Hlavní obsah

Další medaile pro Česko. Oštěpařka Ogrodníková má bronz

Foto: Profimedia.cz

Nikola Ogrodníková na OH 2024 v Paříži.

aktualizováno •

Česká olympijská výprava získala v Paříži další medaili. Oštěpařka Nikola Ogrodníková získala bronz hodem o délce 63,68 metru.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Oštěpařka Nikola Ogrodníková si po stříbru z mistrovství Evropy z roku 2018 připsala první medaili na olympiádě. Třiatřicetiletá svěřenkyně Jana Železného v Paříži získala bronz hodem dlouhým 63,68 metru, což je její letošní maximum.

Soutěž oštěpařek vyhrála Japonka Haruka Kitagučiová (65,80 m), stříbro získala Jihoafričanka Jo-Ane van Dyková (63,93 m). Česká stopa je i na prvním místě, protože trenérem Kitagučiové je Čech David Sekerák.

Olympiáda 2024 v Paříži

Češi vybojovali 5 medailí – 3 zlaté a 2 bronzové. Zlato získali duo Kateřina SiniakováTomáš Macháč, Josef Dostál, Martin Fuksa. Bronz si vysloužili Nikola Ogrodníková a šermíři Jakub Jurka, Jiří Beran, Martin Rubeš, Michal Čupr.

Letní olympiáda proběhla od 26. 7. do 11. 8. 2024 v Paříži. Soutěžilo se ve 32 sportech a 329 disciplínách, na olympiádu přijelo 111 českých sportovců.

„Jsem strašně ráda, už jenom to, že jsem byla ve finále, já jsem s tím vůbec nepočítala. Fakt mám velkou radost,“ řekla Ogrodníková v rozhovoru pro ČT Sport. „Prostě jsem to hodila daleko a pak už jsem jenom doufala, že ještě zatlačím, ale nestalo se. A pak jsem se bála, aby mi to třetí místo zůstalo,“ popisuje své pocity Ogrodníková.

„Byla jsem taková víc v klidu, že jsem si říkala, že to udělám tak, jak to umím, a třeba to vyjde a bude to dobré. Nesoustředila jsem se na medaile. Došlo mi to až tím třetím pokusem, že jsem dobrá jako ony, mám na to,“ přiblížila Ogrodníková své myšlenky.

Od své poslední medaile se cítí sebevědomější. „Já si prostě budu dělat svoji cestu a teď jsem si jenom potvrdila, že dál půjdu touto cestou,“ narážela na to, že od ledna opustila tréninkovou skupinu Jana Železného a na olympiádu se chystala sama.

Ze začátku to pro bronzovou Ogrodníkovou přitom vůbec nevypadalo dobře. Po první finálové sérii byla na předposledním 11. místě. Po druhé finálové sérii byla dokonce až na posledním 12. místě. To se jí nakonec podařilo změnit famózním hodem 63,68 metru, který jí nakonec stačil na bronzovou příčku a jde o její maximum v letošní sezoně.

Pro českou olympijskou výpravu to tak znamená celkově pět medailí. Ještě před Ogrodníkovou zabojoval v sobotu kajakář Josef Dostál, který na kilometrové trati získal zlatou medaili.

V atletickém závěru se v Paříži představil i český výškař Jan Štefela. Výkonem 222 centimetrů skončil ve finále na devátém místě.

Doporučované