Hlavní obsah

Olympiáda dávno opustila své původní myšlenky, píší čtenáři k začátku her

Foto: Shutterstock.com

Olympijské hry se letos konají v Paříži. I tam natáčela dokumentaristka Haruna Honcoop. (Ilustrační foto)

Současná podoba olympiády je natolik nabubřelá, že by se měla zrušit, říká filmařka Haruna Honcoop. Svým filmem Olympijský mezičas upozorňuje na dopady her na místa jejich konání. Čtenáři diskutují, jestli lze akci zachránit.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Redakce Seznam Zpráv vybrala do Fóra čtenářů zajímavé názory z diskuze u článku o neudržitelnosti stávajícího modelu olympijských her.

Miroslav Bednar: Olympiáda by měla být takového rozsahu, aby ji byly schopny pořádat i menší země. Teď už to je jen o těch velkých, které na to mají nebo seženou dostatek peněz. Třeba ČR nebo podobné země už nemají šanci něco podobného zorganizovat a zaplatit. A bylo by to i takové pestré, kdyby to mohly pořádat i menší země, kterých je daleko víc než těch velkých.

Josef Svárovský: Olympiádu jako takovou bych nezavrhl, ale neměly by být tak megalomanské s využitím stávajících sportovišť a popřípadě nových, které budou mít pro města dalšího sportovního a jiného využití. Dnes jedna země předhání druhou, čím více ohromí, a z postavených objektů se stává to, o čem píše (dokumentaristka Honcoop v původním článku, pozn. red.). (Redakčně kráceno)

Juraj Uhrinovský: Pokud by měla být olympiáda oslavou sportu, líbila by se mi forma více měst, kde by se konala. Ať se koná na celém světě. Různé sporty v různých městech a státech. Jsem asi idealista (a možná mi to někdo dá sežrat), proč by nešlo, aby se to rozdělilo do více států. V současné podobě je to opravdu neudržitelné, proti přírodě a proti lidem, kde se to koná. Pokud bychom z toho chtěli vytěsnit politiku a byznys, tak by se to muselo zrušit.

Marek Čech: Dalo by se říct, že článek je stavěn pouze z jednoho úhlu pohledu.

Až na to, že co slovo, to pravda. Olympiáda se naprosto změnila. Nejde o oslavu sportu, ale o peníze a politiku.

Stanislav Dubský: Já s tím negativním pohledem zase tak nesouhlasím. Beru to tak, že je to obrovská sportovní událost, jíž se účastní sportovci z množství zemí světa, kde na to sportovně mají a mohou si to i finančně dovolit. Má svoji tradici a její komerční pozadí v současnosti je logické, dokonce správné a umožňuje tak mnoha milionům lidí sledovat nádherné sportovní přenosy. Ekologickou kritiku pokládám za zcela neadekvátní a stejně tak pokládám za dětinské tahat do toho předsudky vůči sportovcům z důvodu jejich národnosti nebo státní příslušnosti. Politiku bych do toho vůbec netahal, a kdyby bylo na mně, tak tam prostě mohou být účastni sportovci z celého světa, bez ohledu na to, kde kdo proti komu právě válčí a jak je tato válka interpretována mocnostmi. (Redakčně kráceno)

Jaroslav Rodzenák: Současné olympiády jsou jen o lidské nenažranosti a rozežranosti na hony vzdálené myšlenkám i představám Coubertina. Je to hnus, i z těchto důvodů odmítám tuto sledovat a nadšeně tleskám vnímavosti filmařky.

Fórum čtenářů

Redakce Seznam Zpráv vybírá nejzajímavější příspěvky z diskuze čtenářů (některé mohou být redakčně kráceny). Zajímají nás vaše názory na aktuální témata a vážíme si diskutérů, kteří debatují slušně, k věci a dodržují kodex diskuzí SZ.

Své postřehy k tématu můžete redakci Seznam Zpráv také psát na e-mail forumctenaru@sz.cz.

Václav Šubrt: Já pořád nechápu, proč by měl být tak nebetyčný problém uspořádat olympiádu bez těchto vedlejších negativních efektů. Velká města, zvlášť ta turisticky atraktivní, obvykle mají potřebnou infrastrukturu (ubytovací kapacity, MHD) a jsou zvyklá na to, že třeba 20 % z jejich populace tvoří návštěvníci.

Obvykle také mají potřebná sportoviště, nebo aspoň některá z nich. Tribuny pro diváky se dají sestavit a po skončení akce zase rozebrat. Olympijská vesnice, kde všichni sportovci bydlí pohromadě, je docela zbytečnost, úplně by stačilo, kdyby byla místem, kde se potkají, budou se tam udělovat medaile, pořádat kulturní akce. Bydlet mohou rozeseti po městě, stejně jako ostatní návštěvníci. Takže, i když to nikdy nebude úplně levné, nevidím důvod, proč by muselo jít o tak megadrahou záležitost.

  • Veronika Pavlíčková (reaguje): Vy máte dojem, že některé z měst má ubytovací kapacity pro tisíce sportovců a jejich realizačních týmů a další desítky tisíc lidí, co se přijedou podívat? Francouzi oznámili, že oficiální zahájení bude na tribunách sledovat pouhých 300 tisíc diváků (měl to být až dvojnásobek). Navíc se jedná o desítky různých sportů, které potřebují i specifická sportoviště.

Olympiáda 2024 v Paříži

Češi vybojovali 5 medailí – 3 zlaté a 2 bronzové. Zlato získali duo Kateřina SiniakováTomáš Macháč, Josef Dostál, Martin Fuksa. Bronz si vysloužili Nikola Ogrodníková a šermíři Jakub Jurka, Jiří Beran, Martin Rubeš, Michal Čupr.

Letní olympiáda proběhla od 26. 7. do 11. 8. 2024 v Paříži. Soutěžilo se ve 32 sportech a 329 disciplínách, na olympiádu přijelo 111 českých sportovců.

Petr Zajíc: Nemyslím si, že je doping problémem pouze olympiády. Je bohužel součástí celého sportu a zatracovat kvůli němu olympijské hry je dle mého názoru nesmysl.

Hlavní problém vidím v tom megalomanství. Na prvních letních olympijských hrách v Aténách 1896 bylo, podle údajů z internetu, 43 disciplín v 10 sportech. V Tokiu 2020 bylo 339 disciplín v 50 sportech! Osobně bych vyřadil všechny kolektivní sporty (beztak mají svoje vlastní mistrovství světa) a rázem by se hry smrskly na mnohem rozumnější velikost. (Redakčně kráceno)

Jiří Tušek: OH jsou sice obrovský byznys, jsou zpolitizované a v některých zemích se určitě nehledělo na udržitelnost, ale pořád je to setkání sportovců za účelem podání vrcholných sportovních výkonů a slouží také k prezentaci sportů, které nejsou na výsluní popularity, jako jsou například lukostřelba, gymnastika, moderní pětiboj a podobně. (Redakčně kráceno)

Jan-Matěj Rak: Osobně bych považoval za rozumné, kdybychom se prostě dohodli na jednom místě, kde se bude olympiáda pořádat pokaždé.

Doporučované