Hlavní obsah

Medailové naděje české výpravy: Krpálkův hattrick, divoká voda i ženský tenis

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Judista Lukáš Krpálek opět patří k tradičním medailovým nadějím.

V Tokiu jedenáct, kolik v Paříži? Deset medailí pro české sportovce se jeví jako reálný odhad.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Obligátní otázku na počet olympijských medailových nadějí nemá rád. „Nerad o tom mluvím, v tomhle jsem ze sportu pověrčivý,“ zavrtí hlavou Martin Doktor, sportovní ředitel Českého olympijského výboru a šéf olympijských výprav.

Nicméně za jedenáct let ve funkci dostal od svého předchůdce Františka Dvořáka poměrně sofistikovaný vzorec, jenž plus minus na výpočet získaných medailí funguje. „Franta mi vždycky říkal: Dej si na papír všechny potenciální medailové naděje a vyděl to třemi. Většinou to tak dopadlo,“ usměje se padesátník Doktor, dvojnásobný zlatý olympionik v rychlostní kanoistice z her v Atlantě 1996.

Olympiáda 2024 v Paříži

Češi vybojovali 5 medailí – 3 zlaté a 2 bronzové. Zlato získali duo Kateřina SiniakováTomáš Macháč, Josef Dostál, Martin Fuksa. Bronz si vysloužili Nikola Ogrodníková a šermíři Jakub Jurka, Jiří Beran, Martin Rubeš, Michal Čupr.

Letní olympiáda proběhla od 26. 7. do 11. 8. 2024 v Paříži. Soutěžilo se ve 32 sportech a 329 disciplínách, na olympiádu přijelo 111 českých sportovců.

Pokud takový papír sám pro sebe sepsal, nahlédnout do něj nenechá. „Takhle to dělat nebudu. Nechci sportovce dostat pod tlak,“ omluví se. „Naučil jsem se říkat, že chceme, aby si dovezli kus Eiffelovky, a to znamená, že ty medaile budou mít, protože Eiffelovka je v medaili.“

Tak se pojďme na česká medailová želízka v Paříži podívat.

Deset medailí by bylo fajn

Z minulých letních her v Tokiu silně poznačených ponurou atmosférou prázdných tribun a otravného testování na covid si česká výprava přivezla rekordní počet jedenácti medailí - čtyři zlaté, čtyři stříbrné a tři bronzové.

Je tedy nač navazovat. „Říkám si, že kdyby bylo deset medailí, bylo by to fajn,“ poví Doktor. „To, že máme medailové naděje, je jasné. Máme tady iks mistrů světa, obhájce zlata.“

Aniž by je dostával pod tlak, jmenuje sportovce, kteří s tímto závažím na krku počítají. Kupříkladu dvojnásobného olympijského šampiona v judu Lukáše Krpálka. „V tom tlaku žije dlouhou dobu, na něj už to žádný tlak není.“

Znamenitou formu během sezony měli i další čeští fachmani ve svých oborech. Světovým zlatem zazářili beachvolejbalisté Ondřej Perušič a David Schweiner. Stejně tak lukostřelkyně Marie Horáčková. Tenistka Barbora Krejčíková zase ovládla slovutný Wimbledon.

Výčet sezonních úspěchů zástupců z tuzemské kotliny tím zdaleka nekončí. „Naděje máme u vody, v tenisu také obhajujeme. Máme mistry světa beachvolejbalisty, lukostřelkyni Marušku Horáčkovou. Kuba Vadlejch ví, proč sem jede,“ zmíní Doktor bronzového oštěpaře ze šampionátu v Budapešti. Opomenout nelze ani střelce na 50 metrů libovolnou malorážkou Jiřího Přívratského.

Podobně to vidí i bookmakeři a sázkové kanceláře. „Pro medaili, a to možná i zlatou, jedou oštěpař Jakub Vadlejch, kanoista Martin Fuksa, judista Lukáš Krpálek, kajakář Jiří Prskavec, tenistky Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková, beachvolejbalisté David Schweiner a Ondřej Perušič, ale i další naši sportovci. Třeba bronzový z posledních olympijských her – šermíř Alexander Choupenitch,“ uvedl mluvčí Tipsportu Jiří Hadrava.

113 sportovců ve 23 sportech

Když jsme u šermu, zapomínat by se nemělo ani na tým kordistů, který větří šanci. „Mým osobním cílem je jedině medaile,“ prohlásil kurážně kapitán Jakub Jurka. „Olympijské hry jsou v tomhle strašně jednoduché. Historii píší medailisté. Být v top osm na světovém poháru nebo mistrovství světa je zvučný výsledek, ale být bez medaile z olympiády je vlastně úplně k ničemu, protože na to nenalákám sponzora. Je to hodně nekompromisní. Ale zážitek to bude tak jako tak.“

Bylo by to překvapení, jistě, ale k těm dochází ve sportu pravidelně. „Já vždycky čekám na překvapení,“ kývne Doktor. „Někdo takový tam bude.“

Třeba judistka Renata Zachová, mistryně Evropy v kategorii do 63 kilogramů. „Medaile by byla super, ale budu spokojená do sedmého místa,“ podotkla. „Mohu porazit každou soupeřku, ale také s každou prohrát. Tak nevyzpytatelná je naše váhová kategorie.“

Evropskou šampionkou je rovněž osmnáctiletá cyklistka Iveta Miculyčová ve freestyle BMX. „Tohle je úplný vrchol, kdy ze sebe vydám všechno. Buď to vyjde, nebo skončím poslední,“ pojede, místy i poletí z rampy, na hraně možností.

Půjde o to, prodat formu v pravou chvíli. „Jsou to olympijské hry, sem přijedou všichni v top formě. Soustředí se na to, když ne celý život, tak čtyři roky. Je to vrchol. Předvést ve chvilce, co trénujete takovou dobu, není jednoduché,“ mluví Doktor z vlastní košaté zkušenosti.

Slavnostní zahájení letních olympijských her v Paříži se uskuteční v pátek, soutěže skončí 11. srpna. Nominaci si vybojovalo 113 českých sportovců, kteří se představí ve 23 odvětvích ze 28. Nejvíce medailí by si podle bookmakerů měly odvézt Spojené státy americké (120 cenných kovů), následovat má Čína (90) a Velká Británie (60). Na minulých olympijských hrách nabral Tipsport sázky za 550 milionů korun, Chance za 121 milionů korun a Fortuna za 400 milionů korun. Sázkové kanceláře odhadují počet českých medailí mezi pěti až deseti.

Jaké numero vydělil Doktor třemi?

Anketa

Kolik medailí získá celkem česká výprava na OH v Paříži?
0-3
16,2 %
4-6
30,3 %
7-10
41,9 %
11 a více
11,6 %
Celkem hlasovalo 1863 čtenářů.

Doporučované