Hlavní obsah

Olympijská vítězka se odhlásila z Paříže kvůli videu, kde bičovala koně

Foto: Profimedia.cz

Charlotte Dujardinová na snímku z roku 2023.

Jezdkyně Charlotte Dujardinová má šest olympijských medailí, z toho tři zlaté. V Paříži ale další nepřidá, z her se odhlásila. Za chybu se prý hluboce stydí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Charlotte Dujardinová, trojnásobná olympijská vítězka z Velké Británie, se v úterý odhlásila z her v Paříži kvůli videu, na němž uštědřila koni 24 ran bičíkem.

Přední drezurní hvězda, která má již nyní šest cenných olympijských kovů a mohla se stát nejlépe oceněnou britskou olympioničkou vůbec, uvedla, že se hluboce stydí. „Objevilo se čtyři roky staré video, na kterém je vidět, že jsem se během koučování dopustila chyby v úsudku,“ uvádí 39letá jezdkyně ve svém prohlášení.

Inkriminované video bylo zasláno úřadům a zatím není dostupné veřejnosti. Britský deník The Telegraph ovšem spekuluje, že by se tak mohlo stát během středy.

Dujardinová se okamžitě vzdala členství v týmu Velké Británie a řídicí orgán jezdeckého sportu FEI ji dočasně suspendoval na šest měsíců.

Olympijské hry 2024 v Paříži

V Paříži se ve dnech od pátku 26. července do neděle 11. srpna 2024 uskuteční XXXIII. letní olympijské hry. Budou mít netradiční zahajovací ceremoniál v centru města a dva nové sporty, každá z medailí bude obsahovat kousek železa z Eiffelovy věže.

Jezdecká federace potvrdila, že má k dispozici videozáznam, na němž je vidět, že se „během tréninku vedeného v soukromé stáji paní Dujardinové dopustila jednání, které je v rozporu se zásadami dobrých životních podmínek koní“.

Sama olympionička bude prý plně spolupracovat se všemi mezinárodními i domácími orgány, které se na vyšetřování budou podílet.

Doporučované