Hlavní obsah

Glosa: Snoop Dogg ukradl show. Seriózní olympiáda ho nutně potřebuje

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: Profimedia.cz

Snoop Dogg v publiku na olympijském turnaji v plážovém volejbalu. Producentka NBC ho označila za „velvyslance štěstí“.

Slavný rapper se stal jedním z úkazů olympijských her v Paříži. Kolik takových Snoop Doggů by snesly?

Článek

Glosu si také můžete poslechnout v audioverzi.

Co bychom si namlouvali: olympijské hry jsou na oficiální úrovni dost upjatá záležitost. Organizaci doprovázejí přísná pravidla. Proto, aby bylo obří akci vůbec možné s minimální mírou chaosu uspořádat. I proto, že si to žádá Olympijská charta, čili olympijská ústava, podrobně popisující, co je a není žádoucí a dovolené.

V české verzi má charta 64 stran. „Olympismus je životní filozofií, povznášející a vyváženě spojující v jeden celek zdatnost těla, vůle a ducha,“ nešetří se tu velkými slovy. „Cílem olympismu je zapojit sport do služby harmonického rozvoje lidstva s cílem vytvořit mírovou společnost, která dbá o zachování lidské důstojnosti.“

Z toho vyplývá ještě něco jiného: když do tohohle důstojného, nebo až smrtelně vážně se beroucího prostředí vypustíte „olympijského šaška“, úspěch je prakticky zaručen. Zvláště pokud, pardon za ten příměr, šašek na královském dvoře olympiády sehraje svou roli tak, jak se hrát má. A to rapper a entertainer Snoop Dogg, o kterém je tu řeč, evidentně v Paříži sehrál.

Měřeno sledovaností televize NBC, v jejíchž službách se jako fanoušek-reportér akreditoval, a měřeno zásahem na sociálních sítích, kde kosil miliony zhlédnutí denně, Snoop Dogg poměrně slušně ukradl olympijskou show.

Samozřejmě není na olympiádě důležitější než opravdoví vítězové s medailemi na krku. Ale stal se jedním z úkazů her. Publikum ocenilo, že se do nich kromě naplánovaných zápolení a nenaplánovaných emocí přimíchal další „cizorodý element“.

I ten je ale pod kontrolou. Snoop Dogg, známý jako dlouholetý rekreační uživatel marihuany, předem vyloučil, že by v Paříži cannabis konzumoval. (Ostatně, ve Francii není legální.) Choval se spořádaně, jak se na olympiádu sluší a patří.

Což ale nebránilo tomu, aby se v průběhu her stal podílníkem jednoho amsterdamského coffee shopu. Jmenuje se podle jeho písně Smoke Weed Every Day (SWED) a aby věděl, odkud vítr vane, úplně každý, nad vchodem stojí nápis „a Snoop Dogg Store“.

Že se do olympiády zamíchala celebrita, pro kterou je THC součástí životního stylu a umělecké image, dělá ze Snoop Doggovy show ještě „cizorodější element“. Sport (a speciálně olympijské hry) musí být přece čistý. Marihuana a hašiš jsou na seznamu zakázaných látek. Útrata ve Snoop Doggově coffee shopu by prakticky vyloučila negativní dopingový nález. Olympijská charta by zaplakala.

I ta nálada „zakázaného ovoce“ bude jednou z věcí, které na tom všem lidi baví. Uvolněte se, fanděte se Snoop Doggem –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ale kvůli tomu ho ještě rozhodně nemusíte napodobovat. Na kouření trávy, tak jako na pití alkoholu, není nic obdivuhodného. Zůstaňte sví.

Snoop Dogg na olympiádě, to je nakonec win-win-win.

První vítězství je pro olympiádu: Získala nový zdroj a úhel pozornosti publika, další „rozměr“ své show. Postava Snoop Dogga jí pomáhá oprostit se od protimluvu „vážné zábavy“. Obyčejná radost stačí. Je to jenom sport.

Druhé vítězství patří samotnému dvaapadesátiletému umělci: Tohle je, minimálně komerčně a co do počtu fanoušků, důležitý úspěch jeho kariéry.

Třetí „win“ by se muselo ještě potvrdit v praxi, a jde o běh na dlouhou neolympijskou trať: Marihuana je droga, ale také je a bude široce rozšířená. Prominentní „hulič“ v roli top celebrity olympijského hlediště vzkazuje, že cestou je rozumně kontrolovaná legalizace, ne kriminalizace.

Olympiáda 2024 v Paříži

Češi vybojovali 5 medailí – 3 zlaté a 2 bronzové. Zlato získali duo Kateřina SiniakováTomáš Macháč, Josef Dostál, Martin Fuksa. Bronz si vysloužili Nikola Ogrodníková a šermíři Jakub Jurka, Jiří Beran, Martin Rubeš, Michal Čupr.

Letní olympiáda proběhla od 26. 7. do 11. 8. 2024 v Paříži. Soutěžilo se ve 32 sportech a 329 disciplínách, na olympiádu přijelo 111 českých sportovců.

Doporučované