Hlavní obsah

Kratochvíl si na paralympiádě doplaval pro třetí medaili, tentokrát bronzovou

Foto: Český paralympijský výbor

David Kratochvíl si v Paříži doplaval pro třetí medaili.

Šestnáctiletý nevidomý plavec David Kratochvíl získal na paralympijských hrách v Paříži další medaili. Tentokrát bronz v disciplíně polohového závodu na 200 metrů. Na letošních hrách tak vybojoval kompletní medailovou sbírku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

O první oko přišel kvůli rakovině sítnice v necelém roce, o druhé v šesti. „Rodiče mě na to připravili tak, že jsem se vůbec nebál,“ řekl český parasportovec v rozhovoru pro Seznam Zprávy před hrami v Paříži.

V rozhovoru také přiznal, že by pro něj byla medaile z paralympiády splněný sen. Ten se mu splnil hned třikrát. Kromě znakařského stříbra vybojoval i zlato v disciplíně na 400 metrů volný způsob, na své konto si nyní připsal i bronzovou medaili v polohovém závodě na 200 metrů.

Kratochvíl měl v úterním závodě už na druhé obrátce náskok pět vteřin. Poslední paralympijskou medaili tak vybojoval s časem 2:24,60 min v kategorii S11. Ta je určena pro sportovce s absolutní ztrátou zraku.

Šestnáctiletý Kratochvíl je mimo jiné mistrem světa v plavání a držitelem dvou světových rekordů, a to ve znaku na 50 a 200 metrů. Hraje na kytaru a na klavír, má rád šachy a chce se stát psychologem.

V Paříži ho čekají ještě dvě disciplíny, a to prsa na 100 metrů ve čtvrtek a o den později motýlek na stejnou vzdálenost.

Doporučované