Hlavní obsah

Bezpečnost na olympiádě: Co vás čeká a kde se v Paříži nejvíce krade

Foto: Profimedia.cz

Olympijské hry v Paříži odstartují 26. července.

K návštěvě bezprostředního okolí sportovišť budete potřebovat QR kód. Bez něj se před začátkem olympiády k nábřeží Seiny a Eiffelově věži nedostanete.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Samozřejmě. Pro nás na ministerstvu vnitra je to už tři roky každodenní práce.“ Takto odpověděl francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin na otázku deníku Le Parisien, zda jsou bezpečnostní složky připravené na blížící se olympijské hry v Paříži. Jeho optimismus sdílí i socialistická starostka francouzské metropole Anne Hidalgová.

Darmanin řekl, že v současné době nemají tajné služby žádné signály o potenciálních hrozbách týkajících se her. Připustil nicméně, že riziko teroristických útoků zůstává vysoké, zvláště ze strany organizace Islámský stát – Chorásán (právě ta se přihlásila k nedávnému útoku v Rusku).

Desítky tisíc policistů a vojáků

Na bezpečnost her by mělo v Paříži dohlížet celkem 53 tisíc policistů a vojáků, na úvodní ceremoniál se pak počítá s ostrahou v počtu 45 tisíc. Na východě Paříže – na pláni Reuilly – vyroste improvizovaný vojenský tábor o kapacitě 5000 mužů.

Už jen výběr lidí zaměstnaných při organizaci akce byl pro bezpečnostní aparát složitým úkolem.

Hned 2720 zájemců bylo z bezpečnostních důvodů odmítnuto, 82 z nich je v policejních materiálech označeno písmenem S, což jsou lidé představující riziko pro stát. Dalších 304 lidí figurovalo v policejních složkách jiným způsobem – v 54 případech šlo o stoupence ultrapravice, ve 104 o aktivisty ultralevice, 146 osob bylo spojeno s radikálním islámem.

Dalších 579 zájemců pak bylo vyřazeno kvůli vměšování ze zahraničí – šlo například o Rusy a Bělorusy podezřelé z možné špionáže.

Paříž před sportovním svátkem

Zcela zásadním opatřením bude z hlediska bezpečnosti uzavření pásu kolem Seiny ve dnech 18. až 26. července. Další uzavírky okolí sportovišť budou následovat v průběhu her. Ochranu účastníků zahajovacího ceremoniálu mají podle policie zajistit QR kódy, bez nichž se do oblasti vyznačené šedou barvou nedostanete. Pro získání QR kódu je potřeba požádat na webu o takzvaný Le Pass Jeux. Žádat lze od 13. května, vydává ho policejní prefektura.

V perimetru, který bude veřejnosti uzavřený, se nalézají i slavné pamětihodnosti, ať už muzea LouvreMusée d’Orsay, nádraží Austerlitz, nebo Institut arabského světa. Ty zůstanou přístupné z jiných vchodů mimo protiteroristický perimetr za předpokladu, že si do nich předem rezervujete vstupenky a prokážete se průkazem totožnosti.

Omezení v dopravě

Výrazná omezení čekejte v dopravě. V protiteroristickém perimetru bude podle ministra vnitra na výše zmíněný týden uzavřeno asi 15 stanic metra, šest stanic metra a tramvají pak bude uzavřeno během celé olympiády. Jedná se o stanice Champs-Elysées – Clémenceau, Concorde, Tuileries, Colette-Besson, Porte-d’Issy a Porte de Versailles.

V této oblasti zůstanou pro automobilovou dopravu otevřené pouze čtyři mosty: Notre Dame, Sully, Léna a Invalidovna.

Olympiáda v Paříži 2024 přehledně

  • Na které sporty se můžeme těšit a kdo je maskotem pařížských olympijských her? Jak se dařilo českým sportovcům v Tokiu 2021? Čtěte níže v článku.
  • Místo stadionů za městem vtáhnou Pařížané sport i ceremoniály do centra a k památkám. Podívejte se na fotky níže, jak bude vypadat zahájení i sport v Paříži.

Otázkou je, jak moc mohou bezpečnost v Paříži ovlivnit parlamentní volby, které se uskuteční 30. června a 7. července. Průzkumy naznačují, že podpora krajně pravicového Národního sdružení od evropských voleb nijak neklesla, strana má ale zároveň zvláště v metropoli spoustu odpůrců. Demonstrace po skončení voleb jsou tak prakticky jisté.

Ministr vnitra Gérald Darmanin ve výše zmíněném rozhovoru řekl, že obavy má pouze z prvního dne po volbách, během olympiády by už podle něj měl být klid.

Co se týče kriminality, ta se podle posledních policejních statistik v Paříži snižuje. Přispěly k tomu policejní akce zaměřené například proti drogovým gangům, jako je operace Place net, nebo také častější přítomnost policistů v prostředcích hromadné dopravy.

Nejčastější jsou krádeže věcí z auta

V oblasti, kde bude probíhat nejvíce soutěží, policie provádí operaci „nulová kriminalita“, kterou zahájila už v roce 2022. V oblasti Trocadéro – Martova pole – Eiffelova věž došlo v prvních třech měsících roku 2024 k poklesu fyzických útoků o 58 procent (ve srovnání se stejným obdobím roku 2023) a majetkové útoky klesly ve stejném období o 18 procent.

Policisté vytipovali i čtvrti, kde dochází k jednotlivým druhům zločinu nejčastěji. Krádeží aut je nejvíce v 16. pařížském obvodu. Vůbec nejčastějším trestným činem jsou pak krádeže věcí z aut – jejich počet sice nepatrně klesl, stále jich je ale přes 16 tisíc ročně. Nejrizikovější jsou v tomto směru opět 16. a 19. pařížský obvod.

V úmyslných napadeních a ublíženích na zdraví „vedou“ okrajové obvody, konkrétně 19., 15., 12., 13. a 20. pařížský obvod. Vzhledem k malému počtu obyvatel je relativně velký počet útoků i v prvním pařížském obvodu, což je logické vzhledem k tomu, že je hojně navštěvovaný Pařížany i turisty.

Úmyslné poškození cizí věci je pak nejčastější v 16. a 19. pařížském obvodu. Oproti situaci před několika lety se naopak výrazně zlepšila bezpečnostní situace v 18. obvodu, v němž leží slavný Montmartre.

Veškeré údaje z ministerstva vnitra najdete na této interaktivní mapě.

Doporučované