkami diskvalifikovanými z pondělního závodu je Sara Takanašiová z Japonska, Daniela Iraschko-Stolzová z Rakouska, Němka Katharina Althausová a norská dvojice Anna Odine Stroemová a Silje Opsethová. Tým každé země se skládá ze dvou mužů a dvou žen. Všechny čtyři vyřazené týmy platily za favority soutěže.

Konkrétně kombinéza Japonky Takanašiové byla o dva centimetry širší, než povoluje norma. Vhodný střih oděvu závodníka musí odpovídat tělesným rozměrům, zatímco velikost lyže je určena indexem tělesné hmotnosti. Sebemenší volnost kombinézy poskytuje sportovcům větší vztlak ve vzduchu.

„Těšily jsme se na druhou soutěž na olympijských hrách,“ řekla Althausová novinářům krátce po diskvalifikaci. „Mezinárodní lyžařská federace nám to svojí akcí pokazila – pokazila ženské skoky na lyžích. Naše jména jsou teď venku a jsme za pitomce. Tak ničíte národy, rozvoj a celý sport,“ dodala pro agenturu Reuters.

Japonská skokanka byla ve svém následném vyjádření značně sebekritičtější. Na instagramu uveřejnila emotivní omluvu. „Velmi mě mrzí, že tentokrát moje diskvalifikace v soutěži smíšených skupin mužů a žen zmařila šanci na medaile pro japonský tým,“ napsala Takanašiová. „Je neměnným faktem, že moje selhání změnilo život všem,“ řekla. „Omluva medaili nevrátí.“

Představitelka Mezinárodní lyžařské federace Aga Baczkowska pro norskou veřejnoprávní televizi NRK uvedla, že je zodpovědností každého týmu, aby byly kombinézy v souladu s pravidly.

Skokanský závod smíšených družstev je součástí zimních olympijských her poprvé. Země, které se na akci kvalifikují, musí podle americké stanice NBC přihlásit dva muže a dvě ženy. Diskvalifikovány byly pouze ženy.

Diskvalifikovaná Norka Opsethová po incidentu novinářům sdělila, že ve stejné kombinéze soutěžila v sobotu, aniž by měl kdokoli jakékoli připomínky. „Nevím, co říct. Jsem opravdu otřesená. Je mi líto, že jsem byla diskvalifikovaná,“ řekla pro Reuters.

Také Takanašiová v „nevhodné“ kombinéze bez problémů soutěžila už o víkendu.

V disciplíně nakonec zlato získal slovinský tým, sportovci ROV stříbro a Kanada si domů odváží bronz. Kanaďanka Abigail Strateová k diskvalifikaci kolegyň řekla, že nejde o neobvyklou situaci. „Vybavení je ve sportu velice důležité, k diskvalifikacím dochází. Při skocích na lyžích se to stává velmi často a skutečnost, že se to stalo na olympiádě, jen dokazuje, že se pravidla berou přísně a vážně vzhledem k tomu, že jde o absolutně nejvyšší úroveň sportu,“ sdělila Yahoo News.

Hádka o kroj a nakládané zelí

Vášně na mezinárodním poli rozdmýchal už zahajovací ceremoniál. Jižní Koreu pobouřila čínská účastnice oděná do tradičního korejského kroje hanbok. Podle Jihokorejců jde jen o další pokus Číny přivlastnit si část korejské kultury. Obě země už spor o kulturní dědictví jednou zažily, a to v případě korejského národního pokrmu kimči, připomíná The Guardian.

Čínská strana se nicméně kritice brání tvrzením, že rozhodnutí zařadit účastnici oděnou do hanboku mělo symbolizovat etnickou rozmanitost obyvatel Číny. Uznávanou menšinovou skupinou v Číně jsou asi dva miliony etnických Korejců, z nichž asi polovina žije na čínské straně severokorejské hranice.

Čínské velvyslanectví v Soulu uvedlo, že účastnice slavnostního zahájení, která byla oděna do hanboku, je členkou joseonjok – etnické menšiny s kořeny v Koreji. „Je jejich přáním a právem, aby se zástupci každé etnické skupiny v Číně účastnili mezinárodní sportovní soutěže a hlavní národní události zimních olympijských her v Pekingu ve svých tradičních kostýmech,“ uvedl podle tiskové agentury Yonhap mluvčí velvyslanectví. Dále dodal, že Čína „respektuje“ korejské historické a kulturní tradice, a vyzval Jihokorejce, aby „respektovali emoce“ čínských etnických menšin.

Je však nepravděpodobné, že by vyjádření ambasády uklidnilo protičínský hněv v Jižní Koreji. Olej do ohně totiž přilévají i jihokorejští politici.

„Neprahněte po naší kultuře, postavte se proti kultuře přivlastňování,“ napsal na Facebooku Lee Jae-myung, kandidát na nového jihokorejského prezidenta. Poslanec Demokratické strany Lee So-young dodal, že „to není poprvé, co Čína představila korejskou kulturu, jako by byla její vlastní“. Naznačil, že by se protičínský sentiment mohl do budoucna stát překážkou pro vzájemnou diplomacii.

Vztahy mezi oběma zeměmi jsou na štíru od roku 2017, kdy Jižní Korea souhlasila s rozmístěním amerického protiraketového systému ve snaze zmírnit hrozby ze strany Severní Koreje. Následoval čínský zákaz vycestování do Jižní Koreje a uzavření desítky provozoven jihokorejských supermarketů Lotte Mart.

Na stranu Jihokorejců se ve sporu o korejský krok postavil i Christopher Del Corso, chargé d'affaires ad interim na americké ambasádě v Soulu. „Co se vám vybaví, když se řekne Korea? Kimči, K-pop , K-drama… a samozřejmě hanbok,“ napsal v úterý na twitteru a přidal hashtag #OriginalHanbokFromKorea a fotografii, na které má tento oděv na sobě.

Právě zmiňované nakládané zelí kimči je považované za nezbytnou součást korejské gastronomie. V roce 2020 získal certifikaci od Mezinárodní organizace pro standardizaci (ISO) čínský pokrm z nakládané zeleniny pchao cchaj, často používaný v sečuánské kuchyni. Čínské státní médium Global Times pak napsalo, že tento status je „mezinárodním standardem pro kimči průmysl, kterému vévodí Čína“. Samotná zmínka o kimči Jihokorejce pobouřila natolik, že místní média nešetřila ostrými slovy. Mimo jiné zaznělo, že čínská „bezostyšná touha po kimči je podobná jejich snaze o ovládnutí světa“.

Peking 2022 je pro Jihokorejce prozatím spíš frustrující záležitostí. Dva jihokorejští rychlobruslaři na krátké dráze, Hwang Dae-heon a Lee June-seo, byli během semifinále diskvalifikováni za porušení pravidel. Do finále se tak dostali dva čínští sportovci a hostitelská země získala zlato a stříbro.

Ani tato diskvalifikace nezůstala bez politické odezvy. Park Joo-min, poslanec vládnoucí strany, uvedl, že by se organizátoři olympijských her měli „za sebe stydět“. Podle něj Peking proměnil hry v „místní čínskou událost“. Korejský sportovní a olympijský výbor se chystá podat odvolání k Arbitrážnímu soudu pro sport, aby „formalizoval nespravedlnost tohoto rozhodnutí“.

Doporučované