Hlavní obsah

Francouzská ministryně sportu si před olympijskými hrami zaplavala v Seině

Foto: Pierre Laborde, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Kvalita vody v Seině je před olympijskými hrami velkým tématem. V posledních dnech je dostatečně čistá na koupaní, situace se však může zhoršit v důsledku špatného počasí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kvalita vody v Seině v posledních dvanácti dnech splňovala požadované normy, napsal v sobotu server France 24.

Toho využila francouzská ministryně sportu Amélie Oudéa-Castérová, která si v řece v neoprenu zaplavala.

K šestačtyřicetileté ministryni se necelé dva týdny před zahájením olympijských her připojil paratriatlonista Alexis Hanquinquant, který bude při slavnostním zahájení paralympiády 28. srpna vlajkonošem Francie.

Olympiáda 2024 v Paříži

Češi vybojovali 5 medailí – 3 zlaté a 2 bronzové. Zlato získali duo Kateřina SiniakováTomáš Macháč, Josef Dostál, Martin Fuksa. Bronz si vysloužili Nikola Ogrodníková a šermíři Jakub Jurka, Jiří Beran, Martin Rubeš, Michal Čupr.

Letní olympiáda proběhla od 26. 7. do 11. 8. 2024 v Paříži. Soutěžilo se ve 32 sportech a 329 disciplínách, na olympiádu přijelo 111 českých sportovců.

Na Seině se má konat 26. července zahajovací ceremoniál olympijských her. A pokud se kvalita vody nezhorší, měly by se v ní konat plavecký závod na 10 kilometrů a plavecká etapa olympijského i paralympijského triatlonu.

Záleží však především na počasí. V okolí Paříže v posledních týdnech silně pršelo, což má vliv na znečištění řeky, do níž se dostává odpadní voda.

„Doufáme, že se počasí trochu zlepší, ale o možnost konání závodů se nebojíme,“ řekl Pierre Rabadan, zástupce pařížské starostky zodpovědný za sport, olympijské a paralympijské hry. „Uskuteční se.“

Bez podrobností dodal, že možná bude muset dojít k „úpravám“. Jak Seznam Zprávy napsaly již dříve, organizátoři mají připravený i plán B. V případě dálkového plavání se může využít kanoistický a veslařský areál ve Vaires-sur-Marne. U triatlonu pořadatelé zvažují soutěž o několik dní odložit anebo ho omezit na duatlon.

Plavání v řece již dříve slíbila starostka Paříže Anne Hidalgová a také ho několikrát odložila. Původně plánovaný termín změnila z 23. června na 30. června, ale i přesto k akci nedošlo. Pokud však bude kvalita vody dostatečně dobrá, plánuje si v řece zaplavat příští týden.

Doporučované