Hlavní obsah

Klasika a udržitelnost. V čem se v Paříži představí sportovci z jiných zemí

Foto: lululemon

Tým Kanady bude letos oblékat jedna z nejznámějších sportovních značek v zemi lululemon.

Už za pár týdnů se při slavnostním zahájení olympijských her v Paříži na řece Seině představí národní olympijské výpravy, podívejte se, v jakých outfitech chtějí na diváky zapůsobit.

Článek

Kanada

Tým Kanady bude letos při ceremoniálech i na stupních vítězů oblékat jedna z nejznámějších sportovních značek v zemi lululemon. Ta přizvala ke spolupráci na olympijské kolekci 19 sportovců, včetně tenistky Leylah Fernandez. Výsledkem je stylové, funkční a velmi praktické oblečení s odepínacími rukávy a nohavicemi, které skrývá mnoho skrytých kapes pro osobní věci.

Foto: lululemon

Při pohledu na kanadskou soupravu z dálky jsou dominantním motivem různé odstíny červené barvy, ale zblízka si může divák všimnout mnoha propracovaných detailů potisku, jako jsou kanadské národní symboly, nebo motivy místní fauny a flóry. Vše dohromady má představovat rozlehlou a rozmanitou krajinu této země.

Francie

Po celou dobu her budou francouzští sportovci soutěžit v soupravě navržené designérem Stéphanem Ashpoolem, který je známý především jako zakladatel populární streetwearové značky Pigalle. Jeho olympijská kolekce vytvořená ve spolupráci se značkou Le Coq Sportif je inspirovaná 90. lety a hlavním motivem jsou barvy francouzské vlajky. Všechny Ashpoolovy outfity pro francouzský národní tým sklidily mnoho chvály jak u veřejnosti, tak i u módních odborníků.

Foto: Profimedia.cz

Na snímku –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ francouzský návrhář Stephane Ashpool s olympijskými sportovci během prezentace oblečení v Paříži 16. ledna 2024.

Velká Británie

Letos je to přesně 40 let, co se značka Adidas stala oficiálním partnerem týmu Velké Británie. V Paříži se britští sportovci představí v umírněné kolekci v barvách Spojeného království, kterým dominuje tmavomodrý odstín. Font na oblečení je podle tvůrců inspirován písmem, které nosili britští sportovci na olympiádě v roce 1924, a má tak oslavovat 100 let britského sportovního dědictví.

USA

Už podeváté navrhuje oblečení pro tým USA na zahajovací a zakončovací ceremoniál americký módní gigant Ralph Lauren a ani letos tomu není jinak. V prohlášení, které značka vydala, se uvádí, že tyto kolekce symbolizuje vlasteneckého ducha, který se odráží v charakteristické paletě červené, bílé a modré barvy.

Foto: Ralph Lauren

Outfity na zahajovací ceremoniál jsou formální a vyznačují se klasickým krejčovským stylem značky Ralph Lauren –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ vypasovaná saka v námořnické modré barvě s bílým lemováním, pruhované košile a džínové kalhoty. Někteří kritici ji přirovnávají ke školním uniformám.

Foto: Ralph Lauren

Oblečení, které budou Američané oblékat na závěrečném ceremoniálu, je mnohem ležérnější.

Portugalsko

Brazilská značka udržitelného skate oblečení Cariuma stojí za oblečením skateboardových týmů Portugalska, Slovenska a Nizozemska.

Portugalské dresy pro skateboarding jsou vyrobeny z recyklovaných plastových lahví a jejich hlavní výhodou je rychleschnoucí a ultraprodyšný materiál.

Foto: Cariuma

Zachytit ducha národa může být o něco náročnější, pokud se nejedná o vaši domovskou zemi. Hlavní návrhář Pedro Andrade v rozhovoru s BBC zmínil, že to není nic, co by nevyřešil …a inspiroval se jejich fotbalovou kulturou. „Je plná vzrušení a je vášnivá, takže jsem se rozhodl pro něco, co odpovídá těmto vibracím.“ Výsledkem je červený dres s bloky teal a navy.

Japonsko

Japonský tým bude na letošních hrách opět oblékat značku Asics. A stejně jako Cariuma i Asics klade u olympijské kolekce hlavní důraz na udržitelnost. Díky zapojení recyklovaných materiálů a obnovitelných zdrojů energie se prý podařilo snížit uhlíkovou stopu kolekce o 34 % ve srovnání s předchozími hrami v Tokiu. Na bundách, kalhotách i všech dalších věcech je vyraženo množství oxidu uhličitého vypuštěného při výrobě do ovzduší.

Foto: Asics

Hlavním vzorem pódiové kolekce je střídání bloků dvou červených odstínů: „japonské červené ze státní vlajky“ a „červené při východu slunce“, přičemž druhá jmenovaná prý vyjadřuje teplo pařížské ranní oblohy.

Související témata:

Doporučované