Hlavní obsah

Fotky: Budou potrestáni, nebo je to plán? Olympionici ukazují vřelou tvář KLDR

Podpora soupeřek z nepřátelských Spojených států a Jižní Koreje, a dokonce společné selfie. Severokorejští olympionici projevili v Paříži vstřícnost. Hrozí jim za to postih, nebo jde o plán režimu Kim Čong-una?

Článek

Nechybělo málo a letošní letní olympijské hry nabídly přímý souboj Jižní a Severní Koreje o medaile. Pokud by jihokorejská boxerka Im E-dži a reprezentantka ze severu Pchang Čchol-mi zvítězily ve svých semifinálových zápasech, bojovaly by proti sobě dokonce o zlatou medaili.

Místo toho si ve čtvrtek obě převezmou bronzové medaile – v boxu se totiž jako v dalších bojových sportech o třetí místo nesoupeří, ale oceněni bývají vždy dva. Boxerky jsou tak zároveň společně prvními Korejkami, které v boxu na cenný kov dosáhly.

Foto: Richard Pelham, Getty Images

Severokorejská bronzová medailistka Pchang Čchol-mi během jednoho ze svých zápasů na LOH v Paříži, 30. července 2024.

Korejský střet v Paříži by nastal krátce po období, kdy byly vztahy mezi Pchjongjangem a Soulem i na poměry těchto dvou zemí mimořádně napjaté. Začátkem roku navíc komunistický režim prohlásil jižní demokracii za svého úhlavního nepřítele. Této „pocty“ se do té doby dostávalo jen Spojeným státům.

Obě země jsou už od 50. let minulého století formálně ve válečném stavu. Přetrvávající napětí v Paříži trochu připomínal přímo Kim Čong-un, respektive jeho australský imitátor, který dorazil právě i na utkání Pchang Čchol-mi. S žádným sportovcem KLDR se ale osobně nesetkal.

Vztahy mezi oběma boxerkami nicméně zdá se nebyly tak napjaté jako mezi jejich zeměmi. „Potkala jsem Pchang Čchol-mi v místnosti, kde se váží, v olympijské vesnici a řekla ‚fighting,“ podělila se Im o zážitek. Anglický výraz pro boj se v jihokorejském slangu používá ve smyslu „zlom vaz“, píše Radio Free Asia.

„A tak jsem jí (Pchang) řekla, abychom zabraly obě a potkaly se ve finále, ale obě jsme prohrály,“ dodala Im. Dvojice zápasnic se střetla už v minulosti na jiných turnajích.

Foto: Kim Jong Un impersonator - Howard X/X.com

Imitátor Kim Čong-una na zápase severokorejské zápasnice s čínskou soupeřkou. V rukou drží plyšového medvídka Pú, což je postava, která nejen na čínských sociálních sítích často slouží jako karikatura čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.

Nebyl to jediný případ, kdy severokorejští sportovci na pařížských hrách dali najevo pozitivní emoce svým soupeřům z jižní strany nejstřeženější hranice světa.

Hojně se na sociálních sítích už minulý týden rozšířilo selfie pořízené bronzovým jihokorejským týmem stolního tenisu. Ochotně mu na něj zapózovali jak stříbrní Severokorejci, tak zlatí Číňané.

Ve vysílání jihokorejských televizí okamžik zřídkavé jednoty obou států vysílali opakovaně. „To je ten pravý duch olympiády,“ zhodnotil to podle agentury AFP jeden z komentátorů.

Foto: Yao Yingkang/Zhejiang Daily/VCG, Getty Images

Selfie „znepřátelených“ při medailovém ceremoniálu po pařížské soutěži ve smíšené čtyřhře stolního tenisu, 30. července. Mobilem fotí jihokorejský reprezentant Lim Čong-hun, který se Sin Ju-pin vybojoval v soutěži bronzové medaile. O zlato se pak střetli Severokorejci Ri Čong-sik a Kim Kum-jong proti čínskému duu Wang Čchu-čchin a Sun Jing-ša.

Na jiných reprezentantech KLDR zase bylo vidět, jak si účast na hrách v Paříži užívají. Třeba gymnastka An Čchang-ok nadšeně tleskala americké legendě svého sportu Simone Bilesové. Usmívala se a mávala do kamer a nejméně jednu další sportovkyni objala.

Už samotnou účast severokorejských sportovců považují experti na diktátorský režim za významnou. KLDR vynechala letní hry v Tokiu v roce 2021, protože se izolovala kvůli pandemii covidu-19, ale i zimní hry v Pekingu o rok později.

Cílem výpravy ale nejsou jen medaile (získali zatím dvě stříbrné a dvě bronzové), jak pro britskou BBC poznamenal Ramon Pacheco Pardo z londýnské King’s College, autor mnoha publikací o Koreji. KLDR podle něj svou „sportovní diplomacií“ usiluje o to, ukázat světu, že je normální.

+4

Hrozí jim trest, nebo je vše naplánované?

Na druhou stranu za projevy normálnosti, tedy uvolněné chování a projevy přízně vůči soupeřům ze západních zemí, by mohly severokorejským sportovcům doma hrozit postihy.

„Pokud je pravda, že Pchang řekla ‚fighting‘, můžou na ni ukázat jako na někoho, kdo se díval na příliš mnoho jihokorejských dramat,“ zhodnotil pro Radio Free Asia údajný projev zápasnice zmiňované v úvodu Severokorejec, který ze země uprchl a přál si zůstat v anonymitě kvůli obavám o svou bezpečnost.

„Bojím se, že ji po návratu do Severní Koreje potrestají,“ dodal. Podobně na to nahlíží také I Kju-čchang, ředitel lidskoprávního oddělení Korejského institutu pro národní sjednocení v Soulu. Podle něj mohou severokorejské úřady použití jihokorejského slangu vzhledem k aktuálnímu nepřátelství mezi zeměmi jen těžko ignorovat.

Analýza

Napětí na Korejském poloostrově nepolevuje. Aféra s balony, obnovení jihokorejského vysílání do KLDR a varovné výstřely na hranicích vzbuzují otázku, kde má oplácení nepřátelských kroků strop.

Pokud jde o ono selfie stolních tenistů, Pacheco Pardo nevylučuje možnost, že jeho pořízení Pchjongjang předem schválil. „Severní Korea naznačuje, že nemá problém s jihokorejským lidem, že má problém s jihokorejskou vládou,“ vysvětil BBC.

Ostatně něco podobného se stalo už v minulosti. Oba státy navíc na některých předchozích olympijských hrách nastupovaly pod společnou vlajkou a v roce 2018 postavily jednotný ženský hokejový tým.

I americká novinářka Jean H. Leeová, která zakládala první kancelář agentury AP v Pchjongjangu, neočekává, že by severokorejské sportovce čekal po návratu přímo trest. Půjde spíš o důkladný výslech, případně budou muset dát jasně najevo sebekritiku, řekla britské stanici.

Doporučované