Hlavní obsah

Komentátor ČT na olympiádě nepřechyloval příjmení. Experiment si nezopakuje

Foto: Profimedia.cz

Barbora Seemanová na olympiádě.

Televizní přenos semifinále motýlkářské stovky byl v České televizi netradiční. Komentátor se totiž rozhodl nepřechylovat cizí ženská příjmení. Televize s tím ale nesouhlasí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Sobotní plavecké závody i s českou účastí Barbory Seemanové komentoval Ondřej Zamazal. Moderátor a komentátor České televize se rozhodl, že semifinále motýlkářské stovky trochu oživí a povede komentář bez přechylování zahraničních ženských příjmení. Mezi diváky to vyvolalo vesměs pozitivní reakce, ale zaměstnanci České televize mají jiný postoj.

„Česká televize dle pravidel českého jazyka cizí ženská jména přechyluje, výjimkou jsou obecně známé či špatně se přechylující jména (Lady Gaga, Madonna, Gina Lollobrigida),“ sdělila mluvčí ČT Vendula Krejčová.

Olympiáda 2024 v Paříži

Češi vybojovali 5 medailí – 3 zlaté a 2 bronzové. Zlato získali duo Kateřina SiniakováTomáš Macháč, Josef Dostál, Martin Fuksa. Bronz si vysloužili Nikola Ogrodníková a šermíři Jakub Jurka, Jiří Beran, Martin Rubeš, Michal Čupr.

Letní olympiáda proběhla od 26. 7. do 11. 8. 2024 v Paříži. Soutěžilo se ve 32 sportech a 329 disciplínách, na olympiádu přijelo 111 českých sportovců.

Dobrých ohlasů s tímto jednodenním „pokusem“ se ale Zamazal dočkal od diváků na sociálních sítích.

„Super rozhodnutí nepřechylovat příjmení. Konečně!“ píše na twitteru jeden z diváků Martin M.

„Srdečně děkuji panu Zamazalovi za to, že nepřechyluje zahraniční příjmení žen. Je to malý krok pro člověka, ale velký skok pro lidstvo. Radost tohle poslouchat,“ přidává se další fanoušek na facebooku.

Česká televize nicméně trvá na svém.

„Nadále platí pravidlo o přechylování, tohle byl ‚experiment‘ Ondry Zamazala, ale už bude normálně přechylovat jako všichni,“ potvrdil šéfredaktor Sportovní redakce ČT Michal Dusík.

Více se už k tématu nechce Česká televize vyjadřovat.

V zahraničí lidem přechylování vadí

Skepticky se však k přechylování staví lidé v zahraničí. „Jsme jediná země v Evropě, která někomu jména mění. Žiju v cizině, a tak vím, že našemu přechýlení jejich jmen se lidé buď smějí, nebo se vůči němu bouří, ale v každém případě je nenechává chladnými. Jméno je totiž jedno z lidských práv. Není možné někomu měnit jméno, když to člověk sám nechce. To bylo běžné dřív,“ odpovídá lingvistka Jana Valdrová pro Deník N. Jak se ale říká: „zvyk je železná košile,“ a tak žádné větší změny v Česku neočekávejme.

Anketa

Měla by skončit tradice přechylování jmen?
Ano
68,3 %
Ne
31,7 %
Celkem hlasovalo 77720 čtenářů.

Přechylování cizích ženských příjmení se stalo v tehdejším Československu trendem již po druhé světové válce, ale přeci jen existují ženy, jejichž jméno nikdy přechýlené neuslyšíme.

Český jazykovědec Karel Oliva pro Seznam Zprávy odpověděl, která jména se nepřechylují, a proč některá přechýlená zní pro lidské ucho nepřirozeně.

„Záleží na osobě a síle zvyku. Jakmile se rozhodneme příjmení nepřechylovat, je k tomu potřeba přidat ještě ženský rod buď v podobě křestního jména, či povolání. Když řekneme například pouze Clinton, všem je jasné, že se jedná o bývalého amerického prezidenta a ne o Hillary Clinton. Samozřejmě v tom hrají svou roli i fonetické důvody. Například Marilyn Monroe nikdy nepřechýlíme, protože by to z důvodu zvukomalebnosti nedávalo smysl,“ uvedl bývalý ředitel Ústavu pro jazyk český Akademie věd.

Doporučované