Hlavní obsah

Izrael se obává hrozeb na olympiádě. Navýšil rozpočet na ochranu sportovců

Foto: Shutterstock.com

Letní olympiáda se letos koná v Paříži. Ilustrační fotografie.

Web The Jewish Chronicle napsal, že izraelští sportovci budou ve Francii kromě bezpečnostních hrozeb čelit i odcizení. Přibývá výzev, aby byla země kvůli izraelským vojenským akcím v Pásmu Gazy vyloučena z her.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Izraelští sportovci budou na letošních olympijských hrách čelit bezpečnostním hrozbám, tvrdí členové národního týmu země podle webu The Jewish Chronicle. Izrael proto pro letošní olympijské hry zdvojnásobil svůj bezpečnostní rozpočet.

Bezpečnost je pro izraelskou delegaci prioritou od letních olympijských her v Mnichově v roce 1972, kdy při teroristickém útoku zahynulo 11 izraelských trenérů a sportovců. Palestinská militantní skupina Černé září tehdy pronikla do olympijské vesnice, kde zabila dva členy izraelské delegace a dalších devět vzala jako rukojmí.

Po současných výzvách k bojkotu a sankcím se někteří izraelští sportovci cítí na hrách nevítaní. „Mnoho sportovců, kteří byli mými přáteli, se mnou už nechce mluvit ani mi podat ruku,“ řekl izraelský vlajkonoš a mistr světa v judu Peter Palčik serveru The Jewish Insider. Palčik dodal, že si je ale vzhledem k dodatečnému zabezpečení jistý, že letošní letní olympijské hry budou pro všechny startující izraelské sportovce „bezpečné“.

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) v březnu Izrael ujistil, že olympijský status země nebude ohrožen a že „není pochyb“ o tom, že izraelští sportovci budou moci soutěžit. Prezident MOV Thomas Bach rovněž ujistil izraelskou delegaci, že budou přijata „zvláštní opatření“ týkající se bezpečnosti izraelských sportovců.

Americký web The Washington Post už v březnu napsal, že „odvážný slib Francie, že uspořádá nejotevřenější hry v historii, je vystaven zkoušce v podobě rostoucích obav o bezpečnost“.

Na bezpečnost her by mělo v Paříži dohlížet celkem 53 tisíc policistů a vojáků, na úvodní ceremoniál se pak počítá s ostrahou v počtu 45 tisíc. Kompletní přehled omezení, která Paříž kvůli bezpečí na olympiádě čekají, si lze přečíst zde.

Doporučované