Hlavní obsah

Disneyland a konec kariéry. Mladičká plavkyně dostala vyhazov z olympiády

Foto: Instagramový účet luanalonsom

Plavkyně Luana Alonsová.

Mladá plavkyně z Paraguaye Luana Alonsová, pro kterou se jednalo o druhé hry pod pěti kruhy, musela opustit olympijskou vesnici kvůli nevhodnému chování. Údajně za to, že si po svém nevydařeném závodě zajela do Disneylandu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Paraguayská plavkyně Luana Alonsová bojovala poprvé na olympiádě v Tokiu před třemi lety, kde ve stylu motýlek trhala rekordy své země. Tehdy bylo mladičké reprezentantce pouhých 17 let. Avšak letošní olympijské hry pro ni nedopadly slavně, a to nejen po sportovní stránce.

Na své oblíbené disciplíně motýlkářské stovky, kde se představila 27. července, obsadila 6. místo, a do druhého semifinálového kola tak nepostoupila.

Olympiáda 2024 v Paříži

Češi vybojovali 5 medailí – 3 zlaté a 2 bronzové. Zlato získali duo Kateřina SiniakováTomáš Macháč, Josef Dostál, Martin Fuksa. Bronz si vysloužili Nikola Ogrodníková a šermíři Jakub Jurka, Jiří Beran, Martin Rubeš, Michal Čupr.

Letní olympiáda proběhla od 26. 7. do 11. 8. 2024 v Paříži. Soutěžilo se ve 32 sportech a 329 disciplínách, na olympiádu přijelo 111 českých sportovců.

Nadějná plavkyně, která je inspirací pro mladé paraguayské plavce, těsně před oficiálním zahájením olympiády rozzuřila své olympijské šéfy sdělením, že by raději reprezentovala USA, a ne svou rodnou zemi. Na americké půdě žije a studuje na soukromé vysoké škole Southern Methodist University, která se řadí na 89. pozici nejprestižnějších národních univerzit.

Paraguayskou hvězdičku nezasáhl na letošní olympiádě pouze neúspěšný plavecký výkon, ale také bizarní situace, do které se během her v Paříži dostala.

29. července zveřejnila na svém instagramovém profilu fotografie, kde stojí před hradem v Disneylandu, který se inspiroval bavorským zámkem Neuschwanstein. Se sklenkou šampaňského v ruce si užívala pařížského zábavního parku, místo aby na olympiádě podporovala ostatní sportovce ze své země.

Za svůj incident musela pykat vyhozením z olympijské vesnice, a pár nocí tak strávila v hotelu.

„Její přítomnost vytváří v paraguayském týmu nevhodnou atmosféru. Děkujeme jí za to, že postupovala podle pokynů, neboť z vlastní vůle nestrávila noc ve vesnici,“ prohlásila šéfka paraguayského olympijského výboru a bývalá tenistka Larissa Schaererová.

Ukončení kariéry ve 20 letech

Sportovkyně po neúspěšném olympijském závodu navíc překvapila své podporovatele sdělením, které naznačuje ukončení její plavecké kariéry. Rozhodnutí napsala jen svým fanouškům na instagramovém účtu, na kterém ji sleduje necelých 700 tisíc sledujících.

„Už je to oficiální! Odcházím z plavání, všem moc děkuji za podporu! Sorry Paraguay. Musím už jen poděkovat!“

„Plavání, děkuji ti, že jsi mi umožnilo snít, naučilo jsi mě bojovat, snaze, vytrvalosti, obětavosti, disciplíně a mnohému dalšímu. Dala jsem ti část svého života a za nic na světě to nevyměním, protože jsem prožila nejlepší zážitky svého života. Dali jste mi tisíce radostí, přátele z jiných zemí, které budu navždy nosit v srdci. Není to sbohem, je to na shledanou brzy,“ uvedla po dalších dvou dnech.

Podle sociálních sítí už v pondělí opustila Paříž a odebrala se zpět do USA, kde se také vyjádřila k olympijské události.

„Chtěla jsem upřesnit, že mě nikdy nevyhodili, ani nikam nevyhnali. A aby přestali šířit nepravdivé informace. Nechci se vyjadřovat, ale také se nenechám ovlivnit lží,“ napsala na svou obhajobu dvacetiletá plavkyně.

Doporučované