Hlavní obsah

Kvalita vody v Seině nedovolila závodit. Triatlon se přesunul na středu

Foto: Shutterstock.com

Silné deště způsobily v Seině zvýšené množství E. coli a dalších bakterií. Ilustrační fotografie.

Organizátoři uvedli, že se pokusí uspořádat mužský triatlon ve středu. Na ten samý den je naplánován také závod žen, v obou případech ale ještě budou provedeny finální testy, podle nichž se rozhodne.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Olympijský triatlon mužů plánovaný na úterý byl odložen. Stalo se tak kvůli obavám z kvality vody v pařížské řece Seině, kde se měla konat plavecká část závodu. Testy prokázaly, že kvalita vody nedosahuje přijatelné normy, informovala agentura AP.

„Vzhledem k posledním informacím o počasí bylo rozhodnuto, že závod v triatlonu mužů se uskuteční 31. července v 10:45. Ženský triatlon by se měl uskutečnit ve stejný den v osm hodin,“ stojí v prohlášení organizátorů.

Olympiáda 2024 v Paříži

Češi vybojovali 5 medailí – 3 zlaté a 2 bronzové. Zlato získali duo Kateřina SiniakováTomáš Macháč, Josef Dostál, Martin Fuksa. Bronz si vysloužili Nikola Ogrodníková a šermíři Jakub Jurka, Jiří Beran, Martin Rubeš, Michal Čupr.

Letní olympiáda proběhla od 26. 7. do 11. 8. 2024 v Paříži. Soutěžilo se ve 32 sportech a 329 disciplínách, na olympiádu přijelo 111 českých sportovců.

Náhradní termín je případně plánován na pátek – pohotovostní den vyhrazený pro výjimečné události. Pokud ani v pátek nebude vše v pořádku, sportovci budou závodit pouze v duatlonu. Plavecké závody na otevřené vodě se v případě potřeby mohou přesunout do Vaires-sur-Marne na řece Marně východně od Paříže.

Silné deště obecně způsobují zvýšení hladiny E. coli a dalších bakterií v Seině. Paříž zažila liják během pátečního zahajovacího ceremoniálu olympijských her a déšť pokračoval i v sobotu. Plavecká část tréninků, která měla triatlonistům umožnit seznámit se s tratí, byla zrušena v neděli i v pondělí.

Snahy o vyčištění Seiny probíhaly již nějakou dobu před olympiádou. Práce zahrnovaly vylepšení městské kanalizační sítě a výstavbu záchytného a čisticího systému za 1,4 miliardy eur (36 miliard korun), který má zadržovat bakteriemi zatíženou dešťovou vodu při přívalových deštích a který byl uveden do provozu před měsícem.

Doporučované