Hlavní obsah

Příběh, který dojal celou planetu. Vážně nemocná Céline Dion ohromila Paříž

Foto: Profimedia.cz

Céline Dionová na zahájení olympijských her v Paříži.

Kanadská zpěvačka se léčila se vzácnou nemocí, ale celou dobu slibovala, že se vrátí na pódia a její hlas bude slyšet. A pódium si jen těžko mohla vybrat monumentálnější. V pátek zpívala z Eiffelovy věže.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zahajovací ceremoniál olympijských her v Paříži s sebou přinesl i jeden dojemný příběh. Netýká se sportovců ani organizátorů, nýbrž jedné z vystupujících. Na pódium se totiž při něm vrátila zpěvačka Céline Dionová.

„Je mi ctí, že jsem dnes večer vystupovala na zahajovacím ceremoniálu Paříže 2024, a jsem plná radosti, že jsem se vrátila do jednoho ze svých velmi oblíbených měst,“ napsala zpěvačka v komentáři k příspěvku na instagramu.

Olympiáda 2024 v Paříži

Češi vybojovali 5 medailí – 3 zlaté a 2 bronzové. Zlato získali duo Kateřina SiniakováTomáš Macháč, Josef Dostál, Martin Fuksa. Bronz si vysloužili Nikola Ogrodníková a šermíři Jakub Jurka, Jiří Beran, Martin Rubeš, Michal Čupr.

Letní olympiáda proběhla od 26. 7. do 11. 8. 2024 v Paříži. Soutěžilo se ve 32 sportech a 329 disciplínách, na olympiádu přijelo 111 českých sportovců.

Pětinásobná držitelka prestižního hudebního ocenění Grammy naposledy na pódiu vystoupila na začátku roku 2020. Od té doby se stáhla do ústraní a léčila se s vzácným syndromem ztuhlé osoby (Stiff-Person Syndrome).

Vzácná progresivní neurologická porucha způsobuje svalové křeče a tuhnutí svalů. To kanadskou zpěvačku limitovalo i v tom, co umí nejlépe –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ve zpěvu. Majitelka jednoho z nejlepších hlasů historie hudby poskytla jen několik málo emotivních rozhovorů, v nichž přiznávala, že jí zpěv chybí.

„Bohužel tyto křeče ovlivňují všechny aspekty mého každodenního života, někdy mi způsobují potíže při chůzi a nedovolují mi používat hlasivky ke zpěvu tak, jak jsem zvyklá,“ uvedla Dionová v prosinci 2022, kdy své problémy odhalila světu na sociálních sítích.

Letos v červnu již působila odhodlaně. „Nemoc mi nic nevzala,“ prohlásila v Today Show vysílané na stanici NBC. „Protože já půjdu zpátky na pódium, i kdybych se měla plazit. Protože chci, chybí mi to. Jsem Céline Dionová a můj hlas bude slyšet.“

A o několik týdnů později nebylo jejím pódiem nic menšího než Eiffelova věž. Zpěvačka z dominanty Paříže milionům diváků zazpívala píseň Hymne à l’amour nejslavnější francouzské šansoniérky Édith Piafové.

Ve svém instagramovém příspěvku se ale o nemoci již nezmínila. „Jsem hlavně šťastná, že mohu oslavovat tyto úžasné sportovce se všemi jejich příběhy o obětavosti a odhodlání, bolesti a vytrvalosti. Všichni jste se tolik soustředili na svůj sen. Ať už si domů odvezete medaili, nebo ne, doufám, že to, že jste tady, pro vás znamená, že se vám splnil,“ pokračovala.

V komentářích pod příspěvkem se se slovy chvály sešly další přední osobnosti světové kultury. „Fenomenální, královno,“ napsala třeba modelka Naomi Campbellová.

„Můj bože, nakopala jsi zadek! Vidíte, co dokáže tvrdá práce a víra. Posílám lásku. Jsi inspirací,“ přidala se možná trochu nevybíravě americká zpěvačka a skladatelka Cyndi Lauperová.

Kanadská zpěvačka nezpívala na olympijských hrách poprvé. Svým vystoupením sportovce z celého světa potěšila již v Atlantě 1996.

Na řece Seině v pátek vystoupila i americká zpěvačka Lady Gaga, která ztvárnila píseň Mon truc en plumes, nebo heavymetalová skupina Gojira.

Céline Dionová se narodila roku 1968 v Charlemagne v Québecu. Svou kariéru započala během osmdesátých let minulého století, kdy nahrávala písně ve francouzštině. S písní v tomto jazyce ještě třeba v roce 1988 za Švýcarsko vyhrála Eurovision Song Contest. Zajímavostí je, že původně měla ten rok alpskou zemi reprezentovat česká zpěvačka Lenka Filipová. Ta následně své slavnější kolegyni dělala předskokanku na jejím pražském koncertě v roce 2008.

V devadesátých letech začala Dionová zpívat anglicky a stala se z ní jedna z předních osobností světové hudby a kultury. Mezi její nejslavnější skladby patří například It's All Coming Back to Me Now nebo My Heart Will Go On z filmového Titanicu.

Za její čtyřicetiletou kariéru se Dionové podařilo dosáhnout mnoha úspěchů. Kromě pěti ocenění hudebních cen Grammy také získala například sedm ocenění hudebních Billboard Awards.

Doporučované