Hlavní obsah

Nepodala ruku Rusce. Teď draží zlatou olympijskou šavli na zbraně proti Rusům

Foto: Profimedia.cz

Olha Charlanová po vítězství na olympijských hrách v Paříži, 3. 8. 2024.

Ukrajinská šermířka Olha Charlanová na hrách v Paříži vybojovala bronz v individuální soutěži a přidala zlato v soutěži týmů. Šavli, kterou použila k vítěznému zásahu, hodlá vydražit ve prospěch ukrajinské armády.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Třiatřicetiletá Olha Charlanová se svými výkony na pařížských hrách zapsala do ukrajinské historie coby rekordmanka v počtu olympijských medailí.

Charlanová jich během své kariéry posbírala šest, o jednu tak překonala dosud vedoucí plavkyni Janu Kločkovou. Zlato brala v týmové soutěži už v Pekingu v roce 2008, v Riu přidala týmové stříbro a individuální bronz, bronzová byla v Londýně. A teď vybojovala zlato (týmové) a bronz.

A právě šavli, jíž zasadila ve finále týmového turnaje na OH v Paříži vítězný úder, se rozhodla věnovat do charitativní dražby. „Veškerý výtěžek půjde na nákup robotických věží ShaBlya,“ píše na svých stránkách web Novynarnija.

Systém věže s otočným stativem může být podle ukrajinských médií vyzbrojen kulometem 7,62 mm, M240 nebo M2, automatickým granátometem a dalšími zbraněmi pro zásah na cíle vzdálené až 1200 metrů. Ukrajinská armáda využívá kulometné věže k vytváření obranných pozic, eliminaci nepřátelské pěchoty i lehkých obrněnců.

Foto: x.com/FedorovMykhailo

ShaBlya.

Nadační fond Serhije Prytuly, který dražbu šavle vyhlásil, pak zřídil ještě speciální bankovní účet. Za každou zaslanou částku vyšší než 200 hřiven se dárce stane účastníkem tomboly o vlajku podepsanou Olhou Charlanovou. A ten, kdo dá nejvíce, vyhraje „Kávu s Olhou“.

Pro Charlanovou je to od vypuknutí ruské agrese už několikátý počin, kterým se snaží přispět na obranu své země. V minulosti dala dražit některé ze svých medailí (za svou bohatou kariéru jich vybojovala více než sto), nebo třeba panenku Barbie se svou podobou, kterou na její počest nechala v roce 2020 vyrobit společnost Mattel. Unikátní panenka vynesla peníze na rehabilitaci zraněných ukrajinských vojáků.

Vojákům – a nejen jim – pak věnovala v děkovné řeči i své pařížské vítězství. V rozhovoru, který poskytla stanici Deutsche Welle, řekla, že je šťastná, že mohla své zemi bojující s ruskými okupanty poskytnout důvod k oslavě. „Je to pro mě výjimečné vítězství, protože je pro mou zemi. Je to pro lidi na Ukrajině, je to pro obránce (vojáky), je to pro sportovce, kteří sem nemohli přijet, protože je zabilo Rusko,“ řekla.

Na svou dost možná poslední olympiádu v kariéře se čtyřnásobná mistryně světa v této disciplíně přitom málem nedostala. Měla za to, že její šance kvalifikovat se zmařila diskvalifikace na mistrovství světa v Miláně v roce 2023.

Ukrajinská šermířka tam zvítězila nad Annou Smirnovovou z Ruska poměrně jasným rozdílem 15:7. Po zápase obě ženy sejmuly masky a Ruska vykročila vpřed k podání ruky, avšak její soupeřka gesto „odmítla“ pozvednutím meče, aby si od ní udržela odstup.

Ruska rychle stáhla napřaženou ruku a zastavila se. Charlanová se v okamžiku otočila a opustila kolbiště.

Pozápasové gesto s napřaženým mečem se používalo v souvislosti s pandemií covidu-19, v té době dokonce nahradilo podání ruky. V tomto případě však gesto Ukrajinky mělo jiný důvod, zcela zřejmý: Ukrajinka zkrátka odmítla podat ruku Rusce.

„Myslela jsem si, že to je konec. Že tímhle moje kariéra skončí,“ svěřila se posléze listu The Guardian.

Její vyřazení skutečně znemožnilo kvalifikaci na Paříž 2024 standardní cestou, ale zásah prezidenta Mezinárodního olympijského výboru Thomase Bacha, bývalého šermíře, jí nakonec místo na hrách zaručil. „Alespoň někdo rozpoznal kolektivní trauma, které utrpěly miliony Ukrajinců,“ poznamenal autor článku Nick Ames.

Charlanová ani s odstupem nelituje: „Za to, co jsem udělala, jsem sklidila hodně nenávistných komentářů. Ale lidé, kteří takto mluví, nechápou, co znamená válka. Bohužel - já to vím, stejně jako to ví každý jiný ukrajinský sportovec. Sportujeme, ale jsme občané Ukrajiny a bojujeme za naši zemi různými způsoby. Máme k tomu jasný postoj: že musíme světu ukázat, co se děje, protože ne každý to plně chápe.“

Doporučované